EuroNogomet, nogometni magazin

Zvonimir Boban: Rusija 2018. bi mogla biti vrhunac za ovu generaciju Hrvatske

Legendarni kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Zvonimir Boban je prije nekoliko dana u pratnji novog predsjednika FIFA-e Giannija Infantina posjetio Rusiju, koja se priprema za organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. godine, a tom je prilikom za službenu stranicu krovne svjetske organizacije razgovarao o budućnosti hrvatskog, ali i ruskog nogometa.


Proveli ste dva dana u Moskvi, posjetivši stadion Luzhniki, koji će ugostiti otvaranje i finalni dvoboj Svjetskog prvenstva 2018. Što nam možete reći o samom gradu?
- Mislim da bi svaki Rus trebao biti ponosan na Moskvu. Ovo je grad prepun povijesnih znamenitosti i nevjerojatno lijepih građevina - pravo bogatstvo. Stadion Luzhniki je ostavio veliki utisak na mene, svidio mi se iz perspektive gledatelja, a sam pogled na stadion okružen parkom i rijekom jednostavno oduzima dah. Na neki način ovaj me stadion podsjeća na stari Wembley. Ne sumnjam da će Svjetsko prvenstvo 2018. godine biti jedno od najupečatljivijih u povijesti.

Hrvatska je pobijedila Rusiju rezultatom 3:1 u prijateljskoj utakmici odigranoj nedavno. Što mislite o momčadi Rusije?
- Hrvatska je dominirala tijekom te utakmice. Postigli smo tri gola, ali iskreno, mogli smo i više. Nadam se da će Rusija biti u mogućnosti popraviti svoju igru. Treba im više brzine u obrani i bolje zaokružena igra u veznom redu, ali ne zaboravimo da je trenutna momčad Hrvatske ozbiljan protivnik svakoj reprezentaciji.

Mislite li da će ova reprezentacija Hrvatske imati svoj vrhunac u Rusiji 2018.?
- Ova generacija definitivno puno obećava, ali tek treba nešto postići i na velikom natjecanju. To bi mogla biti posljednja prilika za mnoge od njih, na primjer za Luku Modrića. Ako gledate svakog igrača pojedinačno, oni imaju nogometnu inteligenciju i puno karaktera. Ipak, Hrvatskoj kao momčadi uvijek nešto nedostaje na velikoj sceni. Naše vrijeme bi moglo doći 2018.

Mogu li oni nadmašiti uspjeh Hrvatske iz Francuske 1998., kad je vaša momčad bila treća na svijetu?
- Doista se nadam, ali jako je moguće da je 1998. godina bila nešto posebno i neponovljivo za hrvatski nogomet. Nažalost, taj uspjeh stavlja veliki teret na leđa ove momčadi, što je nepošteno, jer svaka generacija živi u svojoj eri. Ne možete zahtijevati da aktualna generacija ponovi postignuća prethodne, koja je jednom uspjela ostvariti neki uspjeh.


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Luka Modrić vas je izdvojio kao svog idola sa svjetskih prvenstava. Što možete reći o njemu?
- Doista sam ponosan što to čujem, jer je on fantastičan igrač i fantastičan dečko. Luka je ostao skroman, unatoč svom uspjehu, a to se doista rijetko viđa. On je tako normalan, što je tako važna riječ u ludom svijetu u kojem živimo. Kao igrač, Modrić je jedinstven, jer on vidi što će se dogoditi na terenu prije bilo koga drugoga. Možete reći da bi individualno mogao pružati više nego što to čini u ovom trenutku, ali igranje za momčad njemu predstavlja sve. On daje sve za momčad, možda čak i previše, i to je ono što ga odvaja od drugih.

Osvojili ste puno trofeja s Milanom, ali je li uspjeh iz Francuske '98. vaša najsvijetlija uspomena iz nogometa?
- 1998. je bila nešto doista posebno. Kad smo se vratili doma, u Hrvatskoj je vladalo ludilo. Nismo zapravo ni shvaćali što smo ostvarili. Hrvatska je prvi put sudjelovala na Svjetskom prvenstvu i odmah smo osvojili treće mjesto. To se može dogoditi samo jednom u životu. Možda smo mogli ostvariti čak i više, ali moja pogreška nas je koštala u polufinalu protiv Francuske. Takve stvari se događaju. Ali ja cijenim i druge uspomene, poput rukovanja s protivnicima ili davanja ruke igraču koji je pao na teren. Kad sam bio mlad, nisam puno cijenio takve trenutke, ali sada jesam.

Tko su po vama favoriti za Svjetsko prvenstvo 2018.?
- Pobjednici uvijek dolaze iz neke od velikih reprezentacija. Vrhunske reprezentacije ne igraju uvijek najbolji nogomet, ali uvijek se natječu bolje od ostalih. Natjecanje im je u genima. Ako manja reprezentacija dođe u knock-out fazu, već ima ispriku jer su već nadmašili očekivanja. Igrači to slave kao da su već osvojili trofej. Za Brazil, Argentinu, Njemačku i druge velike reprezentacije, izlazak iz grupe je samo prvi korak. Oni za cilj imaju osvojiti natjecanje. Kad pobjede u drugom krugu, igrači idu odmah u autobus s ozbiljnim izrazom lica i počinju razmišljati o sljedećoj utakmici. Zbog toga oni uvijek osvajaju. Njemačka, Brazil i Argentina su uvijek favoriti. Ne bih stavio Italiju u tak krug, jer oni nemaju kvalitetu koju su imali ranije. Ali čak i sada, Talijani su uvijek Talijani. Ne možete ih u potpunosti otpisati..: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN