Jürgen Klopp je jutros na konferenciji za novinare i službeno predstavljen kao novi menadžer Liverpoola, a prije toga je dao opširni intervju za internu klupsku televiziju, koji prenosimo u cijelosti.


Jürgen, dobro došli u Liverpool.
- Hvala vam puno.

Kako se osjećate?
- Sjajno! Nemam drugih riječi za ovo. Bio je ovo ludi dan, s obzirom na sve što se dogodilo u Njemačkoj i sve što se dogodilo ovdje kad smo stigli. To je apsolutno sjajan osjećaj za mene i velika mi je čast biti ovdje. Ovo je jedan od najboljih trenutaka u mom životu, moram to reći. Ovdje sam stigao zajedno s obitelji - ne cijelom obitelji, jedan sin je i dalje kod kuće - ali ovdje smo zajedno i osjećam se kao u snu.

Što vas je privuklo u Liverpool?
- Sve. Sve što sam čuo, sve što sam čitao, sve što sam osjetio kad sam vidio, ne previše utakmica u životu, ali neke vrlo važne utakmice. Volim nogomet i intenzitet nogometa u Liverpoolu je jako dobar za mene. Uvijek sam razmišljao o radu u Engleskoj zbog nogometa i njegovog intenziteta, a Liverpool je bio moj prvi izbor. Sada imam priliku raditi ovdje i to je najbolja stvar koju mogu zamisliti.

Što ste morali uzeti u obzir, ili biste rekli da je to bila laka odluka?
- Nije bila najteža odluka. Okončao sam ugovor s Dortmundom prije četiri mjeseca i razmišljao o tome što ću raditi u budućnosti - morao sam se razvijati, razmišljati o svim stvarima koje su se dogodile u posljednjih petnaest godina, ali četiri mjeseca odmora su bila dovoljna. Bilo je sjajno, ali bilo je dovoljno. Vlasnici Liverpoola imaju san i ja imam san, tako da nisu morali puno toga reći da bih došao ovdje.

Znamo da ste odlučili uzeti taj odmor od nogometa, pa što ste u tom razdoblju naučili?
- Puno stvari. Nakon četiri tjedna, počeo je odmor. U prva četiri tjedna je bilo kao i uvijek - bio sam umoran, jer sam radio petnaest godina u nizu kao trener. Uvijek samo morao raditi do posljednjeg dana sezone, jer ako pogledate na moju malu povijest u nogometu, to je uvijek bilo do kraja - 34 ili 38 kola. To je, naravno, bilo vrlo teško, ali onda sam se pokušao odmoriti i osjetio sam da nisam čovjek samo vezan uz nogomet. Mogle su me zainteresirati i brojne druge stvari i imao sam nekoliko savršenih sastanaka s nekim vrlo mudrim i pametnim ljudima, s kojima sam pričao o nogometu, o prehrani i o brojnim drugim stvarima. Onda sam osjetio da, ako me netko interesantan zovne, spreman sam. Sada sam doista odmoren. Nakon petnaest godina, to je bila važna odluka. Imao sam šest vrlo, vrlo lijepih godina u Dortmundu i jednu tešku, posljednju godinu, ali sve u svemu, to je bilo savršeno. Ali želio sam raditi nešto novo - i sada sam ovdje.

Pričajmo o Anfieldu - koliko se veselite tome da će on postati vaš dom i što ćete biti menadžer pred tim navijačima?
- Moj engleski jezik nije dovoljno dobar kako bih to opisao! Barem ne u ovom trenutku, morat ćete me pitati ponovno za nekoliko mjeseci - ali, naravno, prilično sam uzbuđen. Želim ga vidjeti, osjetiti, pomirisati - želim uraditi sve. Kad sam dolazio ovdje s Dortmundom prije godinu dana, bio sam doista uzbuđen. Došao sam i vidio svlačionicu za gostujuću momčad i pomislio 'Derbi počinje u ovom trenutku!'. Za mene je to bilo nešto povijesno. Ovo je sjajno mjesto - bio sam na puno mjesta u svijetu zahvaljujući nogometu, ali ovo je bilo najposebnije mjesto na kojem sam bio. Stadion Borussije Dortmund - Signal Iduna Park - je sjajan stadion, a imao sam i još jedan savršen mali, mali stadion u Mainzu, ali Anfield je najpovijesnije mjesto. Veselim mu se i u ovom trenutku ne znam što ću osjetiti, ali znam da će biti dobro.

Bit će prilično posebno ući u tu domaću svlačionicu...
- Da, naravno. Nadam se... Siguran sam!

Koliko vam je važno imati - ili stvoriti - tu posebnu vezu s navijačima?
- Ja razumijem nogomet. Ako ljudi nisu zainteresirani za nogomet, onda možemo igrati nogomet i u parku. To je i dalje savršena igra, i dalje je ista igra, ali je ovakva profesionalna igra samo zbog navijača. To je ono što ja znam, što mislim, što osjećam. Moramo ih zabaviti, moramo im živote učiniti ljepšima. To je ono što moramo uraditi, jer nogomet nije baš toliko važan - mi ne spašavamo živote ili tako nešto, mi nismo liječnici. Naš je posao omogućiti im da zaborave na svoje probleme na devedeset minuta i da mogu pričati o tome tri dana nakon utakmice i dva dana prije sljedeće utakmice. Zbog toga pokušavam biti jako blizak s navijačima, ali zbog posla to nije uvijek moguće. Ja moram raditi i treba mi vrijeme kako bih radio, tako da nije uvijek onako kako navijači žele, ali jeste što je češće moguće.

 Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Ali vi osjećate i shvaćate kako je biti navijač?
- Ja uvijek razumijem. Možda ću u petak obići sva mjesta na stadionu pa će mi netko reći 'To se dogodilo ovdje, a to se dogodilo tamo... Stevie G je pucao odavde, Robbie Fowler ili tko god'. To je prilično kul.

Sada možete otići gdje god hoćete - sad ste menadžer Liverpoola!
- Da, to je najbolje od svega. Al ne tijekom 90 minuta utakmice - to će biti najteže razdoblje za mene, jer su dvije klupe toliko blizu. U Njemačkoj je to puno drugačije - ovdje se možete slučajno sudariti s drugim menadžerom. Ja postanem malo emocionalan za vrijeme utakmice!

Mislite li da se morate prilagoditi na engleski nogomet? Što mislite, kako ćete se prilagoditi?
- Naravno da ću se prilagoditi, možda moram, ne znam. Ali u ovom trenutku ne razmišljam o tome, jer je to nogomet, a ja poznajem engleski nogomet, gledao sam toliko puno utakmica i igrao sam protiv engleskih momčadi. Neke stvari su drugačije, ali to nije važno u ovom trenutku, jer je to ipak samo nogomet. Ne zaboravite, to je igra i svi imamo ista pravila, tereni su slične veličine, tako da nije toliko teško. Moje iskustvo kaže: slušaj, gledaj, osjećaj - a onda razmisli o tome što promijeniti. Sada moram napraviti ove tri stvari, a onda razmišljati o tome što moram promijeniti i moram li se prilagoditi i bilo što. Već sam dugo u nogometu, bio sam igrač, sada sam trener, ne želim previše kompicirati. Jako je važno da igrači lako razumiju što od njih želite, jer je to igra i morate igrati srcem, a ne glacom. To je kul stvar, to je razlog zbog kojeg sam i ja mogao igrati.

Što mislite, koji vas slični izazovi čekaju ovdje u Liverpoolu, a s kakvima ste se suočili u Dortmundu?
- Možda je ovo najveći izazov u svjetskom nogometu trenutno (smijeh), ali ja nikad nisam bio čovjek koji ide lakšim putem. Ja nisam zainteresiran za to. Ovo je najinteresantniji posao u svjetskom nogometu, jer nije toliko loš. Ja sam potpuno drugačiji, jer dolazim iz Njemačke, tako da mi je sve sada novo i svi razmišljaju 'moramo biti koncentrirani' jer 'što ovaj lik iz Njemačke želi?' i 'moram slušati'. Stoga je ovo bio dobar potez i na kraju moramo početi raditi pa ćemo vidjeti. Ja znam što želim, ali ne želim vam to reći. Prvo moram razgovarati s igračima, naravno, moramo pronaći zajednički jezik. Pronaći ćemo zajednički jezik i vidjeti tko želi raditi ono što ja ponekad predložim! Oni mi mogu biti dobri prijatelji i to nije tako loša stvar, jer sam ja doista odan prijatelj.

