Tijekom tri desetljeća, premierligaškim terenima je prodefilirao ogroman broj vrhunskih napadača i iako je uvijek teško procijeniti tko je od njih najboljih, vjerujemo kako će se većina složiti oko liste od trideset najboljih koja slijedi u nastavku ovog teksta.

Jedno od najstarijih pravila kad je u pitanju Svjetsko prvenstvo u nogometu je ono da domaćin ne mora igrati kvalifikacije kako bi nastupio na završnom turniru. I to ima smisla, jer je teško i zamisliti da neka država organizira to natjecanje, a da u njemu ne sudjeluje. Ali, iako to mnogi vide kao prednost za domaćina, postoji i jedan nedostatak koji mnogi zanemaruju.

U svojoj kolumni za britanski list The Guardian, bivši kapetan minhenskog Bayerna Philipp Lahm se osvrnuo na vrijeme u kojemu je surađivao s današnjm menadžerom Manchester Citya Pepom Guardiolom dok je on s trenerske klupe vodio bavarski klub.

Sustav 4-2-3-1 je jedan od najpopularnijih u današnjem nogometu, po mnogima najpopularniji. Mnoge su prednosti tog sustava, a prvi ga je počeo koristiti španjolski trener Juan Manuel Lillo početkog devedesetih godina prošlog stoljeća.

Znam što mislite. Znam što želite znati. To je pitanje koje mi uvijek postavljaju. Kako sam otišao iz Barcelone u Zagreb, a onda u Leipzig? Kakav to katalonski dječak, rođen samo 25 kilometara od Nou Campa, napusti La Masiu kako bi otišao u Hrvatsku? Da, znam. Doći ćemo do toga. Ali za početak, moja priča počinje u Terassi, i počinje s loptom.

Smireno priđite bijeloj točki, uzmite vremena, udahnite i - zabijte gol. Zvuči jednostavno, zar ne? Ali kao što se pokazalo u završnici Europskog prvenstva 2020, zabiti gol iz jedanaesterca u trenucima kad se odlučuje o putniku u sljedeću fazu natjecanja i nije tako jednostavan zadatak i možete biti sigurni da će barem jedan igrač zaboraviti osnovne principe zabijanja gola s udaljenosti od jedanaest metara i poslati svoju reprezentaciju doma.

Nogomet je kompetitivna igra, ali i najgledaniji sport na svijetu. Onog trenutka kad je prvi nogometni klub odlučio ljudima naplaćivati novac kako bi gledali utakmice uživo, nogomet je postao sport za gledatelje, sa svim naletima neizrecive sreće koje ta činjenica nosi sa sobom.

EURO 2020 počinje sutra i svakako je dobrodošao povratak na određenu razinu normalnosti. Sama činjenica da će natjecanje biti odigrano označava napredak, s obzirom na to da je prošlog ljeta, kad je trebalo originalno biti igrano, bilo otkazano zbog pandemije korona virusa. Stvari još uvijek nisu savršene, ali nesumnjivo idu nabolje, barem kad je Europa u pitanju.

Moderna tehnologija je unijela puno promjena u današnji nogomet. Tvrtke koje pružaju uvid u statističke podatke napravile su od svega ogroman i unosan posao. Ali, koliko doista 'sirovi' statistički podaci pokazuju stvarnu vrijednost i učinak igrača?