EuroNogomet, nogometni magazin

Što je pravi razlog Rooneyeve želje za odlaskom?

Može se sa sigurnošcu utvrditi kako nitko prije pocetka ove sezone ne bi mogao predvidjeti kako ce se rasplesti situacija oko Waynea Rooneya u Manchester Unitedu. U neuobicajeno izravnoj izjavi Alex Ferguson je jucer potvrdio kako 24-godišnji napadac, kojega se smatralo 'srcem i dušom' aktualne momcadi Uniteda, želi napustiti klub.

Ferguson je informirao iznenaðeni nogometni svijet kako je za Roooneyevu odluku o odlasku iz kluba znao još 14. kolovoza, kada ga je David Gill informirao da Rooney ne želi potpisati produženje ugovora. Ferguson je odlucan u tvrdnji kako nije bilo nikakvog sukoba izmeðu njega i Rooneya, te ni sam ne može dati pravi razlog zbog kojeg njegova prva zvijezda želi napustiti jedan od najprestižnijih klubova na svijetu. Pitanje za milijun, zar ne? Zašto bi Wayne Rooney, koji je sve donedavno izjavljivao kako u Unitedu želi ostati do kraja karijere, odjednom želio otici?

S obzirom da su u to vrijeme trajali pregovori oko produženja ugovora, prvi razlog koji se namece jeste da su Rooneyevi predstavnici tražili više novca. Meðutim, cini se kako to nema puno veze sa istinom, i to iz dva razloga: 1) Ferguson je potvrdio na konferenciji za novinare kako je Rooney dobio ponudu koju drugi klubovi teško mogu nadmašiti i 2) Rooney previše voli igrati nogomet da bi dopustio da ga bilo kakva razlika u novcu odvoji od terena. Što je onda pravi razlog?

Navijaci Manchester Uniteda se vec neko vrijeme žale da klub nije sposoban dovesti prava pojacanja. Ferguson je, s druge strane, odlucan u tvrdnji da je njegova momcad dovoljno dobra, pa umjesto dokazanih igraca uglavnom kupuje relativno nepoznate igrace, od kojih se u posljednje vrijeme istice ime portugalskog nogometaša Bebea. Ferguson je mogao ocekivati da zbog toga nezadovoljni budu navijaci, ali je možda previdio mogucnost da slaba aktivnost na tržištu igraca može zasmetati i igracima.

Dok je prijelazni rok još uvijek bio otvoren, Wayne Rooney je izjavljivao kako želi da klub dovede napadaca koji ce doprinijeti golgeterskom ucinku. Razumljivo je to, s obzirom da je Rooney u prošloj sezoni prakticki sam na svojim leðima nosio napadacki dio momcadi sa 34 postignuta gola. Nakon što je sezona završila, na njegova je leða pao i teret ocekivanja od reprezentacije na svjetskom prvenstvu. Kada je Engleska na tom natjecanju doživjela fijasko, kritike su sijevale i prema Rooneyu zbog njegovih ocajnih izvedbi.

Nakon tog traumaticnog iskustva, njegovo je samopouzdanje palo na najmanju mogucu razinu. Pritisak i kritike su bili preteški za podnijeti. Razumljivo je stoga bilo njegovo nadanje da se nece i sljedece sezone sve u momcadi Unitedu ponovno vrtjeti oko njega i da ce menadžer ipak dovesti neko pojacanje koje ce osigurati dvocifren broj golova u protivnickoj mreži.

