Puno ime: Dejalma dos Santos
Datum roðenja: 27. veljace 1929.
Mjesto roðenja: São Paulo
Državljanstvo: Brazil
Klubovi: Portuguesa, Palmeiras, Atletico Curitiba

 Brazilac Djalma Santos je bio snažan, beskompromisan obrambeni nogometaš, koji je najcešce igrao na desnom boku. Poznat po svojoj nogometnoj inteligenciji i osjecaju za igru, cesto su mu treneri davali zadatak da igra flastera na najopasnijim protivnickim krilima.

Igrao je sve tri utakmice za brazilsku reprezentaciju na svjetskom prvenstvu 1954. godine. Meðutim, brazilski su reprezentativci igrali previše defanzivno zbog toga što ih je cetiri godine ranije puno koštala loša obrambena igra, te je momcad bez prave napadacke igre izgubila od sjajne maðarske reprezentacije u cetvrtfinalu.

1958. je izgledalo kako ce Santos utakmice na svjetskom prvenstvu uglavnom gledati s klupe, no u finalu protiv Švedske brazilski izbornik Feola je poslao Santosa na teren kako bi svojim sjajnim pozicioniranjem zatvorio sve prolaze prema golu švedskom krilu Skoglundu. Brazil je tu utakmicu pobijedio rezultatom 5:2 i osvojio naslov svjetskog prvaka.

Za vrijeme završnice Svjetskog prvenstva 1962. godine, brazilska reprezentacija, prosjecne starosti od 30 godina, je izgledala pomalo staro, posebno u odnosu na brzu španjolsku momcad u grupnoj fazi natjecanja. Meðutim, uz pomoc cvrste zadnje linije izborili su nastup u finalu, gdje su pobijedili cehoslovacku rezultatom 3:1. Djalma Santos je cak asistirao za treci gol. Meðutim, imao je srece što sudac nije pokazao na bijelu tocku kada je u jednom napadu cehoslovaka loptu zaustavio rukom.

Obrana je ostala gotovo identicna i na Svjetskom prvesntvu 1966. godine, a Djalma Santos je još jednom dobio priliku zaigrati na svjetskom prvenstvu na zalasku svoje karijere. Meðutim, ovog puta su ipak bili previše stari i spori, uvjereni kako naslov prvaka pripada njima i bez borbe. Nisu se mogli nositi sa brzom i kombinatornom igrom Maðarske, a ni protiv ostalih protivnika im nije išlo puno bolje, te su natjecanje napustili vec nakon prvog kruga.

Santos je igrao u osam od devet utakmica na svjetskim prvenstvima 1962. i 1966. (na prvenstvu 1966. godine je vec imao 37 godina). Ukupno je igrao na cetiri svjetska prvenstva, a bio je prvi brazilski nogometaš koji je za reprezentaciju ubilježio 100 nastupa. 9. lipnja 1969. godine odigrao je svoju posljednju utakmicu za brazilsku reprezentaciju i tako sa 39 godina i 103 dana postao najstariji nogometaš koji je obukao dres te reprezentacije. Dugotrajnost njegove karijere je svjedodžba njegovih sposobnosti i tvrdnje da je uistinu bio igrac svjetske klase.