Dugo godina trajale su, bez pravog zakljucka, rasprave o tome tko je najbolji igrac svih vremena, Pele ili Maradona, a kada se na sceni pojavio i Lionel Messi, situacija se dodatno zakomplicirala.

Naime, dok mu je jedini protivnik za tu titulu bio kontroverzni Maradona, Pele je uglavnom šutio i uživao, a Maradonino korištenje dopinga za vrijeme karijere i opojnih droga nakon nje išle su mu u prilog i govorile same za sebe. Meðutim, kad se na sceni pojavio još jedan Argentinac, ovog puta bez mrlje na dosadašnjoj karijeri i jednako ili barem približno jednako impresivan na terenu kao on, Brazilac je iz defnazivnog prešao u ofanzivni stav. No, pri tome cesto iznosi neke tvrdnje koje su, u najmanju ruku, upitnog karaktera.

Ne ulazeci u raspravu o tome tko je doista najbolji svih vremena, jer smo mišljenja kako je nemoguce usporeðivati cak i igrace koji igraju na razlicitim pozicijama, a da ne govorimo o razlicitim epohama nogometne igre, pokušat cemo ipak baciti malo više svjetla na neke podatke kojima Pele posljednjih godina obasipa nogometni svijet.


1283 postignuta gola

Pele uistinu jeste postigao 1283 gola, ali gotovo polovina njih, ili tocnije 526, je iz neslužbenih prijateljskih utakmica. U tu brojku uracunao je cak i golove koje je postigao igrajuci u vojnom natjecanju za Obalnu stražu.  Službeni podatak kaže da je postigao 757 golova u 812 odigranih utakmica.

Koliko god je impresivan bio Peleov odnos odigranih utakmica i postignutih golova, i dalje je to daleko od onoga koji je ostvario Fernando Peyroteo. O Portugalcu cemo drugom prilikom, ali spomenimo ovog puta samo brojku od 331 gol u 187 utakmica za lisabonski Sporting. Naravno, Pele bi vjerojatno na Peyroteov ucinak samo odmahnuo rukom, kao što bismo i mi trebali na neke od njegovih golova.

Vrijedni Emilio Castaño statisticki je obradio sve golove velikog Brazilca, a mi iz njegove statistike izdvajamo sljedece:


Santos - Botafogo Ribeirão Preto 11-0    (8 golova Pele)
Santos - Maringá 11-1    (5)
Santos - Nitro-Química 10-3    (5)
Santos - Nacional 10-0    (5)
Santos - Royal Neerschot 10-1    (5)
Santos - Guarani 10-2    (5)
Santos - Juventus 10-1    (5)

Osam golova protiv Botafoga zapravo nisu bili protiv Botafoga. Barem ne onog 'pravog'. Radi se o momcadi koja nosi isto ime, tocnije dio imena, kao i slavni brazilski klub, ali puno manje uspješnoj i koja ce u nogometnoj povijesti ostati upisana jedino po tome što je u njoj svoje prve korake napravio kasnije slavni Socrates.

Deset golova, od cega polovina Peleovih, nisu postignuti protiv onog 'pravog' urugvajskog Nacionala, nego protiv neke momcadi iz brazilske države Sao paolo istog imena. Isto vrijedi i za Juventus - nije onaj talijanski nego južnoamericki. Kad bismo usporeðivali s današnjim vremenom, to bi bio uspjeh ravan tomu da zagrebacki Dinamo zabije deset golova Dugom Selu (da, sa današnjim vremenom, ne sa onim desetak godina ranije).

Pa cak bi i Fernando Torres zabijao takvim protivnicima, a uz malo srece i Andy Carroll poneki put...

Pravi Peleov golgeterski ucinak, koji ni u kom slucaju nije loš, pokazuju utakmice u dresu reprezentacije. Iako nikada nije postigao više od cetiri gola u jednoj utakmici, u 92 utakmice postigao je ukupno 77 golova.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Legendarni Brazilac morao bi malo preispitati i svoje stavove oko postignuca na svjetskim prvenstvima.

Najviše puta izabrani u najbolju momcad svjetskog prvenstva: Djalma Santos i Franz Beckenbauer (3)
Najviše golova na svjetskim prvenstvima: Ronaldo (15)
Najviše golova u jednom finalu svjetskog prvenstva: Geoff Hurst (3)
Najviše golova na jednom svjetskom prvenstvu: Just Fontaine (13)
Najviše golova na jednoj utakmici svjetskog prvenstva: Oleg Salenko (5)
Najviše odigranih utakmica na svjetskim prvenstvima: Lothar Matthaus (25)
Najviše pobjeda na svjetskim prvenstvima: Cafu (16)
Najviše odigranih svjetskih prvenstava: Antonio Carbajal i Lothar Matthaus (5)

Gdje je Pele?


Pele je igrao na cetiri svjetska prvenstva, ali ni na jednom nije bio najbolji strijelac.

Najbolji strijelac:
1958. Just Fontaine: 13 golova (Pele 6)
1962. Šest igraca po cetiri gola (Pele 1)
1966. Eusebio: 9 golova (Pele 1)
1970. Gerd Müller: 10 golova (Pele 4)

Treba napomenuti kako je Pele bio ozlijeðen za vrijeme svjetskih prvenstava 1962. i 1966., ali ipak nije bio najbolji strijelac niti kada je bio zdrav 1958. i 1970. godine. Zapravo, 1970. godine nije bio cak niti najbolji strijelac reprezentacije Brazila. Taj naslov uzeo mu je Jairzinho sa sedam golova, tri više od Pelea.


Govoreci o Messiju, Pele je nedavno rekao: "Ljudi me uvijek pitaju 'Kad ce biti roðen novi Pele?' Nikada. Moji roditelji su zatvorili tvornicu. Kad Messi postigne 1283 gola poput mene, kad osvoji tri svjetska prvenstva, onda cemo razgovarati o tome."

Messi bi zapravo trebao postici 758 golova, iako i to izgleda nedostižno, s obzirom da je trenutno na nešto više od 200 golova, ali i osvojiti dva svjetska prvenstva, a ne tri. Pele, uistinu, jeste bio na popisu triju nacionalnih momcadi koje su osvajale svjetska prvenstva, ali ono iz 1962. godine je gotovo citavo propustio zbog ozljede. Garrincha je bio taj koji je prakticki sam osvojio svjetski naslov za Brazil te godine, a ne Pele.


Zanimljiva je i sljedeca cinjenica - kad je Pele pravio svoj poznati popis od 125 najvecih živucih nogometaša, izbjegao je na njega staviti brojne od svojih slavnih suigraca: Gérson, Jairzinho, Gilmar, Tostão, Zito, Bellini i Zagallo, dok su Garrincha, Vava i Didi tada vec bili mrtvi. Njihovo izostavljanje moglo bi se shvatiti i kao Peleov pokušaj umanjivanja njihovih zasluga u njegovom uspjehu. Na tom popisu Pele nije našao mjesta niti za Coutinha, suigraca iz Santosa, sa kojim je navodno uspješno suraðivao u postizanju preko 1000 golova.


Pamtljive su rijeci koje je Gérson (Pelov Xavi) rekao o svojoj ulozi u legendarnoj momcadi Brazila sa svjetskog prvenstva 1970. godine: "Interesantno je da, koliko god se to nevjerojatno cinilo, tisucu puta više volim napraviti asistenciju nego zabiti gol. Za mene je to prava slava, jer je to ono za što sam treniran."

Doista je sramotno da je Pele zaboravio na stotine asistencija koje je Gérson napravio za njega.

U meðuvremenu, Lionel Messi je prilikom primanja posljednje nagrade za najboljeg nogometaša svijeta izjavio: "Želim ovu nagradu podijeliti sa svojim prijateljem Xavijem, on je zaslužuje."

Messiju se cesto spotice, i to s pravom, kako nikada nije ništa napravio s reprezentacijom Argentine i dok to ne ucini ne može u konkurenciju za najboljeg igraca svih vremena. Ali, pri tome se zaboravlja kakve je suigrace Pele imao. Bili su toliko dobri da uopce nisu trebali njegovu pomoc kako bi osvojili naslov prvaka svijeta 1962. godine.