Nakon što je poslije ponižavajućeg poraza u Ligi prvaka od Bayerna, kojim je završena razočaravajuća sezona za Barcelonu, Quique Setien dobio otkaz, poznato je i tko će ga zamijeniti na mjestu trenera katalonskog kluba.


Bit će to legenda ovog kluba, bivši nizozemski reprezentativac Ronald Koeman. Koeman je trenutni izbornik nizozemske reprezentacije, ali se očekuje kako će napustiti tu funkciju i odmah preuzeti poziciju o kojoj sanja otkako je završio igračku i započeo trenersku karijeru.

Koeman, naime, u ugovoru s nizozemskim nogometnim savezom ima klauzulu po kojoj može bez odštete raskinuti ugovor kako bi preuzeo ulogu trenera Barcelone. 57-godišnji trener nije skrivao svoju zainteresiranost za preuzimanje ovog posla, ali mora donijeti odluku je li to spreman napraviti u uvjetima koji su daleko od idealnih i u trenutku kad je očito da je momčadi Barcelone potreban totalni remont, ali su nužne i strukturalne promjene u samom klubu.

Bivši menadžer Southamptona i Evertona je još u siječnju nakon otkaza Valverdeu kontaktiran od strane čelnika Barcelone, ali nije želio napustiti klupu nizozemske reprezentacije samo pet mjeseci prije tada očekivanog početka Eura 2020. Kako su se okolnosti u europskom nogometu od tada promijenile kao posljedica korona krize, pa je i Euro odgođen za sljedeće ljeto, promijenilo se i Koemanovo gledište na situaciju.

Vjeruje se kako je Koemanu ponuđen ugovor na dvije sezone, ali treba napomenuti i kako su predsjednički izbori u Barceloni pomaknuti već na ožujak sljedeće godine, pa bi i njegova sudbina tada mogla biti u rukama onoga tko na mjestu predsjednika naslijedi Josepa Mariu Bartomeua. Naime, glavni oponent Bartomeu i favorit za njegovog nasljednika Victor Font jasno je dao do znanja kako bi njegov izbor za novog trenera bio Xavi Hernandez.

Zanimljivo je napomenuti kako Koeman nije bio ni prvi izbor za Bartomeua, koji je na klupi želio vidjeti Mauricija Pochettina, jednako kao i Ramon Planes i Eric Abidal, ali nakon sastanka uprave postalo je jasno kako ostatak direktora ne razmišlja kao ovaj trojac, pa bi u sljedećim danima i Abidal mogao dobiti otkaz na mjestu sportskog direktora, a neki članovi uprave poručili su Bartomeu da se prisjeti kako se Pochettino identificira s gradskim rivalom Espanyolom, s obzirom da je bio i igrač i trener tog kluba.

Pochettino je, uz to, ranije izjavljivao kako bi radije čuvao krave u Argentini nego radio kao trener Barcelone, iako se prošlog tjedna u razgovoru za El Pais distancirao od svojih ranijih izjava rekavši kako 'u nogometu nikad ne znate što se može dogoditi'.

Suočen s pritiskom članova uprave, od kojih su ga neki pozivali da odmah odstupi s pozicije i raspiše nove izbore, Bartomeu je odustao od Pochettina i pozvao Koemana da preuzme ulogu trenera. U nedjelju navečer, on je napustio Camp Nou i potvrdio kako je Setien 'bivši', a upravni odbor sastavljen od 14 ljudi, od kojih je osam bilo na Camp Nou, a šest ih se priključilo putem internet veze, potvrdilo je tu odluku u ponedjeljak ujutro.

Upravni odbor je razgovarao i o poziciji sportskog direktora, restrukturiranju momčadi, potrebi za prodajom velikog broja igrača prije nego što se krene u dovođenje novih, te mogućnosti ranijeg organiziranja predsjedničkih izbora.