Karim Benzema u ulozi lažne devetke

Lažna devetka je napadač koji se konstantno kreće prema lopti u unutrašnjost terena, često primajući loptu daleko od protivničkog gola. Osnovna namjera je doći do lopte daleko od pozicije protivničkih stopera i tako njih izvući iz srca obrane i otvoriti prostor pred protivničkim golom za suigrače.

Nogometni trening

Kao i svaki drugi kontaktni sport, i nogomet sa sobom nosi određeni rizik od ozljeda, koji se može umanjiti pravilnom pripremom, kvalitetnim treningom, korištenjem odgovarajuće opreme i zdravim životnim navikama.

Sustav 4-2-3-1 je jedan od najpopularnijih u današnjem nogometu, po mnogima najpopularniji. Mnoge su prednosti tog sustava, a prvi ga je počeo koristiti španjolski trener Juan Manuel Lillo početkog devedesetih godina prošlog stoljeća.

Nogomet je sport u kojem se sve vrti oko brzine, agilnosti i vještine. Bez prave nogometne opreme nećete moći na pravi način zaustaviti svoje protivnike u obrani ili ih izbjeći u napadu. Ovdje, naravno, ne govorimo o dresovima i ostaloj opremi koju nabavlja klub, ali onaj najvažniji dio opreme, kopačke, birate sami i tu treba biti izuzetno pažljiv.

Smireno priđite bijeloj točki, uzmite vremena, udahnite i - zabijte gol. Zvuči jednostavno, zar ne? Ali kao što se pokazalo u završnici Europskog prvenstva 2020, zabiti gol iz jedanaesterca u trenucima kad se odlučuje o putniku u sljedeću fazu natjecanja i nije tako jednostavan zadatak i možete biti sigurni da će barem jedan igrač zaboraviti osnovne principe zabijanja gola s udaljenosti od jedanaest metara i poslati svoju reprezentaciju doma.

Tijekom tri desetljeća, premierligaškim terenima je prodefilirao ogroman broj vrhunskih napadača i iako je uvijek teško procijeniti tko je od njih najboljih, vjerujemo kako će se većina složiti oko liste od trideset najboljih koja slijedi u nastavku ovog teksta.

EURO 2020 počinje sutra i svakako je dobrodošao povratak na određenu razinu normalnosti. Sama činjenica da će natjecanje biti odigrano označava napredak, s obzirom na to da je prošlog ljeta, kad je trebalo originalno biti igrano, bilo otkazano zbog pandemije korona virusa. Stvari još uvijek nisu savršene, ali nesumnjivo idu nabolje, barem kad je Europa u pitanju.

Jedno od najstarijih pravila kad je u pitanju Svjetsko prvenstvo u nogometu je ono da domaćin ne mora igrati kvalifikacije kako bi nastupio na završnom turniru. I to ima smisla, jer je teško i zamisliti da neka država organizira to natjecanje, a da u njemu ne sudjeluje. Ali, iako to mnogi vide kao prednost za domaćina, postoji i jedan nedostatak koji mnogi zanemaruju.

U svojoj kolumni za britanski list The Guardian, bivši kapetan minhenskog Bayerna Philipp Lahm se osvrnuo na vrijeme u kojemu je surađivao s današnjm menadžerom Manchester Citya Pepom Guardiolom dok je on s trenerske klupe vodio bavarski klub.