Od 'ocinske figure' Helmutha Schöna do 'fenomenalnog' Gerda Müllera, Franz Beckenbauer se za službenu stranicu UEFA-e prisjetio zlatnog razdoblja reprezentacije Zapadne Njemacke, koju je 1972. godine kao kapetan predvodio do osvajanja Europskog prvenstva.

Zašto je momcad iz 1972. bila tako dobra?
- Trebalo je vremena da se naðemo. Kad je završilo Svjetsko prvenstvo 1970. godine završilo, to je bilo vrijeme za promjene. Veliki igraci iz te momcadi su se oprostili od reprezentacije i trebalo je uvesti nove. Mislim da razlog uspjeha leži u nacinu na koji je momcad sastavljena - šest igraca je dolazilo iz Bayerna, tri iz Mönchengladbacha. Mislim da je utakmica na Wembleyu (pobjeda 3:1 u prvoj utakmici cetvrtfinala protiv Engleske) bila jako važna. Bila je to prva pobjeda njemacke reprezentacije na engleskom tlu. Bila je to povijesna pobjeda i ocito jako dobra stvar za naše samopouzdanje. Vjerovali smo da ako možemo pobijediti Engleze na Wembleyu možemo pobijediti bilo koga.

Bili ste kapetan nekoliko godina - mislite li da je momcad iz 1972. godine bila najbolja?
 - Da, ali isto tako moram reci da Europsko prvenstvo 1972. godine nije bilo teško osvojiti. Imali smo jednu tešku utakmicu i to je bilo to cetvrtfinale u Engleskoj. Na završnom turniru su igrale samo cetiri reprezentacije, danas ih igra šesnaest. Sve se razvilo na nacin koji tada nitko nije mogao ni zamisliti.

Što je Helmuth Schön znacio vama i njemackoj reprezentaciji?
 - Helmuth Schön nam je svima bio poput oca. U eri modernog nogometa takvo nešto zapravo nije moguce. Helmuth Schön je prije svega bio nevjerojatno ljudsko bice. Svi su ga voljeli, bio je na usluzi svim igracima. Danas trener jednostavno nema vremena na takav nacin brinuti o igracima. Tajna je bila u tome da su svi željeli igrati za reprezentaciju, jer su svi znali da ce Helmuth Schön u tom slucaju brinuti o njima.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri

Puno je prica o Gerdu Mülleru. Možete li nam reci nešto o njemu?
 - Gerd Müller je bio fenomen, postigao je toliko puno golova. Hvala Bogu da je igrao za Bayern i njemacku reprezentaciju. Bez njega, mislim da ne bismo osvojili ni europsko ni svjetsko prvenstvo. Morate imati takvog igraca kako biste uspjeli. On je bolje od bilo koga znao kako postici gol, a na tome može zahvaliti svojoj brzini. Na terninzima sam igrao protiv njega i nikad nisam imao šansu. Znali smo njegove pokrete, ali i dalje ga nismo mogli zaustaviti, tako je brz bio.

cega se sjecate iz jedanaesteraca u finalu Europskog prvenstva 1976. u kojima ste izgubili protiv cehoslovacke?
 - Nakon što smo osvojili Europsko prvenstvo 1972. i Svjetsko prvenstvo 1974., momcad se polako pocela rasipati. Gerd Müller i Wolfgang Overath su prestali igrati, tako da nekih velikih igraca tu više nije bilo 1976. To je ostavilo vakuum kojega nitko nije mogao popuniti. Tko bi mogao zamijeniti Gerda Müllera? Nitko. Isto je bilo i s Overathom. Stoga smo bili prilicno sretni što smo se uopce plasirali na završni turnir, a naravno još više što smo došli do finala. Pobijedili smo u polufinalu Jugoslaviju u produžecima i plasirali se u finale, prvo ikada koje je odluceno izvoðenjem jedanaesteraca. Prije toga se u slucaju remija igrala nova utakmica. Nismo uopce bili spremni za penale, nismo to ocekivali i zato smo izgubili.