Restrikcije uvedene zbog globalne pandemije korona virusa dovele su do prvog pada prihoda u povijesti engleskih premierligaških klubova u sezoni 2019/2020, otkriva novoobjavljeni izvještaj poznate financijske konzultantske kompanije Deloitte.


Nedostatak navijača na tribinama u kombinaciji s padom prihoda od televizijskih prava uzrokovan preslagivanjem i odgađanjem utakmica donio je pad prihoda u relativnom iznosu od oko 13%, iako je 20 engleskih premierligaša uprihodovalo 4,5 milijarde funti. Kumulativni gubitak prije oporezivanja je na kraju sezone iznosio gotovo milijardu funti, što je pet puta više u odnosu na sezonu ranije.

Dan Jones iz sportskog odjela Deliottea je ovim povodom rekao: "Pad prihoda u sezoni 2019/2020 je, što nije iznenađenje, posljedica nereda u globalnoj ekonomiji i društvu uzrokovanog pandemijom korona virusa, a to će imati veliki utjecaj i na financijske rezultate za sezonu 2020/2021 kad oni budu dostupni.

Izostanak navijača, odgađanje utakmica i povrat novca televizijskim kućama su imali značajan utjecaj na prihode koje su klubovi bili u mogućnosti generirati. Puni financijski utjecaj pandemije na Premier ligu će ovisiti o vremenu povratka navijača na stadione u značajnijem broju i sposobnosti klubova da zadrže svoje sponzorske ugovore u vrijeme kad i brojne druge industrije pate.

Prihodi na dane utakmica su temelj klupskog poslovnog modela i izostanak navijača će se još više osjetiti u financijskim rezultatima za sezonu 2020/2021. Jednom kad se navijači mogu u punom broju vratiti na stadione, nadajmo se od početka sljedeće sezone, premierligaški klubovi će imati potencijal vratiti se ponovno na rekordne razine prihoda."

S obzirom na pad prihoda, postotak proračuna koji klubovi troše na plaće igrača skočio je u sezoni 2019/2020 na rekordnih 72%, iako su u apsolutnim iznosima troškovi plaća porasli samo 3%.