Četiri mjeseca izvan terena zbog ozljede gležnja proveo je kapetan minhenskog Bayerna Philipp Lahm, a to mu je omogućilo drugačiji uvid na klub i suigrače, a svoja razmišljanja podijelio je s čitateljima mjesečnika World Soccer.


Bili ste dugo izvan akcije nakon što ste slomili gležanj. Jeste li u tom razdoblju utakmice Bayerna gledali kroz oči navijača ili možda trenera?
- To je mješavina svega. Možete biti uzbuđeni kao navijač i u isto vrijeme gledati stvari iz perspektive trenera, jer znam kako Pep Guardiola razmišlja. Razmišljam o tome što možemo napraviti bolje. U usporedbi s onim kad gledate utakmicu s terena, imate bolji uvid u situaciju gledajući sa strane. Vidite cijeli teren, otvorene prostore.

Kako ocjenjujete formu Bayerna tijekom vašeg izbivanja iz momčadi?
- Vrlo pozitivno. Bilo je dobro napraviti korak unatrag i pogledati momčad. Možete uživati u tome. Mi igramo vrlo dobar, atraktivan nogomet. Što se tiče problema koje smo imali u siječnju kad smo izgubili od Wolfsburga, to je riješeno.

Veliki problem je bilo spriječiti primanje golova iz kontranapada. Kako ste riješili taj problem?
- U osnovi, tu nema problema. Radi se samo o tome kako momčad i pojedini igrači reagiraju nakon gubitka lopte iz posjeda. Način na koji se mi branimo, a to je da pokušavamo što prije ponovno osvojiti loptu, nas može učiniti ranjivima ako to ne uradimo na pravi način.

Može li takav stil igre biti previše riskantan u velikim utakmicama?
- Ako svi odrade svoj posao, nećemo protivniku dati previše prilika za gol i uvijek ćemo biti na protivničkoj polovini terena. Kad igramo kako treba, teško se nositi s nama. Protivnika stavljamo pod veliki pritisak i činimo im teškim pronalazak rješenja.

Može li Bayern igrati s veznim redom sastavljenim samo od vrlo iskusnih igrača, kao što su Xabi Alonso, Bastian Schweinsteiger i vi?
- Nikad ne reci nikad, ali teško mi je zamisliti takav vezni red. Igra se promijenila. Bekovi, vezni igrači i ofanzivna krila su svi slični tipovi igrača. Iako je glavna snaga Arjena Robbena ili Francka Riberya igra jedan na jedan, svi su tehnički kompletni. I dalje imamo klasične stopere i napade, ali što se ostalih tiče, to su sve vrlo slični igrači: omaleni tehnički potkovani igrači s dobrim pasingom.

 Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


S obzirom da su bekovi u Bayernu jako puno uključeni u igru, predstavlja li vam razliku to što igrate na desnom boku ili u veznom redu?
- Ovisi. Kao bek, danas provodim više vremena u sredini terena kad smo u posjedu lopte. Defanzivno, razlika je veća.

Je li razvoj igrača koji uvelike liče jedan na drugoga korak naprijed ili kontraproduktivan fenomen, koji rezultira time da igrači gube svoju individualnost?
- To je velika prednost, jer to znači i više opcija. I dalje imamo individualce: da nemamo, ne bismo u momčadi imali Robbena i Riberya. Taj tip igrača, koji dribla i stvara razliku, će i dalje ostati vrlo važan. Ali, također je važno imati igrače koji su taktički raznovrsni.

Guardiola je poznat po tome da stalno mijenja sustave, pozicije igrača i same igrače. Postoji li opasnost da momčad nije 100% uvježbana i spremna za velike utakmice?
- Ne, jer mi radimo na tim stvarima svaki dan. Svi znaju što moramo raditi kao momčad.

Dio ste sjajne momčadi, ali s obzirom na godine pojedinih igrača, Guardiolin Bayern nema još puno vremena za ponovno osvajanje Lige prvaka...
- Mislim da imamo još najmanje dvije godine na apsolutno vrhunskoj razini.

Bi li Guardiola bio spreman dugo čekati na još jedan europski naslov?
- Ne znam. On ima ugovor do 2016. Ne mislim da će otići tako brzo. Nadam se da će ostati s nama i nakon 2016. Ali njegov način rada je vrlo intenzivan. Klub i svi ovdje su u potpunosti zadovoljni njegovim radom, bez dvojbe.

Imali ste sjajnu karijeru do sada. Koliko dugo još namjeravate igrati?
- Do 2018. Ugovor mi tada istječe. Imat ću 34 godine i to će definitivno biti kraj.

Oprostili ste se od reprezentacije nakon osvajanja Svjetskog prvenstva u Brazilu. Je li razlog tome činjenica da se više niste mogli nositi sa stalnim pritiskom?
- Uopće ne. Svemu, prije ili kasnije, dođe kraj. Ja sam imao puno sjajnih godina s Njemačkom, ali želio sam biti siguran da ću nastaviti igrati na maksimalnoj razini u posljednje četiri godine s Bayernom. Uz utakmice reprezentacije, to bi bilo previše. U posljednjih devet godina nikad nisam bio ozlijeđen, a kao kapetanu kluba i reprezentacije to je uzelo puno energije.

I domaći igrači poput vas i strane zvijezde kao što su Ribery i Robben se očito identificiraju s Bayernom. Je li to jedan od razloga za snagu momčadi?
- Gdje biste drugdje otišli? Mi igramo za vrhunsku europsku momčad, koja se svake godine natječe za naslove u Bundesligi i Ligi prvaka. Gdje biste drugdje imali ovako kompletan paket? Onda, tu je i specifična priroda ovog kluba: obiteljski aspekt, ponos, moderna organizacija uz tradiciju. Svi bi voljeli ovdje potpisati dugoročni ugovor.

Bi li se ekstrovertirana superzvijezda poput Zlatana Ibrahimovića mogla uklopiti u Bayern?
- Neovisno o njihovim imenima, mi bismo mogli apsorbirati karakter poput Ibrahimovićevog.

Uvijek se govorilo kako Bayern mora dovesti dva ili tri igrača vrhunske kvalitete svake godine. Vrijedi li to još uvijek?
- Možda, ali u ovom trenutku ne vidim potrebu.