Nakon što je prošle sezone naslov prvaka otišao u ruke Chelsea, Rooney je ocajnicki želio da preko ljeta u klub stignu pojacanja koja ce omoguciti povratak titule u crveni dio Manchestera, posebno kada se zna da su godinu dana ranije iz kluba otišli Cristiano Ronaldo i Carlos Tevez, za koje nisu pronaðene odgovarajuce zamjene. 'Glasni susjedi' iz plavog dijela grada su u isto vrijeme bili više nego aktivni u kupovanju igraca, kao i ostali rivali za vrh ljestvice. Izvan Engleske, i drugi su veliki europski klubovi ovog ljeta osvježili svoje redove nekim od najskupljih igraca na svijetu. Meðutim, unatoc Rooneyevim pozivima, sve što je vidio jeste dolazak na Old Trafford Bebea, gotovo anonimnog Portugalca, koji je istina igrao na svjetskom prvenstvu, ali onom za beskucnike! Uz svo uvažavanje osam milijuna eura placenog 20-godišnjaka, tko ne bi bio frustriran zbog toga?

Rooney možda voli igrati nogomet, ali još više od toga voli pobjeðivati. Da bi United ponovno mogao osvojiti Premier ligu i ozbiljno konkurirati za Ligu prvaka, mora dovesti dokazane igrace koji svoj posao obavljaju uspješno i konstantno na najvišem nivou. Moraju pokazati ambiciju i konacno, ne oslanjati se na jednog igraca da spašava stvar. Kada je Rooney shvatio da Ferguson nema namjeru olakšati pritisak sa njegovih leða, odlucio je kako je to bilo to. Ostao je bez iluzija da ce situacija krenuti nabolje i odlucio krenuti dalje i potražiti novu sredinu. covjek kojega je smatrao drugim ocem ga je iznevjerio i nije se mogao zamisliti kako dugorocno ostaje u Unitedu i konstantno podnosi teret pritiska na svojim leðima. Morao je potražiti bijeg od tog pritiska i otici u drugi klub sa vecim ambicijama, pobjednickim mentalitetom i željom za uspjehom, te je odlucio što prije okoncati svoj ostanak u Manchester Unitedu.

cini se, zapravo, kako je ovo shvatio i Alex Ferguson, pa ga je svjesno izostavio iz momcadi u nekim utakmicama, nadajuci se kako ce ih ostatak momcadi pobijediti i bez njega, te kako ce u tom slucaju moci pokazati Rooneyu da momcad zapravo ne ovisi o njemu i tako uciniti da ovaj nosi manji pritisak na leðima. Meðutim, rezultati mu nisu išli u prilog i kada je shvatio da Rooneya ne može na takav nacin zadržati u klubu i natjerati da potpiše novi ugovor odlucio je javno priznati o cemu se radi.

Ali, je li Rooney uistinu zasicen životom u Manchester Unitedu? Mislite li da on doista želi spakirati kofere i krenuti u Španjolsku ili Italiju? Daleko od svega i svih koje poznaje. Ili da doista želi izdati menadžera, suigrace i navijace i otici u Manchester City? To je teško za povjerovati. Prije nego što je to Ferguson potvrdio, Rooney nije javno davao do znanja da želi otici, cak ni usred cijele strke oko njegovog privatnog života koja, pokazalo se, nema nikakve veze sa željom za odlaskom. On je i dalje davao sve od sebe, i na treningu i na terenu, iako to u posljednje vrijeme nije bilo ono na što smo od njega navikli. Možda je bio izvan forme, ali sigurno nije bio bez borbenog duha i želje za igrom.

Kao što je vec receno, ne tako davno Rooney je izrazio svoju želju da u Manchester Unitedu ostane do kraja karijere. Naravno, to bi znacilo i skoro potpisivanje novog dugorocnog ugovora. Dakle, u tom trenutku on je bio spreman na potpisivanje novog ugovora. cinjenica da sada odjednom ne želi ostati u klubu pokazuje da on ne vidi svjetlu buducnost za sam klub, te je razocaran i frustriran cinjenicom da Ferguson ne namjerava napraviti ništa da promijeni situaciju. Zanimljivo je kako je Ferguson informiran da Rooney ne želi potpisati novi ugovor samo tri dana nakon što je u klub došao Bebe. Rooney je nakon toga shvatio da, ukoliko želi i dalje osvajati trofeje, ali i zadržati jednaku ljubav prema samoj igri, jednostavno mora promijeniti sredinu.

