EuroNogomet, nogometni magazin

Kako će izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU utjecati na Premier ligu?

Praktički svaki aspekt života u Ujedinjenom Kraljevstvu osjetit će utjecaj izlaska iz Europske Unije, pa tako i nogomet. Ovakva će odluka imati značajan utjecaj na Premier ligu, u kojoj danas ne bi igrali igrači poput Dimitria Payeta ili N'Goloa Kantea da su Britanci ranije napustili Uniju.


Sloboda kretanja omogućila je igračima iz država Europske Unije igranje u Ujedinjenom Kraljevstvu bez obveze pribavljanja radne dozvole, koja je potrebna većini onih iz ostalih država. Kad bi se na igrače iz Europske Unije primjenjivala pravila koja se primjenjuju na one izvan nje, preko 100 trenutnih igrača iz premierligaških klubova ne bi moglo dobiti radnu dozvolu.

Na tom popisu su igrači poput Dimitria Payeta, N'Goloa Kantea i Anthonya Martiala, koji ne ispunjavaju uvjete postavljene pred igrače bez EU državljanstva, jer nijedan od njih nije bio standardni reprezentativac svoje države pred dolazak u Englesku prošlog ljeta. Južnoamerički nogomeaši poput Philippea Coutinha i Diega Coste su također zaobišli kriterije dobivanjem državljanstva jedne od zemalja Europske Unije prije dolaska u Englesku.

Prije nego što su rezultati glasovanja na referendumu bili poznati, nogometni menadžer Jonathan Barnett je za Daily Telegraph rekao kako bi izlazak UK iz EU mogao umanjiti kompetitivnost Premier lige: "Važno je ostati u Europskoj Uniji ako želimo imati najbolju ligu na svijetu."

"Ono što će se sada dogoditi jeste da će naša sportska tijela morati sjesti i sagledati svoja pravila i odlučiti hoće li emulirati ono što već imaju u smislu europskih državljana, to jest dati igračima iz EU preferencijalni tretman ili ćemo europske državljane uklopiti u pravila koja već imamo u Ujedinjenom Kraljevstvu ili, pak, pisati potpuno novi set pravila." kaže Maria Patsalos, stručnjak za sportsku imigraciju, dodavši: "Malo je vjerojatno da će, na primjer u nogometu, europski državljani i dalje imati istu slobodu kretanja kao što je imaju sada."

U tom scenariju, premierligaški klubovi bi mogli biti prisiljeni trošiti više novca na transfere, smatra Dr. Babatunde Buraimo, profesor na Sveučilištu u Liverpoolu: "Klubovi će biti limitirani na dovođenje vrhunskih igrača iz država čije su reprezentacije pri vrhu FIFA-ine ljestvice. Ako Premier liga bude ograničena na te igrače, to će povećati njihovu vrijednost na tržištu, kao i njihove plaće. Jedan od minusa će biti to što će propuštati talente u usponu, kao što je Kante na primjer."

Ipak, kao što Patsalos daje do znanja, malo je vjerojatno da će igrači koji su već u Engleskoj ili oni koji stignu prije formalnog izlaska iz EU, biti prisiljeni otići, jer ministarstvo unutarnjih poslova nema praksu retrospektivne primjene zakona.

S druge strane, neki vjeruju kako će sve to koristiti engleskom nogometu, jer će se smanjiti broj stranih igrača u najjačim ligama. Uvođenje minimalnih kvota za engleske igrače je dugoročni san brojnih vodećih ljudi premierligaških klubova, ali to su do sada onemogućavali upravo zakoni Europske Unije.

Neki od igrača koji ne bi imali priliku zaigrati u Premier ligi prema kriterijima koje engleski nogometni savez ima za igrače izvan Europske Unije su:


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Cristiano Ronaldo

Doveden u Manchester United zajedno s Djemba-Djembom, Davidom Bellionom i Klebersonom u ljeto 2003. godine, Ronaldo je kao osamnaestogodišnjak tek bio debitirao za portugalsku reprezentaciju.

Thierry Henry

Iako se Henry i prije dolaska u Arsenal probio do francuske reprezentacije, do trenutka kad je iz Juventusa stigao u Arsenal 1999. godine, nije odigrao dovoljan broj utakmica da bi mogao dobiti radnu dozvolu.

David Ginola

Slično kao i Henry, ni Ginola ne bi imao priliku zaigrati u Premier ligi, jer u vrijeme dolaska nije imao dovoljan broj nastupa za francusku reprezentaciju.

Dimitri Payet

Jedan od posljednjih primjera kako igrač tek nakon dolaska u Premier ligu postaje jedna od glavnih zvijezda svoje reprezentacije.

Facebook

Twitter

Instagram

.: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN