Nakon petnaest godina provedenih na klupi Elfa, šezdesetjednogodišnji njemački izbornik Joachim Löw će nakon ovoljetnog Europskog prvenstva napustiti tu poziciju, potvrđeno je danas službeno.


Löw je na klupi izbornika njemačke nogometne reprezentacije naslijedio Jürgena Klinsmanna na ljeto 2006. godine, nakon što mu je prethodne dvije godine bio pomoćnik. 2014. godine je predvodio Njemačku do naslova prvaka svijeta, a 2017. godine je osvojio Kup Konfederacija. 2008. godine je momčad pod njegovim vodstvom poražena u finalu Europskog prvenstva od Španjolske.

Njegov se odlazak počeo najavljivati već 2018. godine, kad Njemačka nije uspjela proći niti grupnu fazu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ali je tada ipak zadržao poziciju, koju će ovog ljeta definitivno napustiti svojom voljom.

"Ovu odluku sam donio vrlo pozorno razmislivši, pun ponosa i iznimno zahvalan, ali u isto vrijeme nastavljam biti jako motiviran za nadolazeće Europsko prvenstvo. Ponosan sam, jer je za mene velika čast biti uključen u rad svoje reprezentacije i zbog toga što sam gotovo sedamnaest godina radio s najboljim nogometašima u državi i podržavao ih u njihovom razvoju.

S njima sam ostvario neke sjajne trijumfe, kao i bolne poraze, ali prije svega tu je bilo puno divnih i magičnih trenutaka - ne samo osvajanje Svjetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu. Zahvalan sam njemačkom nogometnom savezu, koji je meni i momčadi uvijek omogućavao idealno radno okruženje." poručio je Löw putem službene internet stranice njemačkog nogometnog saveza.

Ukoliko njegova momčad dođe do same završnice ovoljetnog Europskog prvenstva, Löw će imati preko 200 utakmica koje je vodio kao izbornik. Njegov je postotak pobjeda treći po uspješnosti u povijesti njemačke reprezentacije, iza Juppa Derwalla i Bertija Vogtsa.

Predsjednik njemačkog nogometnog saveza Fritz Keller je ovom prilikom izjavio: "Izuzetno cijenim odluku Joachima Löwa. Njemački nogometni savez dobro zna što ima u Jogiu - jednog od najvećih trenera u svijetu nogometa. Jogi Löw je oblikovao njemački nogomet kao nitko drugi tijekom godina i ostvario je najvišu moguću reputaciju - ne samo zbog svojih sportskih uspjeha, nego i zbog svoje empatije i humanizma. Činjenica da nas je o svojoj odluci informirao ovako rano je vrlo pristojna. Dao nam je nužno potrebno vrijeme da imenujemo njegovog nasljednika smireno i razumno."

Prema pisanju njemačkih medija, kao prvi favorit za novog njemačkog izbornika spominje se izbornik mlade reprezentacije Stefan Kuntz, koji je na trenutnoj poziciji od 2016. godine, a trenerskim poslom se bavi još od 1999. godine, iako je igračku karijeru završio tek 2005. Kao igrač je za reprezentaciju Njemačke od 1993. do 1997. godine odigrao 25 utakmica i postigao pet golova.