EuroNogomet, nogometni magazin

Je li vrijeme za uvođenje prijelaznog roka za trenere?

Već smo duboko zagazili u prosinac i približili se prijelaznom roku za igrače, no brojni su klubovi od početka sezone promijenili trenere, neki i po nekoliko njih. Je li vrijeme za uvođenje prijelaznog roka i za trenere?


Prosinac je mnogima najdraži i većini najmirniji mjesec, ali za trenere je možda i najstresniji, jer se približava prijelazni rok i trebaju razmišljati o tome koje igrače pustiti, a koje dovesti, ali u isto vrijeme većina njih mora strahovati i nad vlastitom sudbinom, jer je polovina sezone pravi trenutak za procjenu do tada napravljenog. No, dobar dio trenera za svoju sudbinu počinje brinuti zapravo već u listopadu, a neki prosinac na klupi ni ne dočekaju.

U posljednjih pet-šest sezona postao je pravi trend mijenjati trenere već nakon nekoliko loših izdanja ili rezultata njihovih momčadi. Ograničimo li se samo na engleski nogomet, koji je desetljećima bio poznat po vrlo rijetkim smjenama na klupi, od rujna do 20. studenog u profesionalnim ligama je smijenjeno 17 trenera. Jedan od razloga takvoj promjeni u odnosu na povijesni stil ponašanja čelnika klubova je i povećani pritisak medija i javnosti, s obzirom da se danas većina utakmica uživo prenosi na televiziji, a frustrirani navijači imaju puno više kanala za izražavanje svog nezadovoljstva, poput društvenih mreža, portala itd.

Smjene u prosincu stoga se mogu razumjeti. Nakon odigranih 15-20 utakmica u sezoni, jasno je ako neki trener nije uspio uspostaviti autoritet ili stvoriti pravu kemiju s momčadi ili jednostavno nema igru i ideju. No, smjene nakon samo nekoliko utakmica jasan su znak da uprava kluba djeluje panično i bez puno promišljanja, a momčad u ključnom dijelu sezone ostaje na vjetrometini i nema vremena priviknuti se na zahtjeve novog trenera.

Je li, dakle, trenutak da se razmišlja o uvođenju prijelaznog roka i za trenere, koji bi onemogućio smjene trenera tijekom jesenjeg i proljetnog dijela sezone i omogućio im mirniji i sigurniji rad na barem nešto duže staze?

Uvođenje prijelaznog roka za igrače imalo je puno svojih kritičara kad je uvedeno, no na kraju su svi prihvatili da je bolje onemogućiti bogatim klubovima potpisivanje ugovora s igračima rivala u svakom trenutku u kojem to požele. To bi mogao biti argument i za uvođenje prijelaznog roka za trenere, iako ne previše čvrst, jer je takvih slučajeva ipak malo. Jedno pravilo koje bi moglo spriječiti nešto takvo jeste da se pravilima ograniči da klub tijekom sezone jednog trenera može zamijeniti samo onim trenerom koji je trenutno bez kluba, pa prijelazni rok za rješavanje tog problema ne bi bio potreban. Naravno, to je pravilo koje se može zaobići na način da željeni trener da otkaz u svom trenutnom klubu nekoliko dana ranije, ali dodatnom regulacijom (npr. može se dovesti samo trener koji je i na početku sezone bio bez kluba?) i to se može prevenirati.

Jedna stvar na koju bi uvođenje prijelaznog roka za trenere natjeralo uprave klubova jeste pozorno promišljanje prije dovođenja novog trenera umjesto da olako dovode trenere koji se jednostavno ne uklapaju u njihovu filozofiju i za koje je jasno da će ih trebati brzo mijenjati. Nitko ne može sa sigurnošću reći koliko čelnici klubova doista razmišljaju o tome kojeg i kakvog trenera dovesti osim njih samih, ali neki primjeri jednostavno govore sami za sebe.

Takvo pravilo bi zaštitilo, prije svih, nove mlade trenere koji tek započinju svoju karijeru, a koji su ujedno i najranjivija skupina, s obzirom da jako teško pronalaze drugi posao nakon što dobiju otkaz na pravom i prije nego što dobiju pravu priliku za dokazati se. Naravno, i treneri početnici bi morali biti pažljiviji u izboru svog prvog kluba i uzeti u obzir veliki broj parametara, poput kvalitete i mentaliteta momčadi koju preuzimaju, načina vođenja kluba, stava navijača, ciljeva kluba itd.

Zaključak je teško donijeti, argumenata ima i za i protiv, i zapravo bismo znali je li to dobro rješenje tek kad bi se ono uvelo i nekoliko godina primjenjivalo. Ono što je sigurno jeste da nitko ne cijeni način vođenja onih klubova koji trenere mijenjaju svakih nekoliko tjedana, a takav način rada štetan je i za igrače, pogotovo one mlađe koji još uče i koji se tek trebaju afirmirati.

Facebook

Twitter

Instagram

.: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN