Dok je 2004. godine bio član druge momčadi Porta, brazilski nogometaš je zaradio tuberkulozu, zbog koje je zamalo morao završiti nogometnu karijeru, a večeras će po prvi put od tada zaigrati protiv portugalskog kluba.


Kao dijete iz brazilske favele Campo Grande, kojega je otac napustio kad mu je bilo pet godina, Silva je stigao u Europu i prebrodio brojne prepreke kako bi postao jedan od najboljih obrambenih nogometaša 21. stoljeća.

Sedamnaest godina kasnije igrat će protiv Porta, u koji je stigao kao devetnaestogodišnjak. Na putovanju s drugom momčadi portugalskog kluba u Tajlandu je zaradio tuberkulozu, koja je spriječila i njegov odlazak na posudbu u moskovski Dynamo.

S moskovskim klubom je odradio nekoliko treninga, nakon čega je završio u moskovskoj bolnici, u kojoj je proveo punih šest mjeseci. Liječnici su mu rekli kako bi umro da je još samo dva tjedna zakasnio s traženjem liječničke pomoći.

Tek nakon što je njegova obitelj odbila operaciju, kojom mu je trebao biti odstranjen dio pluća, vratio se u Portugal, gdje se liječio još punih šest mjeseci.

Karijeru je oživio u brazilskom Fluminenseu, a tri godine kasnije vratio se u Europu, ovog puta u redove Milana, gdje je postao jedan od najboljih obrambenih nogometaša na svijetu, a uslijedili su transferi u Paris Saint-Germain, pa Chelsea.