{mosimage}Nekadašnji vratar Chesterfielda, Leicestera i Stokea Gordon Banks ce ostati zauvijek upamcen po obrani Peleovog udarca glavom u završnici Svjetskog prvenstva 1970. godine, no oni koji su ga cešce pratili znaju kako je on takve obrane ponavljao iz utakmice u utakmicu, bez obzira na njezinu važnost i ime protivnika. On nije bio samo sjajan - bio je konstanta cije su pogreške bile uistinu jako, jako rijetke.

Prvi put je za reprezentaciju nastupio sa 25 godina, a bio je prvi engleski vratar koji je za reprezentaciju odigrao preko 33 utakmice i prvi koji je više od deset puta uspio svoju mrežu sacuvati netaknutom. Tijekom svoje reprezentativne karijere postavio je brojne rekorde koji su ostali netaknuti sve do dolaska Petera Shiltona na scenu.

Meðutim, cak ni legendarni Shilton nije uspio dostici sve Banksove rekorde, tako da on još uvijek drži onaj sa sedam uzastopnih utakmica u dresu reprezentacije bez primljenog gola. Taj niz je prekinuo gol Eusebia sa bijele tocke u završnici polufinalne utakmice Svjetskog prvenstva 1966. godine. Banks je od 1964. do 1967. godine odigrao za reprezentaciju 23 utakmice bez poraza, a još uvijek je jedini engleski vratar koji ima naslov svjetskog prvaka.

S druge strane, Banksovi uspjesi na meðunarodnoj sceni nisu se odrazili i na klupskom planu. cinilo se kako mu je suðeno gubiti u finalima FA kupa na Wembleyu sve dok konacno nije osvojio to natjecanje igrajuci za Stoke City 1972. godine. Prije toga je krajem šezdesetih dva puta sa Leicester Cityem poražen u finalu. Nije imao puno srece ni sa ozljedama. Propustio je kljucno cetvrtfinale svjetskog prvenstva protiv Zapadne Njemacke 1970. godine zbog toga što je vecer prije utakmice otrovao želudac pokvarenim pivom, a karijeru je okoncao prerano nakon što je u prometnoj nesreci ostao bez oka. Nakon igracke karijere se okrenuo trenerskoj, a privremeno je oživio i svoju vratarsku karijeru igrajuci u americkoj ligi.