Jack Wilshere

Nekadašnji vezni nogometaš Arsenala i engleske reprezentacije Jack Wilshere je u svojoj 31. godini objavio kraj profesionalne nogometne karijere, koju su dobrim dijelom obilježili brojni problemi s ozljedama.


Wilshere se rano probio na veliku scenu u dresu Arsenala i već je do svoje 24. godine odigrao 139 utakmica za taj klub, no nakon toga su uslijedili problemi s ozljedama.

Na početku karijere je jednu sezonu proveo na posudbi u Boltonu, a pretposljednju godinu ugovora s Arsenalom, za koji je ukupno odigrao nešto manje od 200 utakmica, proveo je na posudbi u Bournemouthu. Nakon toga je preselio u West Ham, gdje nije uspio oživjeti karijeru, pa povratak u Bournemouth. Prošlu sezonu je proveo u danskom prvoligašu AGF Aarhusu, koji je napustio ovog ljeta.

U dugačkom postu objavljenom na društvenim mrežama, Wilshere je objasnio razloge za svoju odluku:

"Danas objavljujem svoje umirovljenje od profesionalnog bavljenja nogometom. To je bilo nevjerojatno putovanje ispunjeno s puno sjajnih trenutaka i osjećam se privilegirano jer sam iskusio sve ono što jesam tijekom svoje karijere. Od malog dječaka koji je šutao loptu u vrtu do kapetanske trake svog voljenog Arsenala i igranja za svoju zemlju na Svjetskom prvenstvu. Živio sam svoj san.

Istina je da je bilo teško prihvatiti da moja karijera u posljednje vrijeme ide silaznom putanjom zbog razloga koji su bili izvan moje kontrole, dok sam osjećao da imam još puno toga za dati. Igrajući na najvišoj razini, uvijek sam imao najviše ambicije i sigurno da nisam predvidio da ću u ovom trenutku biti u ovoj poziciji. Međutim, nakon što sam uzeo vremena da se osvrnem na sve i razgovaram s onima koji su mi najbliži, shvatio sam da je ovo pravi trenutak za kraj karijere i unatoč teškim trenucima mogu na svoju karijeru gledati s velikim ponosom na ono što sam ostvario. Igrati na najvišoj razini s nekima od najboljih igrača na svijetu, osvajati FA kupove, biti kapetan svog kluba i predstavljati svoju zemlju su bili nešto o čemu nisam mogao ni sanjati odrastajući kao mali dječak i Hitchinu."

Wilshere je za reprezentaciju Engleske ukupno odigrao 34 utakmice, uključujući i dvije na Svjetskom prvenstvu 2014. godine i u vrijeme svog debija je bio među deset najmlađih igrača koji su nosili dres engleske reprezentacije.