EuroNogomet, nogometni magazin

Jedan na jedan: Mason Greenwod

Jedan od najtalentiranijih mladih engleskih nogometaša, koji je u proteklih godinu dana zauzeo svoje mjesto na naslovnicama nogometnih magazina širom Velike Britanije, napadač Manchester Uniteda Mason Greenwod, odgovarao je na pitanja novinara magazina World Soccer...

Odigrao si 49 utakmica za Manchester United prošle sezone, postigao 17 golova i na kraju dobio poziv u reprezentaciju Engleske. Kako ti gledaš na 2020. godinu?

- Sve se to dogodilo tako brzo. Kad ste u Unitedu, možete u svakom trenutku dobiti poziv za priključenje prvoj momčadi, a ja sam dobio priliku u nekim utakmicama Europa lige na početku sezone i iskoristio je. Imao sam dobru skupinu momaka u Unitedu koja mi je pomogla, tako da je sve bilo dobro.

Jesi li se u nekom trenutku morao uštipnuti kako bi se uvjerio da nije sve samo san?

- Ne, ne zapravo. Utakmice su prošle sezone dolazile jedna za drugom jako brzo, s obzirom na to da smo igrali u Europa ligi i u ostalim kupovima, tako da morate doista biti spremni i koncentrirani u svakom trenutku, tako da nisam dobio ni priliku za to.

Kakav je bio osjećaj kad se Ole Gunnar Solskjaer okrenuo prema tebi u utakmici protiv Paris Saint-Germaina i dao ti priliku za profesionalni debi u dresu Uniteda?

- Bila je to utakmica Lige prvaka, tako da sam bio pomalo nervozan. Ali, jedva sam čekao da krene. Svi smo mi na klupi čekali svoju priliku da pomognemo momčadi. Menadžer je došao i pogledao me, a ja sam bio jednostavno sretan zbog svog debija. Znam da ne može puno ljudi reći kako su debitirali u tako posebnoj utakmici, tako da je to bila velika stvar.

U tom trenutku si imao samo 17 godina. Koliko samopouzdanja si izvukao iz toga?

- To mi je dalo puno povjerenja u sebe i spoznaju da on ima vjere u mene da me stavi u igru u takvom trenutku tako velike utakmice. Drago mi je da je to napravio, jer je jasno da je to pomoglo mojoj karijeri. Sada su stvari puno mirnije i više sam naviknut na to. Pritisak je bio veliki u toj utakmici, ne samo na mene nego na sve, tako da mi je drago da je to napravio.

Je li istina da si počeo kao vezni igrač?

- Ranije sam više igrao poziciju broj deset, iza glavnog napadača. Ali, kako sam prolazio kroz omladinske kategorije Uniteda, više su me gurali naprijed na poziciju broj devet i počeo sam postizati golove, tako da mi je sve to došlo prirodno.

Poznat si po tome da podjednako dobro igrač s obje noge, ali kojom radije igraš?

- Preferiram lijevu nogu, ali moju jednako igrati s obje. Kad sam bio mlađi, puno sam trenirao igru s obje noge i to mi je ostalo. Doista mi je drago zbog toga što sam to radio u tako mladoj dobi, jer to danas koristi mojoj igri.

Akademija Manchester Uniteda dokazano dobro razvija mlade igrače - koliko ti je to samopouzdanja davalo dok si se probijao?

- Mislim da je staza kojom idete vrlo važna. To je jasno kad je Manchester United u pitanju, jer su tu sada Scott McTominay, Marcus Rashford, Jesse Lingard i jasno Paul Pogba. Tu stazu je lako vidjeti, samo morate iskoristiti svoju priliku.

Postoji li neki posebni trenutak u tvojoj omladinskoj karijeri kad si pomislio: Mogao bih doista uspjeti?

- Možda kad sam bio u U18 ili U23 momčadima i često zabijao golove. U to vrijeme sam imao puno vjere u sebe. Jednostavno sam izlazio na teren i uživao u igri. Sjećam se da sam mislio: 'sada postaje ozbiljno' dok sam nekoliko puta išao trenirati s prvom momčadi. Jednostavno sam strpljivo čekao svoju priliku i kad je došla iskoristio sam je.

Koji je najbolji savjet koji ti je netko dao?

- To je bio Ole, menadžer. On svim mladim igračima koji dolaze kaže: 'Samo izađite na teren s osmijehom na licu. Igrate za jedan od najvećih klubova na svijetu, samo izađite na teren i pokažite se. Čekali ste na ovu priliku cijeli život, zato sada jednostavno uživajte.'

Vaš menadžer je bivši vrhunski napadač. Koliko ti je on pomogao u razvoju?

- Ole je veliki dio moje igre i razvoja. On mi je pomogao da dođem tu gdje sam sada i on mi je dao priliku da svima pokažem što mogu. Drago mi je da je on ovdje. On je dobar menadžer i zna o čemu priča, jer je bio sjajan napadač u Manchester Unitedu. Kad mi govori, uvijek pažljivo slušam i primam savjete.

Wayne Rooney je rekao kako si najbolji golgeter u Unitedu i kako možeš zamijeniti Harrya Kanea u reprezentaciji, dok je Alan Shearer rekao kako možeš srušiti njegov broj postignutih golova u Premier ligi. Kako prihvaćaš takve pohvale?

- Jasno je da je lijepo čuti takve stvari, ali trebam ostati koncentriran i dokazivati se na terenu. Čuti takve stvari od Wayne, koji je očito legenda Uniteda, je nevjerojatno. Gledao sam ga kao dijete i kad on priča o meni osmijeh mi dolazi na lice. Ali znam da je jako važno ostati hladne glave.

Bi li rekao da je rušenje rekorda jedan od ciljeva tvoje karijere?

- Ne mislim da postoji ijedan nogometaš koji ne voli postavljati rekorde. Ako to ne volite, onda je vjerojatno nešto pogrešno s vama. Uvijek je lijepo imati vizije i ciljeve u nogometnoj karijeri i to je cilj za svakog napadača - izaći na teren i davati svoj maksimum kako biste rušili rekorde i možda ostali upamćeni zauvijek.

Prije nego što si se u rujnu priključio reprezentaciji, zbog treninga s kim si najviše bio uzbuđen?

- Harry Kane. Gledao sam ga u Premier ligi dok sam bio u omladinskoj školi i on je očigledno sjajan golgeter. On je uzor.

Puno je konkurencije u napadu reprezentacije, s Kaneom, Jadonom Sanchom, Marcusom Rashfordom, Raheemom Sterlingom i ostalima. Jesi li spreman za natjecanje s tim momcima?

- Osjećam se spremno za natjecanje s bilo kime. Natjecati se za mjesto u reprezentaciji je isto kao i igrati u ligi - jednostavno morate izaći na teren s osmijehom na licu i samo igrati nogomet. Oko toga se sve vrti. Jasno je da se svi u reprezentaciji bore za svoje mjesto i to je dobro. To čini treninge boljima i nadajmo se da čini i igru boljom.

Tko je do sada imao najviše utjecaja na tvoju karijeru?

- Marcus Rashford. On je prošao istu stazu koju i ja slijedim u klubu. On mi je puno pomogao i dobro je znati da je i on napravio isto. On igra na mojoj poziciji i zna kakav je to osjećaj, tako da je lijepo imati nekoga takvog pored sebe u koga se možete ugledati i s kim možete igrati. On je dobar momak. Svi smo ponosni na njega i sjajno je ono što on pokušava činiti za ljude.

Razgovarao: Matt Read

.: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN