EuroNogomet, nogometni magazin

Šest vrsta voća koje bi nogometaši trebali jesti

Kod velikih napora kakvima su izloženi nogometaši tijekom treninga i utakmica, važno je odabrati pravilnu prehranu, poput mesa i ribe, kojom će se unijeti dovoljno energije, ali nikako ne treba zaboraviti niti na potrebu za vitaminima i antioksidansima koje nalazimo prije svega u voću. Ovo je šest vrsta voća koje bi svaki sportaš trebao uklopiti u svoj režim ishrane...


Banane - podignite energiju prije utakmice/treninga

"Sastojci banane koriste srcu, mišićima, živcima, bubrezima i kostima." kaže dr. Stewart Laing, fiziološki konzultant za sport i tjelovježbu. "One su idealne za prije utakmice, jer imaju veliki postotak ugljikohidrata, koji mogu biti pretvoreni u energiju."

Suho grožđe - bogat izvor energije

"Voće je uvijek bolje jesti svježe i zrelo. Međutim, kad ga stavite u kontekst pružanja energije i hranjivih nutrijenata prije nogometne utakmice, onda je nekad bolje uzeti mješavinu svježeg i sušenog voća." kaže Laing. "Grožđice, crni ribiz i smokve će vam uvijek pružiti izvor energije iz prirodnih šećera."


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Marelica - njegovatelj pluća

"Bogata nutrijentima kao što su vitamini A, C i E, kalij, željezo i beta-karoten, marelice su idealan zalogaj prije utakmice, jer štite vaše srce, njeguju pluća, zaustavljaju kašalj i lako su probavljive. Ako želite unijeti veću razinu energije iz marelica, trebali biste jesti one sušene."

Borovnica - podiže imunitet

Borovnice su sjajno jelo za prije utakmice kad je u pitanju pomoć imunološkom sustavu, koji je često ugrožen kad je tijelo izloženo velikim naporima. "Ovi antioksidansi mogu neutralizirati slobodne radikale koji se stvaraju tijekom rada metabolizma i štite tijelo od štetnih učinaka tih slobodnih radikala." kaže Laing.

Jabuka - lagano trčite

"Važan izvor dijetnih flavonoida, visok udio vlakana u jabukama nadoknađuje nedovoljan unos vlakana u naše tijelo. Katehini i kvercetini, flavonoidni antioksidanti, koji se nalaze u jabukama štite pluća nogometaša, osiguravajući da njihov motor radi bez problema."

Jagode - ubojice umora

"Njihov sadržaj nitrata može umanjiti potrebu za kisikom tijekom napora, a samim time i umanjiti umor." kaže Ruth McKean, nutricionist iz SportsScotlanda. "Pomiješajte s njima i grožđe, jer je i ono dobar izvor nitrata."
.: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN