EuroNogomet, nogometni magazin

Jedan na jedan: Arjen Robben

Nešto više od godinu dana nakon što je odigrao svoju posljednju utakmicu za minhenski Bayern, Arjen Robben je ponovno u svom prvom klubu, Groningenu. Tridesetšestogodišnji nogometaš je završio karijeru 2019. godine, ali kad je osjetio potrebu vratiti se na teren, postojao je samo jedan klub čiji je dres poželio obući.


O svom povratku na teren je razgovarao s novinarom World Soccera, Markom Gleesonom...


Kako ste došli do ove situacije, da ponovno igrate nogomet?

- Kad sam odlučio otići u mirovinu prije nešto više od godine dana, napisao sam malo, otvoreno pismo u kojem sam poručio kako mi je to bila najteža odluka u cijeloj karijeri. Bila je također i malo iznuđena, iako u to vrijeme nisam doista želio pričati o tome. Ali u srcu odluke su bili fizički problemi, tako da sam bio na neki način natjeran na nju.

Tada smo odlučili - OK, karijera je gotova, ali ostat ćemo još godinu dana u Minhenu kako bismo uživali u gradu i navikli se na situaciju da više nisam nogometaš. Proveo sam lijepo vrijeme s obitelji, radio stvari poput skijanja, ali na kraju je ljubitelj sporta u meni tražio nešto što će me zaokupiti. Imao sam kontakt s Erbenom Wennemarsom (bivši svjetski rekorder u brzom klizanju), koji je pripremio cijeli niz fizičkih izazova koje smo radili zajedno. Zajedno smo trenirali za roterdamski maraton, ali nažalost corona virus je to onemogućio.

Osjećao sam se fizički dobro jer sam naporno trenirao. Uvijek sam bio u kontaktu s Groningenom otkako sam kao osamnaestogodišnjak otišao iz tog kluba. Vidio sam ambiciju koju imaju i njihovu viziju za budućnost i to mi se svidjelo. I tako sam, za vrijeme corona krize, počeo razmišljati o stvarima. Kao obitelj smo preselili u Groningen i razmišljao sam što ja mogu napraviti za klub. Nisam imao neku veliku želju postati trener, a s obzirom da sam se doista dobro osjećao fizički - bolovi i problemi su nestali - shvatio sam da bih i dalje od najveće vrijednosti bio na terenu. Tjedan dana nakon što su iz uprave kluba došli kako bi se susreli sa mnom u Minhenu, odlučio sam se vratiti i gotovo odmah sam započeo s nogometnim treninzima.

Imam doista dobar osjećaj za budućnost, a za mene najvažnija stvar se može opisati u par riječi - 'ljubav prema klubu'. Ne mislim da bih se vratio na teren u bilo kojem drugom klubu. Ovo je bila jedina opcija za mene i nadam se da ću puno uživati u tome.


Vaš povratak je stvorio pravo uzbuđenje oko kluba - Groningen je prodao dodatnih 1.600 godišnjih ulazniza za samo trideset minuta nakon objave o vašem povratku. Kako ste vi to vidjeli?

- Bio sam svjestan nekih reakcija. Bio je to dvostruki užitak za nas kao obitelj, jer je uzbuđenje stiglo nakon što smo se dovezli autom iz Minhena kako bismo započeli naše nove živote, nakon što smo proveli jedanaest godina u Njemačkoj i osamnaest godina izvan Groningena. Imali smo sjajnu zabavu dobrodošlice za obitelj, a nakon što sam provjerio poruke na telefonu bilo je lijepo vidjeti reakcije. Pozitivne reakcije su mi donijele sjajan osjećaj.


Dakle, kriza zbog corona virusa je odigrala važnu ulogu u ovoj odluci. Možete li to malo detaljnije objasniti?

- Da, sasvim sigurno je odigrala važnu ulogu! Shvatite koliko je ovo užasno, ali onda ironično pojave se neke pozitivne stvari. Ne znam bih li donio odluku o povratku da nisam bio zatvoren u kući. Možda i bih. Imao sam vremena razmišljati: 'ideš doma u Groningen, što bi mogao napraviti za klub, što bi tebi bilo privlačno?' Onda mi je postalo vrlo jasno da je to povratak na teren.


Prelazite s igranja u momčadi s igračima kao što je Robert Lewandowski na rad s igračima Groningena. Kako ćete se nositi s tom promjenom u kvaliteti?

- Moramo biti iskreni i priznati da postoji razlika u kvaliteti između Bayerna i Groningena, ali ja to vidim kao pozitivan izazov. Ono što je važno jeste da ja ovo radim jer mislim da ću uživati, ali i da bih pomogao klubu. Postoji samo jedan način na koji sam ja to mogao napraviti, a to je svojim primjerom. Nadam se da mogu utjecati na mlade, ali ja nisam osoba koja će razgovarati s njima cijelo vrijeme. Pomoći možete svojim ponašanjem i na terenu i u svlačionici. Doista treba dokazati svoju vrijednost na terenu, na kojem možete biti dobar primjer ostatku momčadi.


Što mislite, koliko ovaj povratak na teren može trajati - možda dvije ili tri sezone?

- Ne, ne želim gledati previše unaprijed. Ja ovo vidim ne samo kao povratak, nego i kao pokušaj da ponovno igram. Vidjet ćemo koliko će se to fizički zahtjevno pokazati. To mogu znati samo igrajući. Moj cilj je biti ponovno na terenu i igrati utakmice, ali mislim da je također važno - kako bismo izbjegli razočaranje kod svih - da to može varirati od nula utakmica, jedne, dvije, do... pa, neću reći 34 utakmice, jer nikad toliko nisam uspio odigrati u karijeri! Ali nadam se da će ih biti puno i to je ono čemu težim. Osjećam se jako pozitivno po tom pitanju i dat ću svoj maksimum, ali nitko ne može predvidjeti kako će sve ispasti.


Hoćete li biciklom dolaziti na trening, kao što ste radili kad vam je bilo 18 godina?

- Vjerojatno! Izgradili smo kuću koja je na dobroj udaljenosti od trening centra za vožnju biciklom.


Koliko vam je nedostajao nogomet?

- Da budem iskren, nije mi uopće nedostajao prvih šest mjeseci. Uživao sam u puno drugih stvari. Ja volim i druge sportove. I dalje mislim da sam imao doista dobru ponudu od nekog velikog kluba ili da su im iz Bayerna poručili da se vratim, odbio bih. Dakle, ovo je rezultat ne samo želje da ponovno igram nego i želje da pomognem Groningenu. Ne mislim da bih to napravio u nekom drugom slučaju.


Što vam je iz nogometa nedostajalo?

- Utakmice, puni stadioni. Također, i rad prema cilju, poput pokušaja kvalifikacije na velika natjecanja s nizozemskom reprezentacijom ili velikih utakmica s klubom. To je ono što me motivira i što ću tražiti u Groningenu, posebno kad bude dozvoljen povratak publike na tribine. Moramo čekati da bismo vidjeli kako će se situacija razvijati, ali to je ono čemu se veselim.


Počeli ste karijeru u Groningenu kao šesnaestogodišnjak, ali ste već s 18 godina preselili u PSV. Možete li objasniti malo detaljnije svoju vezu s ovim klubom?

- Odavde sam potekao, ovo je moj dom. Ovdje sam odrastao. Prošao sam kroz omladinsku školu, četiri i pol godine prije svog debija. Bio sam spreman za priliku i otišao sam prilično brzo, ali sada sam se vratio doma, a FC Groningen je dio toga.


Vaša supruga je odigrala veliku ulogu u iniciranju vašeg povratka. Kakva je bila vaša reakcija na to?

- Jasno je da morate detaljno razgovarati s obitelji kad nakon dvadeset godina odete iz nogometa, a onda se godinu dana kasnije želite vratiti. Bio sam iznenađen koliko je ona bila pozitivna po tom pitanju, doista joj se svidjela ideja o povratku u Groningen i podržala me je. Mi smo zajedno od moje osamnaeste godine, tako da smo proživjeli puno avantura zajedno. Sve je olakšalo to što smo se, nakon svih ovih godina putovanja u Eindhoven, London, Madrid i Minhen, vratili doma.
.: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN