Prosjecni broj reprezentativnih utakmica u godišnjem kalendaru smanjen je sa 12 na 9 nakon što su klubovi i UEFA postigli sporazum oko ukidanja prijateljskih utakmica u kolovozu.

Ovaj dogovor još treba potvrditi i FIFA, ali predsjednik Europskog udruženja nogometnih klubova (ECA), koje okuplja sve znacajnije europske klubove, Karl-Heinz Rummenigge, je na obracanju tom skupu u Varšavi izrazio svoje zadovoljstvo postignutim napretkom, koji ukljucuje i obvezu UEFA o isplacivanju placa za vrijeme koje provedu izvan terena onim igracima koji se ozlijede igrajuci za reprezentacije.

"Sporazum sa UEFA-om je veliki napredak za europski klupski nogomet. Ovim sporazumom UEFA jasno prepoznaje važnost klubova i znacajan doprinos koji klubovi daju u uspjesima reprezentacija." rekao je Rummenigge.

Dogovorom je predviðeno i povecanje novcanih sredstava koja ce UEFA isplatiti klubovima ciji ce igraci igrati na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini. Taj iznos, koji tek treba biti potvrðen u ožujku, nije objavljen, ali su iz ECA-e objavili kako ce on biti znacajno veci od 55 milijuna eura koliko je placeno za prošlo europsko prvenstvo, te ce biti dodatno povecan za sljedece europsko prvenstvo 2016. godine.

"Pregovori nisu uvijek bili laki, ali su protekli u atmosferi uvažavanja i poštivanja. Iskreno se zahvaljujem UEFA-i, posebno predsjedniku Platiniju, u ime europskih klubova i veselim se nastavku naše suradnje. Ovo je još jedan dokaz da se u europskoj nogometnoj obitelji rješenja mogu pronaci zajednickim radom."

"Dok je s UEFA-om dogovor postignut, odnosi sa FIFA-om i dalje nisu zadovoljavajuci. Nažalost, razgovori s predsjednikom FIFA-e nisu doveli do zadovoljavajuceg rješenja koje bi uzelo u obzir zahtjeve klubova." dodao je Rummenigge.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri

Iz FIFA-e su porucili kako su iznenaðeni posljednjim raspletom dogaðaja u ECA-i, dodavši kako su predstavnici te organizacije ti koji su do sada opstruirali napredak pregovora oko reprezentativnog kalendara svojim neprisustvovanjem sastancima odbora FIFA-e ciji su clanovi.

U izjavi iz FIFA-e stoji: "FIFA je iznenaðena posljednjim komentarima iz ECA-e, koji govore kako nisu zadovoljni svojim pregovorima sa svjetskom nogometnom federacijom oko tema koje su od interesa za europske klubove, ukljucujuci reprezentativni kalendar. Predstavnici ECA-e su zapravo clanovi nekoliko FIFA-inih odbora i uvijek su pozvani da uzmu ucešce u raspravama o tim temama, zajedno s predstavnicima klubova iz drugih konfederacija."

Iz FIFA-e su porucili i kako ce sljedeci sastanak na kojem ce sudjelovati predstavnici kontinentalnih konfederacija, nacionalnih saveza, klubova i igraca i na kojem ce biti rijeci o reprezentativnom kalendaru, biti održan u Zurichu 5. ožujka.

Njihov je cilj postici jednoglasan konsenzus kako bi svim zainteresiranim stranama bilo lakše, te kako bi se odgovorilo na interese klubova, zadržavši na umu i interese nacionalnih saveza i igraca.

"I predsjednik Karl-Heinz Rummenigge i generalni tajink ECA-e Michele Centenar su pozvani da prisustvuju tom sastanku, ali su odbili sudjelovati. Predstavnici ECA-e su ranije odbili prisustvovati sastancima drugih odbora FIFA-e, zbog cega je jako teško ostvariti napredak u razgovorima s europskim klubovima."

"FIFA ostaje, kao i uvijek, voljna razgovarati s ECA-om o ovim temama, kao što je slucaj i sa ostalim zainteresiranim stranama u svjetskom nogometu. Na kraju, FIFA želi podsjedniti kako se reprezentativni kalendar mora primjenjivati na svjetskoj osnovi, te da tim kalendarom upravlja iskljucivo FIFA, kao vladajuce svjetsko nogometno tijelo." porucili su iz FIFA-e.