Frank Lampard

Donedavni privremeni menadžer Chelsea Frank Lampard iznio je dugi popis problema s kojima se suočava Mauricio Pochettino u Chelseau, nakon što je momčad završila Premier ligu na 12. mjestu s najgorim brojem bodova u natjecanju.


Neriješenih 1-1 s Newcastleom na posljednji dan zaključio je jadnu sezonu za zapadnolondonski klub, unatoč ogromnom trošenju novca od strane novog vlasnika u posljednja dva prijelazna roka.

Lampard - čije je privremeno razdoblje na čelu sada završeno, s učinkom od samo jedne pobjede iz 11 utakmica - predvidio je ogroman izazov koji čeka njegovog nasljednika, priznajući da su standardi pali u klubu.

"Veliki sam obožavatelj Pochettina kao menadžera, mislim da je vrlo dobar menadžer." rekao je Lampard. "Ali nije važno koji pojedinac bi to mogao biti, važno je dobiti pravog menadžera visoke razine. Pochettinova povijest govori da radi u klubovima ove razine i onda im dopušta da rade s igračima koje stvara čvrst identitet u momčadi koja može pobijediti više utakmica. Te stvari ne dolaze uvijek preko noći, pa moramo biti malo oprezni s očekivanjima. Ima puno posla za obaviti. To je moj sažetak nakon šest tjedana, osnove o kojima stalno govorim - standardi su toliko relevantni za ovaj klub u ovom trenutku. Standardi kolektivno su pali - mogu biti iskren o tome jer je to moja zadnja utakmica i možda neću vidjeti neke od njih toliko ionako!"

"Standardi kao kolektiv za klub poput Chelsea moraju biti na maksimumu ili nećete biti fizički dovoljno konkurentni, ili nećete moći igrati na visokoj razini, visokoj brzini koju Premier liga zahtijeva. Ako niste zajedno u svlačionici i glasni u svlačionici, i gurate jedni druge i natječete se jer 'ja želim tvoje mjesto i ti želiš moje'… Svaka vrhunska momčad mora imati to. Kad sam došao, vrlo brzo sam mogao vidjeti da toga nije bilo dovoljno. Naravno da vrlo dobar menadžer može pomoći u tome, ali svi moraju preuzeti odgovornost." nastavio je Lampard.

Jedan od glavnih izazova ove sezone, kaže Lampard, bio je prevelik broj igrača u Chelseaju, nakon što je 19 igrača dovedeno za 600 milijuna funti. To je dovelo do toga da su velika imena ostala izvan sastava za utakmicu ili se osjećala gurnutim na rub, utječući na moral momčadi. Smanjenje tog rostera, poboljšanje kondicije igrača koji ostaju i uspostavljanje agresivnijeg, pobjedničkog stava unutar momčadi bit će ključni ciljevi za Pochettina, kaže Lampard.

"Kad ste Chelsea i imate sezonu kakvu smo imali očito ima puno stvari za poboljšati. Sljedeći menadžer će trebati predsezonu. Nismo fizički dovoljno konkurentni, to je mišljenje koje imam. Novi menadžer može dovesti momčad na mjesto koje mu treba - momčad je bila prevelika i to je bio najveći izazov, dolazeći raditi s igračima koji su iz bilo kojeg razloga razočarani. Te situacije se sada mogu riješiti i trebaju biti riješene. Neki od igrača su bili svjesni [neizvjesnosti o svojoj budućnosti u Chelsea] već neko vrijeme i to je dio problema. Teško je natjecati se u ovoj ligi ako su igrači u tom neizvjesnom području - bilo da klub želi da odu ili oni žele otići, možemo doći do uzroka. Svlačionica je bila prilično tiha [nakon remija s Newcastleom] i bila je tiha svlačionica otkako sam došao. Igrači su vjerojatno nekako sretni što će uzeti pauzu. Oni moraju preuzeti odgovornost za ovu sezonu, ali na njima je da pokažu ponos i predanost koji su potrebni da budu igrač Chelseaja." zaključio je Lampard.