Kako procjenjujete momčad koju nasljeđujete ovdje u Liverpoolu?
- Dobra je, dobra je. Ja sam ovdje jer vjerujem u potencijal momčadi. Da me je Liverpool zvao, a ja pogledam momčad i pomislim 'o moj Bože'... ne, ne, ne. U ovom trenutku nismo najbolja momčad na svijetu, ali koga briga? Tko želi biti najbolja momčad na svijetu danas? Mi želimo biti najbolja momčad sutra ili prekosutra. To je sve. Ono što sam vidio izvana je apsolutno u redu. Vidio sam neke dobre utakmice i neke ne tako dobre, ali normalno je u nogometu da imate neke probleme, morate ih rješavati. Najvažnije je da imamo brzinu, imamo tehničke vještine, imamo taktičke vještine, imamo dobre obrambene igrače, dobre veznjake, dobre napadače, krila. Sada moramo vidjeti tko je od njih spreman za prvu utakmicu protiv Totenhama, a onda ćemo sklopiti momčad za tu utakmicu. Ja nisam sanjar, ne želim imati Cristiana Ronalda ili Lionela Messija i sve takve igrače u jednoj momčadi. Ja želim ove momke, trenutnu momčad, ovo je bila odluka zbog njih. Sada počinjemo raditi.

Možete li nam reći kakav stil igre možemo očekivati?
- Divlji (smijeh). U nogometu, sve vrhunske momčadi baziraju svoju igru na posjedu lopte i to je u redu. Ja volim gledati ovo: Bayern - sjajna momčad, sjajan klub; Barcelona - da; Real Madrid - možda, neki put; Manchester City. Ali nitko ne počinje kao momčad koja dominira u posjedu lopte. Ne možete početi i reći 'OK, mi imamo loptu, a druga momčad mora čekati'. Najvažnije je, uvijek, možda i u životu, da morate imati stabilnu obranu. To je prva stvar, uvijek. Jer u utakmici možete biti samopouzdani samo ako znate da neće svaka pogreška u napadu dovesti do primljenog gola. To je prva stvar i kad počnete razvijati momčad, nitko se ne razvija s vrha ljestvice, možda samo par momčadi. Uvijek krećete s malo niže pozicije, a naša pozicija je apsolutno u redu, tako da mi možemo svoj razvoj započeti danas, sutra, kad se igrači vrate. Dobro je da imam malo vremena po dolasku ovdje, ali nije toliko dobro da ne možemo odmah početi trenirati. Mislim da možemo početi zajedno raditi možda u srijedu kad se svi vrate. Nogomet koji ja preferiram je emocionalan, ja to volim, ja volim emocije u igri, morate biti pravi čovjek u utakmici - to je teško, sve je tako. Ako govorim o agresivnosti, govorim o agresivnosti samo protiv sebe. Moram biti čvršći, ne smjem osjećati bol ili tako nešto, a ne o agresivnosti protiv protivnika, jer ja nisam zainteresiran za prekršaje i takve stvari. Vidjet ću što je moguće s ovom momčadi i onda ćemo odlučiti kako ćemo početi, a kad počnemo, znat ćemo više. Vidjet ćemo što ćemo napraviti u sljedećoj utakmici Europa lige protiv Rubina, a onda je tu Southampton. Imamo puno utakmica, možda možemo nešto promijeniti, možda ćemo se morati držati jednog smjera. Ako je moguće, možemo li postati momčad koju je najteže pobijediti na svijetu? Pokušajmo biti to. Ako ste to, niste daleko od toga da budete momčad koja pobjeđuje. Prije svega moramo razgovarati sa svim navijačima Liverpoola, razgovarati o tome kakva su njihova očekivanja. Jer očekivanja mogu biti doista veliki problem, to je poput ruksaka od dvadeset kilograma, nije tako ugodno trčati s tim na leđima. Mi moramo pričati o tome, moramo razmišljati o tome, a onda možemo početi.

