Vodstvo engleske Premier lige je kao odgovor na nedavni pokušaj priključenja šest klubova europskoj superligi za bogate uvela niz novih pravila na koja će morati pristati potencijalni novi vlasnici klubova kako bi dobili dozvolu za njihovu kupovinu.


Uz potporu britanske vlade, UEFA-e, FIFA-e, engleske lige i engleskog nogometnog saveza, te udruge profesionalnih nogometaša i udruge nogometnih trenera, Premier liga će u budućnosti moći izreći značajne sankcije klubovima koji prekrše ova pravila, a svi novi vlasnici morat će svojim potpisom garantirati pristanak na njih.

"Ne smije se dopustiti da potezi nekolicine klubova kreiraju takvu podjelu i nered. Odlučni smo ustanoviti istinu oko onoga što se dogodilo i kazniti te klubove za njihove odluke i poteze. Mi i engleski nogometni savez ćemo do tih ciljeva doći brzo i primjereno, konzultirajući se s navijačima i Vladom." poručili su iz Premier lige.

Iz Premier lige tvrde kako su događaji u posljednja dva tjedna bili izazov temeljima i odlučnosti engleskog nogometa.

"Premier liga, podržana od strane engleskog nogometnog saveza, poduzima sljedeće akcije kako bismo zaštitili našu igru, naše klubove i njihove navijače od daljih nereda i nesigurnosti.

Uvodimo dodatna pravila kako bismo osigurali da principi Premier lige i otvorenog natjecanja budu zaštićeni, memorandum za nove vlasnike koji će svi vlasnici klubova morati potpisati, a koji ih obvezuje na poštovanje ključnih vrijednosti Premier lige, dok će kršenje tih pravila dovesti do značajnih sankcija.

Podcrtavamo potporu Vlade uvođenju odgovarajuće zakonske legislative kako bismo zaštitili otvorenu nogometnu piramidu, principe sportskih vrijednosti i integritet nogometne zajednice.

Radit ćemo u suradnji s navijačkim organizacijama, Vladom, UEFA-om, FIFA-om, FA-om, EFl-om, PFA-om i LMA-om, kako bismo obranili integritet i budućnost engleskog nogometa." dodaje se u priopćenju Premier lige."Ovo je nešto na što smo pozivali prije par tjedana, tako da ne mogu reći da je ovo loša stvar. Ali nogomet je puno veći od Premier lige. Nešto što također želim objasniti jeste to da kad govorimo o Premier ligi, ljudi imaju tu neku ideju da postoji neko tijelo koje je iznad klubova, ali Premier liga JESU klubovi. Gledajući na to, želimo da ovo bude potpisano i da se nešto kao superliga ne može ponoviti, ali je li ovo zapravo situacija u kojoj klubovi sami sebe reguliraju? Budimo iskreni, to nije ono što doista želimo." komentirao je Jamie Carragher za Sky Sports.


Engleski nogometni savez je u međuvremenu pokrenuo istragu nad šest klubova oko događaja prilikom njihovog priključenja superligi.

"Otkako smo postali svjesni pokušaja osnivanja superlige, naš prioritet i fokus je bio na tome da spriječimo da se to dogodi, i sada i u budućnosti. Tijekom ovog razdoblja smo imali razgovore s predstavnicima Vlade, Premier lige i UEFA-e. Posebno smo s predstavnicima Vlade razgovarali o uvođenju zakonskih rješenja koja bi nam omogućila da spriječimo bilo kakve slične događaje u budućnosti kako bismo zaštitili piramidu engleskog nogometa.

Prošlog tjedna smo započeli službenu istragu oko formiranja europske superlige i učešća šest engleskih klubova. Svim klubovima smo poslali formalni zahtjev za dostavljanje kompletne relevantne dokumentacije oko njihovog sudjelovanja u tome. Nakon što prikupimo potrebne informacije, razmotrit ćemo prikladne mjere koje ćemo poduzeti." poručili su iz FA.