Nogomet je dinamičan sport koji zahtijeva izdržljivost, brzinu i snagu. Pravilna ishrana igra ključnu ulogu u postizanju optimalnih sportskih rezultata, posebno kod mlađih nogometaša.

Prehrana nogometaša

Onaj tko se želi profesionalno baviti nogometom, mora obratiti pozornost na ono što jede. Ono što unosite u svoje tijelo će uvelike odrediti i što od svog tijela možete očekivati na treninzima i utakmicama.

Urugvajskog napadača Diega Forlana mnogi se iz njegovih europskih dana sjećaju ne samo po golovima, nego i po moći trčanja svih devedeset minuta. Osim kvalitetnih treninga, tome je doprinijela i kvalitetna prehrana, bogata potrebnim vitaminima, mineralima i proteinima, a bez nepotrebnih viškova poput štetnih masti.

Nogometne utakmice smanjuju tjelesni kapacitet igrača. Pred kraj devedesetminutne utakmice igrači općenito manje sprintaju i prelaze kraće udaljenosti. Nakon utakmica, kapacitet za sprintanje i skakanje je ugrožen i funkcionalnost mišića je smanjena. Oporavak tjelesnih kapaciteta nakon treninga i utakmica je značajan za optimalnu izvedbu u nogometu, posebno kod igrača koji igraju više utakmica tjedno.

Najkvalitetniji nogometaši igraju jednu ili dvije utakmice tjedno većim dijelom godine, dok većinu ostalih dana treniraju, nekad i dva puta dnevno. Kako bi se zadržala sposobnost za pružanje prave izvedbe i spriječilo nagomilavanje umora, nužno je ispuniti energetske zahtjeve koje pred tijelo postavljaju takvi napori.

Kod velikih napora kakvima su izloženi nogometaši tijekom treninga i utakmica, važno je odabrati pravilnu prehranu, poput mesa i ribe, kojom će se unijeti dovoljno energije, ali nikako ne treba zaboraviti niti na potrebu za vitaminima i antioksidansima koje nalazimo prije svega u voću. Ovo je šest vrsta voća koje bi svaki sportaš trebao uklopiti u svoj režim ishrane...

Kako se nogometna igra razvija i ubrzava, sve više ishode utakmica odlučuju i oni najsitniji detalji. Slična je situacija i sa samim nogometašima - davno je prošlo vrijeme kad je samo talent bio dovoljan da se dođe do onih najvećih klubova i reprezentacije, danas se traži puno više.

Nogometaš Manchester Uniteda i engleske reprezentacije otkrio je kako izgleda njegova priprema za utakmice, koja započinje dobrim snom noć prije velikog dana, a posebno mjesto zauzima i prehrana.

U današnje vrijeme skoro svi razumiju osnove sportske ishrane i njezinog značaja na zdravlje i kondiciju igrača. Od školske djece u Buenos Airesu, preko amaterskih igrača u Velikoj Britaniji do malonogometaša u Italiji, svima su pravila o tome što se smije, a što ne smije jesti poznata gotovo kao i sama pravila igre.