Prehrana nogometaša

Onaj tko se želi profesionalno baviti nogometom, mora obratiti pozornost na ono što jede. Ono što unosite u svoje tijelo će uvelike odrediti i što od svog tijela možete očekivati na treninzima i utakmicama.


Preuzmite kontrolu

Vaša prehrana je vaša odgovornost. Na kraju je uvijek na vama odluka koliko ćete i što jesti i piti. Pažljivo praćenje prehrambenih navika će vam donijeti najbolje rezultate, pod uvjetom da uz to i dobro trenirate. Ali, ne brinite - s vremena na vrijeme se možete počastiti i nekim manje zdravim jelom koje volite, to je sasvim u redu.

Integralne žitarice, ugljikohidrati, proteini i limitiran unos masti

Koja je najbolja ishrana za jednog mladog nogometaša? Ugljikohidrati i proteini su esencijalni i uvijek ih treba uključiti u ishranu. Oni van daju energiju i omogućuju vam da se brzo oporavite nakon treninga ili utakmice kako bi se tijelo samo regeneriralo. Pojesti tanjur tjestenine napravljene od integralnih žitarica par sati prije utakmice je jedan od najlakših načina da omogućite svom tijelu sporo oslobađanje energije koju ćete trebati kako biste mogli odigrati 90 minuta. Nemasno bijelo meso i masna riba, kao što su piletina, puretina, losos ili skuša su sjajni izvori proteina. Kao opće pravilo, pokušajte jesti tjesteninu od integralnih žitarica, kao i kruh i rižu i nemojte jesti previše masnu hranu. Izbjegavajte bijele krompire i obrađene ugljikohidrate, kao što je bijeli kruh.

7 do 9 porcija voća i povrća dnevno

Voće i povrće su ključne komponente za zdravu ishranu svakog nogometaša. Ako ih ne volite, pa, morat ćete ih zavoljeti, a nije potrebno puno da se vaši okusni pupoljci naviknu na ono što je dobro. Držite se ovog pravila i za par tjedana ćete doista uživati u okusima. Voće i povrće su sjajan izvor vitamina i minerala, tako da bi trebali redovno biti dio vaše ishrane.

Doručak je ključ

Doručak je doista najvažniji obrok u danu. Uvijek vam treba dobar doručak kako biste kao mladi nogometaš imali dovoljno energije za trening ili utakmicu tog dana. Kaša od žitarica je idealna za doručak, s obzirom da sadrži puno vlakana i sporo oslobađa energiju. U nju dodajte i voće, ali ne šećer ili sirup, kako biste već uz doručak unijeli prvu od sedam do devet dnevnih doza voća i povrća. Ako pri ruci i nemate svježeg voća, kesica zamrznutog kupljenog u supermarketu će uvijek dobro doći u takvim trenucima. Smrznuto voće je zgodno za uporabu, traje dulje i sadrži sva vlakna i nutrijente koje se može naći u svježoj verziji. Tost od integralnog brašna i namaz s malo masti i kolesterola je također dobar izbor za doručak.

Pijte vodu

Unošenje adekvatne količine vode je također nevjerojatno značajno. Prosječni profesionalni nogometaš će konzumirati između 2 i 2,5 litre tekućine dnevno. Pokušajte se približiti toj količini ako je moguće. Dok se znojite vježbajući ili trčeći, gubite tekućinu. Ako je ne nadoknađujete unosom, riskirate dehidraciju. Izotonični sportski napici koji se uzimaju tijekom ili nakon treninga ili utakmice će vam dati dovoljno ugljikohidrata i elektrolita koje trebate. Takvi napici mogu pomoći u odgađanju pojave zamora.

Najvažnije! Pokušajte uživati u hrani

Nije uvijek lako hraniti se zdravo. Možda nekad morate jesti ono što su vam pripremili roditelji ili djelatnici školske kuhinje. Ali, ako se počnete zanimati za ono što jedete, počnete ćitati oznake na proizvodima i provjeravati njihove sastojke, možete imati i svoj glas u izboru hrane. To može biti teže dok ste mladi, jer sve one stvari koje su loše za vas imaju sjajan okus, dok sva zdrava hrana nije toliko ukusna. Ali, pričekajte! Budite realni, nemojte biti strogi prema sebi. Ne morate se u potpunosti odreći svojih omiljenih grickalica i jela, samo budite svjesni koliku prednost vam može dati zdrava i izbalansirana prehrana. Što budete postajali stariji, to će postajati sve značajnije.