Počinje nova sezona Bundeslige. Ali prva njemačka nogometna liga izgubila je na atraktivnosti i sjaju i mora to pokušati prevladati, ocjenjuje urednik u sportskoj redakciji DW-a Jörg Strohschein.


Po svoj prilici će se i ove sezone znati odgovor na najvažnije pitanje: tko je favorit za titulu prvaka? U jednoj anketi novinske agencije dpa 14 od 18 trenera elitne njemačke nogometne lige odgovorilo je da će na kraju prvak biti minhenski Bayern. I to deseti put za redom.

Kada je riječ o vrhu tabele, napetost i emocije navijača vrtjet će se oko Bayerna. A ostatak, velika većina, opet će se boriti za plasman u Ligu prvaka, koja već neko vrijeme služi kao surogat za napetost koju bi inače trebalo izazvati nogometno prvenstvo Njemačke. A možda će biti i napetih utakmica u borbi za opstanak u društvu najboljih.

Pri tom je posljednjih godina Bundesliga izgledala relativno zanimljivo. Tu su se nadmetali timovi čija imena i izvan granica Njemačke izazivaju zanimanje i divljenje. Werder iz Bremena, Schalke 04, Hamburger SV i još poneki klub. To su timovi s dugom i velikom poviješću, i domaćom i međunarodnom, timovi uz koje su rasle generacije navijača. Ali ti dinosauri Bundeslige su sada druga klasa. Nema više spektakla.

Točno je da će Bochum i Greuther Fürth, novopečeni prvoligaši, imati šansu za dokazivanje, ali teško da će učiniti Bundesligu atraktivnijom. U njihovim blagajnama je za osoblje planirano 22, odnosno 24 milijuna eura. Za usporedbu, Borussia iz Dortmunda je u sezoni 2019./20. samo za honorare savjetnika platila više od 38 milijuna eura. Bayern je na ime honorara svojim igračima isplatio oko 300 miliona eura – a te sume se stalno povećavaju.

Konkurentnost Bochuma i Greuthera je zbog limitiranih financijskih mogućnosti vrlo slaba.

Kako vratiti ligi atraktivnost kada su osnovni preduvjeti za sudjelovanje toliko različiti, a imena klubova ne znače ništa ljudima koji nisu iz njihovih gradova?

Pao je i interes gledatelja. Mladi ljudi imaju druge navike i zanimaju se za razne druge sportove, između ostalog i zato što se povećala ponuda za gledanje preko interneta. Još i prije pandemije korone broj gledatelja na tribinama se iz godine u godinu smanjivao. Pao je i broj utakmica za koje su sve ulaznice rasprodane.

Pandemija korone je potakla i skepsu navijača prema klubovima koji su se sa svojim milijunskim plaćama i u kriznim vremenima udaljili od životne realnosti većine ljudi. Pri tome su političari klubovima usred pandemije omogućili da se dalje natječu.

Možda će Bochumu i Greutheru uspjeti nekako održati kvalitetu. U prethodnoj sezoni, Arminia iz Bielefelda je imala sličnu financijsku situaciju i pokazala da i te kako može držati korak s „tradicionalnim“ veličinama. Ali velika draž Bundeslige je upravo život tih „tradicionalnih“ sa svim svojim stranputicama, malim i velikim skandalima i pričama koje pričaju. Ti dinosauri nisu više ono što su bili. I to će nedostajati svima, bez obzira što će možda „mali" klubovi pokazati veliko umijeće.


DW