EuroNogomet, nogometni magazin

Gonzalo Higuain: Nadam se da će moj dolazak privući još zvijezda u MLS

Gonzalo Higuain

Nakon što je dobar dio karijere proveo u redovima velikana kao što su madridski Real, Chelsea, Milan, Napoli i Juventus, tridesetdvogodišnji argentinski napadač Gonzalo Higuain odlučio je reći zbogom europskom nogometu i karijeru nastaviti u redovima kluba kojega je osnovao David Beckham.


Američki MLS ligaš Inter Miami novi je klub Gonzala Higuaina, a o svojoj bogatoj karijeri i o motivima za odlazak preko oceana razgovarao je s novinarom magazina Four Four Two...

Kako je došlo do vašeg prelaska u Inter Miami?

- Oni su me kontaktirali krajem prošle sezone i nije nam trebalo puno da dođeno do dogovora. Kad sam čuo za interes Intera iz Miamija, analizirao sam sve i prilično brzo donio odluku. Ovo je novi projekt i vidim puno dobrih stvari - u načinu rada, strukturi kluba, stilu rada trenera, igračima koje imamo i kako treniramo. Kada dođete ovdje nakon toliko godina igranja na vrhunskoj razini i počnete viđati slične stvari, dobijete vjeru da ovdje svi žele napraviti pravi posao, tako sa sam sretan zbog toga što sam ovdje. Klub mi je ponudio uvjete kakve sam tražio i postigli smo dogovor.

Vaš bivši suigrač iz Reala David Beckham je jedan od vlasnika kluba. Je li to bio važan faktor u donošenju odluke?

- Razgovarao sam s Davidom i to je bio također argument da dođem ovdje, jer smo bili suigrači. Istina, igrali smo skupa samo šest mjeseci, ali osvojili smo La Ligu zajedno, što je velika uspomena. Dobro smo se slagali i to mi je jasno pomoglo da ne samo dođem ovdje nego i da dobijem njegovo povjerenje. Znam kakav je on čovjek i koliko velike ambicije ima za Inter Miami.

Imate li za cilj osvajati zajedno trofeje i s Interom?

- Naravno da želim osvajati trofeje. Hvala Bogu, uspijevao sam osvajati trofeje s gotovo svim klubovima u kojima sam igrao. Ovo je novi klub i tek se od ove sezone natječe u MLS-u, tako da moramo biti strpljivi i ne očekivati velike rezultate preko noći. Ali ne volim gubiti i rijetko gubim. Došao sam ovdje kako bih pomogao rastu momčadi i osvajao trofeje.

Nekoliko tjedana nakon vašeg dolaska ovdje, vaš stariji brat Federico vam se priključio iz DC Uniteda. Je li vas on ohrabrio da dođete u Ameriku?

- Već sam neko vrijeme pratio MLS, jer je moj brat igrao ovdje. To je liga koja me je uvijek privlačila i koja mi je privukla pozornost. Nakon što sam vam vidio kako su neki vrhunski napadači dolazili ovdje i uživali u zabijanju puno golova, postao sam znatiželjan. Želio sam, također, iskušati i novu ligu i doživjeti novo iskustvo u prelijepom gradu. Jako sam sretan zbog toga što imam priliku igrati zajedno s bratom - bili smo kratko zajedno u River Plateu, tako da mi je veliko zadovoljstvo što ponovno mogu igrati s njim i što imamo tu konekciju u svakodnevnom životu izvan terena. Konačno možemo raditi sve te stvari koje nismo mogli svih ovih godina.

U vašoj momčadi je i francuski internacionalac Blaise Matuidi. Kako ocjenjujete kvalitetu momčadi do sada?

- Jako je pozitivna stvar imati u momčadi dvojicu igrača koji su dugi niz godina igrali na najvišoj razini, kao što je to slučaj s Matuidijem i sa mnom. Ipak, prvenstvo ne mogu osvojiti samo dvojica igrača, momčad je ta koja ga osvaja. Dobra stvar je što vidim puno potencijala za rast i napredak u momčadi.

Postigli ste u karijeri preko 300 golova. Što je bio ključ za vaš uspjeh na toj razini?

- Vježbanje, usavršavanje vještina, imati želju za napredovanjem i ispravljanjem svega što radite pogrešno, nikad ne odustajati i nikad ne gubiti motivaciju i strast da nastavite učiti iz dana u dan. Koliko god da ste dobar igrač, koliko god da ste igrali na vrhunskoj razini i u velikim klubovima, uvijek morate imati motivaciju da nastavite napredovati.

Kako sada gledate na vrijeme provedeno u Juventusu? Koji trenutak biste izdvojili?

- Ono što mogu naglasiti iz Juventusa je taj pobjednički DNA tog kluba, njihova fokusiranost na to da nikad ne završe kao drugoplasirani. Uzeo sam ono najbolje iz svakog kluba u kojem sam igrao, a osjećam kako me je Juventus kompletirao kao igrača.

Kako je bilo igrati pored Cristiana Ronalda i u Juventusu i u Real Madridu?

- Cristiano i ja smo bili suigrači u dvije vrlo različite faze života. U Madridu smo obojica bili momci i puno mlađi. U Juventusu smo već obojica imali djecu i bili smo puno zreliji. Da budem iskren, puno više sam uživao u tom drugom razdoblju s njim.

Jeste li uživali u Chelseau? Jeste li razmišljali o tome da ostanete duže?

- U Chelseau sam igrao kratko, ali to je lijepa liga i lijep grad. Bilo bi sjajno da sam imao priliku duže igrati u Premier ligi, ali nije bilo do mene. To je ponekad realnost nogometa. Oni su odlučili da neće otkupiti moj ugovor i morao sam se vratiti u Juve.

Ako vaš bivši suigrač iz reprezentacije Lionel Messi ikad odluči napustiti Barcelonu, bi li trebao razmisliti o tome da prije mirovine dođe u MLS? Jeste li ga već pitali da vam se pridruži u Interu?

- Ne, nisam ga to pitao. On je vrlo inteligentan i dovoljno je star da sam donosi odluke za koje smatra da su najbolje. Kad bude znao da je pravo vrijeme da dođe, on će doći, a ako ne bude želio, neće doći. Leo je vrlo pametna osoba u tom smislu.

Nadate li se da će vaše prisustvo u Miamiju ohrabriti još velikih imena da dođu ovdje u budućnosti?

- Nadam se da će i moj dolazak privući još igrača svjetske klase u MLS. Ideja je da ova liga raste, a ja vjerujem da ima kapaciteta za to. Nadam se da će ova liga postati još jača u godinama koje su pred nama.

Razgovarao: Martin Harasimowizc


.: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN