Puno ime: Zinedine Zidane
Datum roðenja: 23. lipnja 1972.
Mjesto roðenja: Marseille, Francuska
Visina: 185 cm
Klubovi: Cannes, Bordeaux, Juventus, Real Madrid


Zinedine Zidane je roðen u Marseilleu 23. lipnja 1972. godine u obitelji alžirskih doseljenika, koji su osim njega, imali još cetvoro djece. Kao dijete, nije bio najuspješniji u ispunjavanju školskih obveza, te je svu svoju pozornost usmjerio prema nogometu, kojega je zapoceo trenirati u malom klubu naziva US Saint-Henri iz marsejskog predgraða La Castellane. Kasnije je prešao u klub Septemes Sports Olympiques, nakon što je trener tog kluba uvjerio direktora da ga dovedu. Septemes je napustio sa 14 godina, kada ga je u trodnevnom kampu u sportskom centru u Aix-en-Provenceu primjetio skaut Cannesa, Jean Varraud i odveo u taj klub. U Cannesu je trebao ostati samo šest tjedana, ali ostao je puno duže. Trenirao je sa profesionalcima vec sa 16 godina, a bilo je samo pitanje trenutka kada ce i on postati jedan od njih.

Pokazavši veliku odlucnost da se probije i uspije, do profesionalnog prvoligaškog debija došao je vec sa sedamnaest godina, a zapravo je tek od tog trenutka nogomet postao njegova prava strast i preokupacija. Prvi gol je postigao 8. veljace 1991. godine, a za nagradu je dobio Renault Clio, kojega mu je za prvi pogodak obecao predsjednik kluba.

U prvoj profesionalnoj sezoni u klubu, momcad je izborila nastup u Kupu UEFA, no sezona 1991./92. je bila nešto lošija. Nakon druge sezone u Cannesu, osjetio je da mu treba promjena i prešao je u Bordeaux, sa kojim je potpisao cetvorogodišnji ugovor. Želio ga je i Marseille, ali ljudi iz Bordeauxa bili su uporniji.

Poceci u Bordeauxu bili su teški, jer se teško prilagoðavao novoj sredini, ali nakon što mu je to uspjelo, pokazao se kao pravo pojacanje. Najveci uspjeh postigao je u svojoj posljednjoj sezoni u klubu, 1995./96., kada je momcad kroz Intertoto kup stigla do Kupa UEFA, a na kraju i do finala tog natjecanja.

Dobrim igrama u Bordeauxu, privukao je pozornost Juventusa, koji ga je nakon te sezone doveo u svoje redove. Još jednom je morao proci proces privikavanja na novu sredinu da bi Zidane pružio igre u okviru svojih pravih mogucnosti, ali nakon prve sezone, postao je jedna od prvih zvijezda talijanskog nogometa. Sa Juventusom je osvojio naslove prvaka Italije u sezonama 1996./97. i 1997./98., europski superkup 1996, te Interkontinentalni kup iste godine, talijanski superkup 1997., ali u Ligi prvaka dva su puta zastali na posljednjoj prepreci, u finalima 1996./97. i 1997./98.

2001. godine, Zidane je postao najskuplje placeni nogometaš u povijesti, kada ga je madridski Real platio gotovo 70 milijuna eura. Vec u sezoni 2001./02. sudjelovao je sa tom momcadi u osvajanju naslova prvaka Europe, a ostat ce zapamcen i njegov sjajan gol za pobjedu u finalnoj utakmici protiv Bayera. Sa Realom je osvojio i španjolski superkup 2001. i 2003. godine, Interkontinentalni kup 2002. godine, europski superkp 2002., te naslov prvaka Španjolske u sezoni 2002./03.

Na reprezentativnom planu, prvi veliki uspjeh stigao je na Svjetskom prvenstvu 1998. godine, kada je svoju momcad predvodio do naslova svjetskog prvaka, a dvije godine kasnije stigao je i naslov europskog prvaka. Najvece razocarenje stiglo je na Svjetskom prvenstvu 2002., kada je Francuska ispala vec nakon grupne faze natjecanja bez postignutog gola, a Zidane je zbog problema sa ozljedom najveci dio odgledao sa klupe.Na Europskom prvenstvu 2004. stiglo je novo razocaranje u vidu ispadanja od kasnijeg prvaka, Grcke. Tada se oprostio od reprezentativnog nogometa, ali vratio se pred pocetak Svjetskog prvenstva 2006. godine, da bi nastupio na svojoj trecoj svjetskoj smotri najjacih reprezentacija. Nastup na tom prvenstvu svakako mu nece ostati u lijepom sjecanju, buduci da ce ga se ljubitelji nogometa sjecati i po neslavnom incidentu u finalnoj utakmici turnira, kada je Marca Materazzija udario glavom bez lopte, zaradivši iskljucenje i doprinijevši tako porazu svoje momcadi.

Nakon završetka Svjetskog prvenstva 2006. godine oprostio se od aktivnog bavljenja nogometom, te se sada bavi razlicitim humanitarnim akcijama, uglavnom posvecenima djeci oboljeloj od AIDS-a.