Dugogodišnji vlasnik londonskog Chelsea Roman Abramovich objavio je ovog tjedna kako namjerava prodati klub nakon nametnutih mu sankcija zbog ruske agresije na Ukrajinu, što je izazvalo strahove kod navijača ovog kluba  da bi moglo doći do negativnih implikacija na klub. Međutim, menadžer Thomas Tuchel je uvjeren kako do toga neće doći i kako će aktualni europski i svjetski prvak i nakon promjene vlasnika ostati snažan klub.

Tuchel je odbacio mogućnost da i on napusti klub nakon što to napravi Abramovich, ustvrdivši kako voli sve vezano za taj klub.

Ruski milijarder postao je vlasnikom Chelsea još 2003. godine, a londonski klub je od tada osvojio devetnaest velikih trofeja. Međutim, invazija njegove države na Ukrajinu dovela je do odlaska 55-godišnjeg tajkuna iz kluba. On je najavio kako će kompletan prihod od prodaje kluba donirati za pomoć ugroženima agresijom Rusije na Ukrajinu, a kao dva glavna favorita za budućeg vlasnika spominju se švicarski bogataš Hansjorg Wyss i američki investitor Todd Boehly.

Tuchel je na klupu Chelsea stigao u siječnju prošle godine, a na pitanje o tome hoće li imati problem ostati na Stamford Bridgeu nakon Abramovichevog odlaska rekao je: "Ne, naprotiv, nema nikakvih problema. Rekao sam već puno puta da uživam raditi u Premier ligi, volim biti u Engleskoj i osjetiti tradiciju i ljubav prema sportu općenito, a posebno prema nogometu. Chelsea je klub koji meni savršeno odgovara. Volim biti ovdje, volim sve vezano za klub i nadam se da će se to nastaviti. Postoji određena doza nesigurnosti, ali nije li nogometnim trenerima uvijek tako? Ja sam na to već navikao na različitim razinama. Ovo je prilično visoka razina nesigurnosti, da budem iskren, ali pozitivan sam i nadam se da će stvari dobro završiti."

Abramovicheva odluka o odlasku iz kluba dolazi samo tri mjeseca prije početka ljetnog prijelaznog roka, što otvara mogućnost da Plavci budu hendikepirani na tržištu igrača ako do tada ne dođe do promjene vlasnika. Nije vjerojatno da bi Abramovich bio spreman financirati skupe transfere nakon što je odlučio prodati klub, ali Tuchel kaže kako on još nije niti počeo razgovarati o svojim željema s direktoricom Marinom Granovskaiom niti sportskim direktorom Petrom Cechom.

"Zapravo, da budem iskren, nije još bilo nikakvih razgovora vezanih za ljeto, niti s Marinom niti s Petrom. Jednostavno je prerano za to. Uvijek ima nekih ideja i razmišljanja o toj temi, ali naš glavni fokus - čak i bez sve ove buke - je na različita natjecanja i na to da u njima budemo što bolji. Još imamo posla na konstantnom napredovanju, ali trenutno smo u dobroj situaciji - osjećam da momčad raste i postaje bolja. Zbog toga nema posebnih briga po tom pitanju do ljeta. Još je dug put pred nama." rekao je Tuchel.

Dodatna komplikacija za Chelsea je mogući utjecaj Abramovichevog odlaska na pregovore oko produljenja ugovora s kapetanom Cesarom Azpilicuetom i njegovim suigračima iz obrane Antoniom Rudigerom i Andreasom Christensenom. Svoj trojici važeći ugovori istječu na kraju sezone i postoji interes za njihove usluge od strane drugih klubova, ali Tuchel kaže kako se i u tom slučaju nada najboljem mogućem ishodu, te vjeruje kako će Chelsea i dalje ostati atraktivan odabir unatoč promjeni vlasnika.