Izvršni odbor UEFA-e je na svom današnjem zasjedanju potvrdio novi format europskih klupskih natjecanja, koji će na snagu stupiti od početka sezone 2024./2025., a najvažnija promjena odnosi se na povećanje broja sudionika Lige prvaka s 32 na 36 i ukidanje skupina.


Kako kažu iz UEFA-e, promjene su urađene tako da osiguravaju pozitivnu budućnost europskog nogometa na svim razinama i zadovoljavaju zahtjeve svih sudionika nogometne igre.

Komentirajući novi format, predsjednik UEFA-e Aleksander Čefrin je rekao: "Ovaj novi format podržava status i budućnost domaćih natjecanja širom Europe. On zadržava princip da bi rezultati u domaćem natjecanju trebali biti ključ za kvalifikaciju u europska i ponovno potvrđuje principe solidarnosti kroz kompletnu igru i otvorenu konkurenciju.

Ovaj unaprijeđeni format će i dalje zadržati živim san svakog kluba u Europi da sudjeluje u Ligi prvaka zahvaljujući rezultatima ostvarenim na terenu i omogućit će dugoročnu stabilnost, prosperitet i rast za sve u europskom nogometu, a ne samo za nekoliko samoodabranih kartela.

Nogomet je društveno i kulturno blago, obogaćeno vrijednostima, tradicijom i emocijama koje se dijele širom našeg kontinenta. Kao vladajuće tijelo i odgovorni za europski nogomet, UEFA ima odgovornost čuvati ovo naslijeđe vodeći pozitivan budući razvoj nogometa u Europi za nacionalne saveze, lige, klubove, igrače i navijače na svim razinama. Zbog toga smo u protekle dvije godine prošli opširan proces konzultacija, koji je doveo do jednoglasne potpore našem prijedlogu i uvjereni smo da će ove reforme ostvariti te ciljeve."

Dalje odluke po pitanju promjena u pristupnim listama, datumima utakmica, sustavu nositelja, formatu završnice, koeficijentima i distribuciji financijske dobiti će biti donesene do kraja godine, a ukoliko bude potrebno napravit će se i nužne prilagodbe danas odobrenog sustava.

Detalji formata

Povećanjem ukupnog broja sudionika Lige prvaka s 32 na 36 klubova, najveća promjena će biti transformacija iz tradicionalne grupne faze na jednu ligašku fazu, koja će uključivati sve kvalificirane klubove. Svaki klub će imati zagarantirano najmanje deset utakmica u ligaškoj fazi natjecanja s deset različitih protivnika (pet domaćih i pet gostujućih utakmica) umjesto dosadašnjih zagarantiranih šest utakmica protiv tri momčadi.

Osam najboljih momčadi iz ligaške faze natjecanja će se automatski kvalificirati za knock-out fazu natjecanja, dok će se momčadi plasirane od 9. do 24. mjesta boriti za plasman u osminu finala kroz doigravanje u dvije utakmice.

 
Slične promjene formata doživjet će i Europa liga, čiji će sudionici imati zagarantiranih osam utakmica u ligaškoj fazi, te novoformirana Konferencijska liga, u kojoj će klubovi imati zagarantiranih šest utakmica u ligaškoj fazi natjecanja. U ovisnosti o daljnjim pregovorima i dogovorima, i ova dva natjecanja bi mogla biti proširena na način da u ligaškoj fazi u njima sudjeluje po 36 klubova.

Kvalifikacija u Ligu prvaka će i dalje biti otvorena i zarađena kroz rezultate momčadi u domaćim prvenstvima.

Kad su u pitanju dodatna četiri mjesta - jedno od njih će biti dodijeljeno trećeplasiranoj momčadi u prvenstvu petoplasiranog nogometnog saveza po UEFA rankingu, drugo će pripasti jednom prvaku svoje države, jer će se broj mjesta za klubove koji se kvalificiraju kroz 'put prvaka' povećati sa sadašnjih četiri na pet, a preostala dva će pripasti klubovima s najvećim klupskim koeficijentima koji se nisu kvalificirali u Ligu prvaka, ali jesu u kvalifikacije za Ligu prvaka ili u Europa ligu ili u Konferencijsku ligu.

Sve utakmice će se i dalje igrati radnim danima, prepoznajući važnost kalendara domaćih natjecanja širom Europe.