Mislite li da će vam trebati puno vremena kako biste implementirali svoj stil i filozofiju?
- Naravno da treba puno vremena do kraja, ali ne do početka. Ja nisam ovdje kako bih vam obećao da ćete protiv Tottenhama vidjeti apsolutno novi Liverpool - ali kad biste mogli vidjeti dio novog Liverpoola to bi bilo u redu. To je ono što ćemo pokušati napraviti. Za sve u životu treba vremena. Da biste postali nogometaš treba vremena. Za sve treba vremena. Jedina stvar kojoj nitko ne daje vremena je razvoj. Ako netko osjeti da je predugo čekao na uspjeh - neka krene ispočetka i onda se svašta može dogoditi.

Puno se u medijima govorilo o načinu upravljanja transferima u ovom klubu. Kakav je vaš pogled na to i kakve ste razgovore, ako ste ikakve, imali s vlasnicima po tom pitanju?
- To je doista smiješna stvar. Nije bilo nikakvih nesuglasica između vlasnika i mene, razgovarali smo o tome. To je ništa. Ako dva pametna, inteligentna čovjeka sjednu zajedno za stol i obojica žele isto, gdje je problem? Mi svi želimo biti uspješni. Jedina stvar koju ja želim jeste da imam prvu i zadnju riječ. Ja ne želim trošiti novac kojega klub nema, ne želim zadržavati igrača koji ne želi ostati. Ja sam taj koji mora raditi svaki dan s tim momcima. Nitko neće prodati igrača s kojim ja želim raditi, čak i ako bi to bio dobar posao. Nitko ne želi dovesti igrača bez mog odobrenja. Tako da je sve u redu, meni ne treba više od toga.

Hoćete li sa sobom dovesti i svoje suradnike?
- Naravno. Moja dva 'brata u mislima' - Željko i Peter, sjajni momci. Osjetit ćete to kad ih vidite - oni su kul, oni su nogometni manijaci. Oni rade prilično naporno i oni su moji savršeni partneri u ovom poslu, jer kao menadžer morate uvijek donositi odluke i uvijek morate razmišljati o jako puno stvari. Po mom mišljenju, vrlo je važno imati nekoga s kim možete razgovarati - ja se doista veselim upoznavanju ostatka osoblja u Liverpoolu, želim učiti od njih i iskoristiti njihovu snagu. Naravno, za to će trebati vremena, dok shvatim za što su oni sposobni. U ovom trenutku ćemo početi s ovom trojicom: imamo Pepa i Johna u stručnom stožeru, dvojicu Nizozemaca. To će biti prvi put da radim s Nizozemcima - to nije tako daleko od Njemačke, pa ćemo vidjeti, možda možemo razgovarati na njemačkom! Veselim se tome.

Što se nadate postići ovdje u Liverpoolu, kratkoročno i dugoročno?
- Uspjeh. Kad radite u Njemačkoj, naravno, gledao sam britanski nogomet, ali nisam bio toliko unutra da bih znao što morate ostvariti. Tu su Manchester City, Manchester United, Chelsea, Arsenal, Tottenham - svi oni žele biti uspješni na ljestvici. Zašto bi oni dostigli ono što mi ne možemo? Važno je što možemo uraditi zajedno kako bismo promijenili situaciju. U ovom trenutku, cijela obitelj Liverpoola je malo nervozna, malo previše pesimistična, prečesto u sumnji. Svi oni slave igru, na stadionu je sjajna atmosfera, ali ne vjeruju u uspjeh u ovom trenutku. Oni samo žele gledati stvari od prije pet, deset, dvadeset godina. Povijest je sjajna, ali samo za sjećanje. Ne, mi imamo odgovornost pisati novu priču ako to želimo. Za to, moramo rasčistiti par stvari. Možda to možemo napraviti u sljedećih par tjedana. Želimo biti što je moguće uspješniji. Ja nisam čovjek koji će reći 'ova godina će biti najbolja u povijesti Liverpoola'. Ako se to dogodi, možemo slaviti. Ako ne, moramo raditi dalje.

Na kraju, koja je vaša poruka navijačima?
- Moramo se pretvoriti iz onih koji sumnjaju u one koji vjeruju. Sada.