Puno ime: Zbigniew 'Zibi' Boniek
Datum roðenja: 3. ožujak 1956.
Državljanstvo: Poljska
Klubovi: Zawisza Bydgoszcz (1966. -1975.), Widzew £ódŸ (1975. - 1982.), Juventus (1982. - 1985.), Roma (1985. -1988.).

 Zbigniew “Zibi” Boniek, roðen u poljskom Bydgoszcza, jedan je od najvecih istocnoeuropskih nogometaša svih vremena. Karijeru je zapoceo u Zwiszi, klubu iz rodnog grada, nakon cega je prešao u jedan od najvecih poljskih klubova, Widzew Lodz.

Kao 22-godišnjak je ukljucen u poljsku reprezentaciju na svjetskom prvenstvu 1978. godine, na kojem je mnoge impresionirao svojom upornošcu i kolicinom trke. Poljska je na tom natjecanju prošla u drugu fazu, gdje su poraženi od Brazila i kasnijeg prvaka Argentine.

cetiri godine kasnije, na prvenstvu u Španjolskoj, Poljska je imala kvalitetniju mocad, a Boniek je igrao sjajno za svoju reprezentaciju, koja je osvojila broncanu medalju. Nedvojbeno, njegov najbolji nastup u dresu poljske reprezentacije bio je u utakmici druge faze tog natjecanja protiv Belgije, u kojoj je postigao sjajan hat-trick, jedan od najboljih u povijesti svjetskih prvenstava. Na nesrecu, bio je suspendiran pred polufinalni dvoboj protiv Italije zbog kartona, no ponovno je zablistao u susretu za trece mjesto protiv Francuske. Zibi je bio jedan od najboljih igraca tog turnira, a mnogi su ga novinari i prije prvenstva uvrstili u dream team turnira.

Boniek je pred pocetak sezone 1982./83. prešao u italijansku Serie A, u redove Juventusa. Zajedno sa, takoðer novopridošlim, Michelom Platinijem i svjetskim prvakom Paolom Rossijem, tvorio je ubojiti napad Stare Dame, koja je pokorila italijanski, europski i svjetski nogomet. Momcad je osvojila ligu i kup u Italiji, te Kup Pobjednika Kupova 1984. godine, Europski Superkup iste godine i Kup Prvaka u tragicnom finalu na Heyselu 1985. Predsjednik Juventusa Agnelli mu je dao nadimak Nocna ljepotica, jer se cinilo kako uvijek igra najbolje u vecernjim utakmicama.

Zibi je napustio Juvnetus godinu dana prije pocetka svjetskog prvenstva 1986. godine i prikljucio se Romi, sa kojom je osvojio još jedan italijanski kup. Za reprezentaciju je na svjetskom prvenstvu u Meksiku igrao nešto povucenije u sredini. Poljska, koja nije bila ni približno snažna kao cetiri ili osam godina kasnije, se plasirala u drugi krug, ali je tu doživjela težak poraz od Brazila.

U 80 utakmica za poljsku reprezetnaciju je postigao 24 gola, a profesionalnu karijeru je završio 1988. godine, nakon cega je imao uspješnu poslovnu karijeru. Od 1990. do 1996. godine je u Italiji radio kao trener (Lecce, Bari, Sambenedettese i Avellino), nakon toga je bio dopredsjednik poljskog nogometnog saveza, a u srpnju je prihvatio ponudu za preuzimanje izbornicke pozicije poljske reprezentacije. Podnio je ostavku u prosincu iste godine, nakon samo pet utakmica (dvije pobjede, jedan remi i dva poraza). Danas radi kao TV komentator za jednu poljsku televizijsku postaju.