Bivši vratar španjolske reprezentacije Iker Casillas je otkrio kako su odnosi između reprezentativaca koji dolaze iz madridskog Reala i Barcelone gotovo u potpunosti popucali 2011. godine, kad su u kratkom vremenu ta dva kluba odigrala četiri međusobna derbija puna varnica.


Događaji na terenu i oko njega za vrijeme te četiri utakmice doveli su do svađa i neslaganja i unutar reprezentacije, koja je unatoč tomu u to vrijeme ostvarivala sjajne rezultate i osvajala trofeje na velikim natjecanjima.

"Nismo bili spremni za te četiri utakmice u tako kratkom vremenu. Igrali smo puno protiv njih. Te četiri utakmice su utjecale na španjolski nogomet i sve što ga je okruživalo u to vrijeme. Na kraju su dobili i politička obilježja. Kad bi Barcelona pobijedila, bilo bi kao da je Katalonija pobijedila Madrid. Mislim da je svlačionica reprezentacije bila podijeljena zbog vanjskih utjecaja, a ne internih. To nije bila naša krivica, ali smo taj sukob prenijeli i u reprezentaciju. Mogli ste to osjetiti u svlačionici. Vidjeli smo da odnosi nisu isti kao prije. Carlos Puyol, s kojim sam se ja odlično slagao, mi je to rekao. On mi je rekao da je bilo trenutaka kad je htio odustati od svega i opaliti mi par šamara. A ja sam mu rekao, to je to, znam... i ja isto tako." rekao je Casillas za list El Pais.

S njim se složio i tadašnji izbornik Vicente Del Bosque, koji je Casillasu rekao: "Ja nisam birao stranu. Ostao sam u potpunosti neutralan. Nikad nisam slušao priče o politici u reprezentaciji, ako sam ih slušao uopće. Možda ste vi između sebe pričali o politici, ali ispred mene rijetko."

"To je zbog toga što nismo provodili vrijeme uvečer s Gerardom Piqueom. Da jesmo... poludjeli bismo." odgovorio je Casillas.

Kroz međusobni razgovor, Casillas i Del Bosque su prokomentirali i odluku da prvi vratar na Euru 2016. godine bude David De Gea.

"Uz maksimalno poštovanje prema onima od vas koji su bili tamo, smatrali smo da je red na De Geu. Bila je to strogo sportska odluka, bila ona ispravna ili pogrešna. Bilo je teško i tebi i meni i svima nama." rekao je Del Bosque.

"Da, bilo je. Sjećam se razgovora s vama, s Javierom Minanom i Tonijem Grandeom. Ne znam jesam li u krivu, i uvijek sam to govorio u dobroj namjeri, ali nekad morate sjesti s igračem i razgovarati s njim. Gledaj Iker, ovo se događa. Da, svi smo jednaki, ali mislim da sam zaslužio dovoljno poštovanja od njega da provede pet minuta sa mnom i da mi kaže dan ranije: 'Iker, samo da znaš, David sutra počinje utakmicu iz tog i tog razloga. Jer sada je njegova prilika i njegovo vrijeme. To je sa mnom moglo proći dobro ili loše. Sigurno da to ne bih dobro prihvatio, ali trebao sam dobiti objašnjenje i onda bi mi bolje sjelo. Ali, u svakom slučaju, tamo ste, natječete se, najiskusniji ste igrač u reprezentaciji, kapetan, proveo sam toliko vremena s vama... A onda dođemo na timski sastanak i ja shvatim da neću igrati. Onda sam se osjećao doista loše." dodao je Casillas.