Puno ime: Mirosław Marian Kloze
Datum roðenja: 9. lipanj 1978.
Mjesto roðenja: Opole, Poljska
Visina: 182 cm
Klub: Lazio
Prethodni klubovi: Bayern Munchen, Werder, Kaiserslautern,FC Homburg

Miroslav Klose (Miros³aw Kloze) je roðen 9. lipnja 1978. godine u poljskom gradicu Opole. Sportski talent mu je u genima, buduci da je i njegov otac Józef bio profesionalni nogometaš, koji je, izmeðu ostalih, igrao za francuski Auxerre. Njegova majka Barbara je bila reprezentativka Poljske u rukometu, a za reprezentaciju je odigrala 82 utakmice.

1981. godine njegova se obitelj preselila u Francusku kako bi pobjegla pred komunistickim režimom u Poljskoj, a 1987. godine su se preselili u Njemacku, u regiju Pfalz. Kao porijeklom njemacka obitelj dozvoljeno im je da se za stalno dosele u Njemacku, a uskoro su germanizirali svoje prezime, promijenivši ga u Klose.

U osnovnoj školi je mali Miroslav u pocetku zaostajao dvije godine, jer je imao velikih problema sa njemackim jezikom. Bilo je to teško vrijeme za njega, ali u isto vrijeme je to bilo i iskustvo koje mu je kasnije puno pomoglo u životu.

Nogomet je bio podrucje na kojem se mogao dokazati do kraja, a nogometnu je karijeru zapoceo u klubu imena SG Blaubach Diedelkopf, gdje je igrao za pionirsku momcad. 1988. godine je preselio u FC Homburg, koji se natjecao u petoj njemackoj ligi.

Kloseovi roditelji su smatrali kako je važno da njihov sin uz nogometno ima i znanje u nekom drugom poslu, tako da je na njihov nagovor završio stolarski zanat.

1999. godine je preselio u 1. FC Kaiserslautern, za cije je amatere kasnije igrao. Njegov idol u to vrijeme je bio Olaf Marschall, napadac Kaiserslauterna. Klose je od trenera Otta Rehhagela zatražio dopuštenje da trenira sa prvom momcadi, cemu je ovaj i udovoljio. Klose ga je toliko impresionirao da se uspio probiti u prvu momcad i debitirati u Bundesligi u travnju 2000. godine u utakmici protiv Eintrachta. Od tog trenutka njegova karijera ide samo prema naprijed.

U prvih 67 utakmica u dresu Kaiserslauterna Klose je postigao 33 gola, iako je u sezoni 2002./2003. donekle razocarao, postigavši samo devet golova.

Uskoro je interes za Klosea pokazao Werder, koji je u ljeto 2006. godine stigao sa ponudom vrijednom pet milijuna eura, i Klose je preselio na sjever države. Nakon relativno sporog starta karijere na Weser stadionu, Klose se probio u prvi sastav, te sa francuskim veznjakom Johanom Mocoudom i hrvatskim reprezentativcem Ivanom Klasnicem oformio sjajan napadacki trojac.

Najbolja sezona njegove karijere je bila 2005./06., kada je postigao 25 golova u 26 utakmica, te postao najbolji strijelac Bundeslige.

Pred pocetak sezone 2007.2008., Klose je potpisao ugovor sa minhenskim Bayernom, gdje sa italijanskim reprezentativcem Lucom Tonijem cini sjajan napadacki tandem.

U sijecnju 2001. godine tadašnji poljski izbornik Jerzy Engel je doputovao u Njemacku kako bi Klosea pokušao nagovoriti da nastupi za poljsku nacionalnu momcad, buduci da ima dvostruko državljanstvo. Klose je njegov zahtjev odbio, rekavši: „Ja imam njemacku putovnicu i ako se stvari nastave razvijati ovim smjerom, imam šansu igrati za njemacku reprezentaciju.

Njegova konstantnost u zabijanju golova u dresu Kaiserslauterna mu je donijela i nastup u reprezentaciji, za koju je debitirao u utakmici protiv Albanije 24. ožujka 2001. godine. Njemacka je pobijedila u toj utakmici rezultatom 2:1, a Klose je bio strijelac drugog gola.

Na svjetskom prvenstvu 2002. godine u Koreji i Japanu je postigao pet golova, završivši taj turnir kao jedan od najboljih strijelaca. Meðu pet postignutih golova bio je i hat-trick u pobjedi rezultatom 8:0 protiv Saudijske Arabije.

Za njemacku je reprezentaciju nastupio i cetiri godine kasnije, kada je svoj 28. roðendan proslavio nastupom i golovima u 17. i 61. minuti utakmice protiv Kostarike na otvaranju prvenstva, koju je Njemacka, domacin natjecanja pobijedila rezultatom 4:2. Još dva gola je postigao u utakmici protiv Ekvadora 20. lipnja, a veliku je ulogu odigrao i u pobjedi protiv Švedske, u prvom krugu knock-out faze, kada je dva puta asistirao Lukasu Podolskom.

U cetvrtfinalu protiv Argenitine je bio strijelac izjednacujuceg gola, a Njemacka je tu utakmicu kasnije dobila nakon izvoðenja jedanaesteraca.

Klose je postao prvi njemacki igrac nakon Gerda Mullera koji je ponio titulu najboljeg strijelca svjetskog prvenstva. Ukupno je na svjetskim prvenstvima tako postigao deset golova, šest manje od najboljeg strijelca svjetskih prvenstava svih vremena, Ronalda.

Zanimljivo je kako je svih pet golova na svjetskom prvenstvu 2002. godine postigao glavom, dok je samo posljednji od pet golova na prvenstvu 2006. godine postigao glavom, što mu je bio prvi gol glavom nakon dvije godine.

Klose ima reputaciju kao posebno pošten igrac, a to je potvrðeno i nagradom koju mu je dodijelilo udruženje njemackih sportskih novinara. Naime, u utakmici protiv Arminie u sezoni 2004./05., dok je igrao u dresu Werdera, sudac je nakon jednog starta nad njim pokazao na bijelu tocku pri rezultatu 0:0, no on mu je prišao i priznao kako je start protivnickog vratara bio na loptu, te je jedanaesterac poništen, a utakmica je završena bez golova.