Ono što Alex Ferguson mora shvatiti jeste da on, unatoc povišenim cijenama igraca, jednostavno mora kupovati. Pa i cijene hrane su porasle pa to ne znaci da nece jesti! Njegova momcad, nasuprot onome što on vjeruje, jednostavno nije dovoljno dobra. Njegovo odbijanje da placa prevelike iznose za pojacanja ne utjece na ostale klubove koji te igrace prodaju, ali utjecu na njegovu momcad jer ju je ostavio da se bore na terenu bez igraca kojeg trebaju. I dok Ferguson pomaže u razvoju uistinu talentiranih igraca, njegovi najveci rivali, ukljucujuci Real, Barcelonu, Inter, Chelsea, Manchester City itd., ih nakon toga uzimaju sebi. Kupovanje novih mladih igraca kao alternativu za one koji su otišli je plan koji se trenutno ne isplacuje. I dalje postoji velika potreba za dovoðenjem dokazanih, kvalitetnih i iskusnih igraca, posebno u veznom redu.

Omogucavanje igracima poput Giggsa, Scholesa, Nevillea da do svojih uistinu poznih godina nose dres kluba u kojem su proveli citavu karijeru ili cekanje na povratak vjecno ozlijeðenog Hargreavesa je svakako za pohvalu i rijedak primjer u vrhunskim klubovima, koji treba pohvaliti, ali to nije dovoljno da se i dalje ostvaruju vrhunski rezultati. Pokazale su to i posljednje utakmice, zbog kojih oni najvjerniji smatraju i s pravom strahuju da bi mjesto prvog kluba u gradu vrlo brzo mogao preuzeti mrski im Manchester City. cak i Tottenham Harrya Redknappa puše Crvenim ðavolima za vrat!

Perspektiva u takvom svjetlu nije ružicasta i Rooney je jasno dao do znanja svom menadžeru da ne želi ostati u takvim uvjetima i umrijeti, zajedno sa klubom, bolnom i sporom smrcu. Jednostavno receno, ne želi doživjeti sudbinu Stevena Gerrarda u Liverpoolu!

Jesu li odnosi izmeðu Rooneya i Fergusona doista toliko loši koliko se cini posljednjih dana?

Odnosi izmeðu ovog dvojca posljednjih se dana nazivaju nepovratno narušenima, ali to ne mora biti slucaj. Wayne Rooney uistinu voli Manchester United, iako cete ovih dana teško naici na navijaca ovog kluba koji u to vjeruje, i ako Ferguson konacno odluci zaroniti u vrecu sa 165 milijuna funti koje prema rijecima celnika kluba ima na raspolaganju, te kupi neka nužno potrebna pojacanja, pokaže na taj nacin pravu ambiciju, Rooney bi možda mogao promijeniti mišljenje i ostati u klubu. Tome u prilog govori i cinjenica da Ferguson nije rekao kako Rooney želi otici iz kluba 'odmah', nego samo da ne želi produžiti ugovor, što znaci da je spreman ostati do kraja trenutno važeceg. To bi znacilo da ima vremena da Rooney promijeni svoje mišljenje, a Ferguson je jasno dao do znanja da nema ništa protiv toga rekavši kako su Rooneyu vrata za pregovore i dalje širom otvorena.

Ovo sigurno nije nacin na koji je Ferguson zamišljao posljednje godine svoje karijere. Meðutim, ima sasvim dovoljno vremena da ispravi stvari i još jednom krene prema vrhu. Ferguson se cinio uistinu potresen, prakticki na rubu suza, kada je priopcio novinarima da Rooney, kojega je smatrao sinom, ne želi produžiti ugovor. Navijaci Manchester Uniteda moraju se sada nadati kako ce nakon svega Ferguson konacno napraviti ono što je najbolje u interesu kluba.


Facebook

Twitter

Instagram

.: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN