Rio De Janeiro će biti odredište najvažnije utakmice u 2014. godini, finala Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se odigrati na obnovljenoj legendardnoj Maracani, a što se domaćeg nogometa tiče, u posljednje četiri godine su se vratili u vrh s dva osvojena naslova Fluminensea i jednim Flamenga, nakon što su desetak godina prije toga zaostajali za za Sao Paulom i susjednim Santosom.KLUBOVI

Fla-Flu derbi, dvoboj gradskih rivala Flamenga i Fluminensea, jedno je od najvećih rivalstava u svijetu nogometa i traje još od 1912. godine, kad su nezadovoljni igrači Fluminensea napustili klub i oformili nogometnu sekciju u FLamengu, koji je, kao i brojni brazilski nogometni klubovi, počeo kao veslački klub. Flamengo, koji je najpopularniji klub u Brazilu, ima u svojoj povijesti pet osvojenih naslova prvaka, dok je Fluminense prošle godine stigao do brojke od četiri osvojena naslova.

Oba kluba svoje domaće utakmice igraju na Maracani, no dok traje njezina obnova pred svjetsko prvenstvo sljedeće godine, i jedni i drugi su privremeno domaćini na Botafogovom Engenhau, službenog imena Olimpijski stadion João Havelange.

Također prvobitno formiran kao veslački klub, Botafogo je bio sudionik prvog gradskog derbija Rio de Janeira, protiv Fluminensea davne 1905. godine, a do sada je osvojio dva naslova prvaka Brazila, od čega posljednji 1995. godine. Tu je i četverostruki prvak Vasco de Gama, koji je 2008. godine po prvi put u svojoj povijesti ispao iz prve lige, ali su se brzo vratili u elitu i već 2011. godine osvojili drugo mjesto iza Corinthiansa.

GRAD

Rio DeJaneiro je bio glavni grad Brazila od 1763. do 1960. godine, kad je namjenski izgrađena Brazilija, a s populacijom od 6,3 milijuna stanovnika trenutno je 26. najveći grad na svijetu i drugi u Brazilu iza Sao Paula.

Smješten je na obali Atlantskog oceana, na rijetkom dijelu kopna čija obala nije orijentirana u smjeru sjever - jug, nego istok - zapad, zbog čega je najvećim dijelom okrenut prema jugu.

Spektakularno prirodno okruženje, karnevali, samba i plaže kao što su Copacabana, Ipanema i Leblon su ono po čemu se prepoznaje Rio. Ipak, najpoznatija atrakcija i zaštitni znak grada je sigurno statua Isusa, poznata kao Cristo Redentor na brdu Corcovado. Međutim, tu su i brdo Šećerna Glava sa žičarom koja ide do njegovog vrha, te Sambodrom za vrijeme karnevala. Rio također posjeduje i dvije najveće šume u urbanom području, Floresta da Pedra Branca i Floresta da Tijuca.

Rio je tipičan brazilski grad u pogledu velikih razlika između bogatih i siromašnih. Iako je u pitanju jedan od najvećih svjetskih gradova, značajan postotak populacije (oko 15%) živi u siromaštvu. Siromaštvo je najizraženije u neformalnim naseobinama, koje se ovdje nazivaju favelama, koje se najčešće nalaze na strminama na kojima nije ni moguće graditi neke trajnije i čvršće građevine, i gdje su i nesreće poput teških poplava u kišnom razdoblju najčešće. U favelama su najviše stope kriminala, zbog droga, borbi bandi i dugih kriminalnih oblika, najčešće prouzrokovanih siromaštvom.

Ono što je neobično za favele u Riju je njihova blizina bogatim četvrtima. Tako su bogate četvrti poput Ipaneme i Copacabane, stiješnjene između plaža i brda, a na padinama ovih brda se nalaze siromašne favele.

STADIONI

Maracana


Maracana će sljedeće godine postati tek drugi stadion koji će ugostiti dva finala svjetskih prvenstava. Ovaj legendardni stadion izgrađen je za Svjetsko prvenstvo 1950. godine i bio je još uvijek nedovršen kad je s njegovih tribina čak 200.000 ljudi uživo gledalo jednako tako legendardno finale između Brazila i Urugvaja, u kojem su slavili gosti.


Do osamdesetih godina prošlog stoljeća stadion se počeo urušavati, a 1992. godine jedna se tribina srušila - poginulo je troje ljudi, a njih pedeset je bilo ozlijeđeno. Trenutno je stadion zatvoren zbog renoviranja i trebao bi biti otvoren do ljeta, a njegov kapacitet za Svjetsko prvenstvo 2014. i Olimpijske igre 2016. godine će biti 77.000 mjesta.

Olimpijski stadion Joao Havelange


Među domaćim stanovništvom poznatiji pod imenom Engenhao, prema kvartu u kojem je smješten, stadion koji će na Olimpijskim igrama u Riu 2016. godine ugostiti atletska natjecanja, otvoren je u lipnju 2007. godine i iznajmljen od strane grada Botafogou. S obzirom da je renoviranje Maracane u tijeku, taj je stadion privremeni dom i Flamengu i Fluminenseu.


Imenovan u čast Brazilca, dugogodišnjeg predsjednika FIFA-e, stadion trenutno ima kapacitet od 47.000 mjesta, a do Olimpijskih igara 2016. godine njegov će kapacitet biti povećan na 60.000 mjesta.

Sao Januario


Dom Vasco Da Game je po svom otvaranju 1927. godine s 15.150 mjesta bio najveći stadion u Južnoj Americi, a danas je s 25.000 mjesta najveći stadion u Rio De Janeiru koji
nije u vlasništvu grada.

Stadion je otvoren iza jednog gola, a vanjsko pročelje s legendarnom kapelicom izgrađenom 1955. godine danas je zaštićeno arhitektonsko naslijeđe Brazila. Dio je sportskog kompleksa u kojem je smješten i bazen, a nakon što bude obnovljen, na Olimpijskim igrama 2016. godine ugostit će natjecanje u ragbiju.

 

 

 

/EuroNogomet/World Soccer/Wikipedia/

 

{fshare}