Puno ime: Marco Materazzi
Nadimak: Matrix
Datum rođenja: 19. kolovoz 1973.
Mjesto rođenja: Lecce
Klubovi: Perugia, Carpi (posudba), Everton, Internazionale Milano F.C.
Pozicija: Branic
Visina: 193cmMarco Materazzi je roðen 19. kolovoza 1973. godine u talijanskom gradicu Lecce, gdje je njegov otac Giuseppe igrao za istoimeni nogometni klub. Svoje prve nogometne korake ostvaruje u mlaðim selekcijama Messine (1990.-1991.) gdje Michael Hutchinson, tadašnji scout Newcastle Uniteda, zapaža njegove kvalitete, meðutim vodstvo kluba ga procjenjuje kao mršavog i slabašnog igraca pa se Marco vraca u Italiju. Njegova sljedeca destinacija je amaterski klub Tor di Quinto (1991.-1992.), odakle seli u S.C. Marsalu (1993.-1994.), te godinu dana poslije u A.S. Trapani (1994.-1995.) s kojim je sudjelovao u povijesnoj prilici za klub, promociji u Serie B, ali ih zaustavlja S.S. Gualdo. Nakon samo godine provedene u Trapaniu, Materazzija kupuje drugoligaš A.C. Perugia, koja ga šalje na kratku posudbu u F.C. Carpi, nakon cega postaje njihov standardni clan prve momcadi. U sezoni 1998.-1999. odlazi u Everton gdje biva iskljucen cak cetiri puta u 27 utakmica, te se nakon samo jedne sezone provedene na Otoku vraca u Perugiu, za koju tijekom sezone 2000.-2001. zabija 12 golova, te ruši rekord argentinca Daniela Passarelle za najviše postignutih golova obrambenog igraca u Serie A.

Njegove odlicne partije u Perugi privlace interes mnogih europskih klubova, pa Materazzi vec sljedece sezone seli u Milano, tj. kupuje ga talijanski prvoligaš F.C. Internazionale za 10 mil. € cije boje brani i dan danas. Još dok je igrao za Perugiu bio je poznat po izvrsnom izvoðenju slobodnih udaraca i penala, a danas ga svi znaju kao agresivnog i karizmaticnog branica koji beskompromisno ulazi u duele zbog cega sije strah u kosti i najboljim napadacima svijeta. Danas je Materazzi neizostavan clan i glavna karika u obrani Intera, s kojim je osvojio 2 naslova prvaka italije, 2 talijanska Kupa te 2 talijanska Super kupa. Njegova najuspješnija sezona u crno-plavom dresu je zasigurno 2006.-2007. kad postiže 10 ligaških golova, te je još jednom završio sezonu kao najefikasniji branic lige. Veliki miljenik Interovih navijaca, te pritom "krvnik" za navijace i igrace ostalih klubova, svoju je vjernost klubu produžio u ljeto 2006. kada je potpisao ugovor do 2010. godine.

Marco Materazzi svoj prvi nastup za talijansku reprezentaciju bilježi 2001. godine na prijateljskoj utakmici protiv Južno Africke Republike, koju Italija dobiva rezultatom 1:0. Poziv u reprezentaciju može zahvaliti svom nekdašnjem treneru Ilariu Castagneru, koji ga je preporucio tadašnjem izborniku Giovanniu Trapattoniu kao jedno od rješenja u obrani. Otada je Materazzi standardni clan reprezentacije Italije, nastupio je na tri velika natjecanja: Svjetskom prvenstvu 2002., Europskom prvenstvu 2004. te Svjetskom prvenstvu 2006. kada je bio jedan od glavnih aktera kako u finalu protiv Francuske, tako i tokom cijelog natjecanja. Za reprezentaciju je nastupio 39 puta i postigao 2 pogotka. Dva puta je imao cast biti kapetan, i to na prijateljskoj utakmici protiv Finske 2004. te Islanda 2005.

Svjetsko prvenstvo u Njemackoj 2006. ce zasigurno zauvijek biti u sjecanju Materazzia. covjek kojem su suigraci nadjenuli nadimak "Matrix", zbog kako kažu njegovog kompliciranog uma prvenstvo zapocinje na klupi. Meðutim ozljeda Alessandra Neste u ranoj fazi natjecanja stavlja Marca u vatru, te odmah u prvoj utakmici zabija gol protiv ceške. U utakmici protiv Australije je iskljucen iz igre, te u samom pocetku finalne utakmice protiv Francuza zabija autogol. Sve to nije dalo ni naslutiti u kakvog ce se zapravo heroja pretvoriti Materazzi. Postiže izjednacujuci pogodak, te nakon toga se dogaða svima poznati prizor: Marco provocira Zidanea koji ga udara glavom u prsa te biva iskljucen. Italija dobija utakmicu na penale, upravo Materazzi postiže pobjednicki penal, te postaje svjetski prvak po prvi put nakon 1982.

Na ljeto 2011. godine Materazzi je završio profesionalnu nogometnu karijeru.

Živi u Milanu sa suprugom Danielom i troje djece: dva djecaka, Gianmarco i Davide i kcer Anna. Tijekom djetinjstva bio je veliki fan Lazia, kojeg je svojevremeno trenirao njegov otac Giuseppe. Na jedoj ruci ima tetoviranu rijec Lion, te na drugoj datum roðenja ispisan rimskim brojevima. Tijekom svoje bogate karijere sudjelovao je u brojnim incidentima, najpoznatiji je vec navedeni sukob s Zidaneom, a vrijedi spomenuti i onaj s Brunom Cirillom, tadašnjim igracem Siene, kojeg je Materazzi udario nakon utakmice i zaradio dvomjesecnu suspenziju.

razza_inter