EuroNogomet, nogometni magazin

Euro 2020: Mađarska - nemoguća misija kao izazov

Utakmica prvog kola Europskog prvenstva između Mađarske i Portugala odigrana na stadionu u Budimpešti podsjetila nas je na stara, normalna vremena. Pune tribine, uglavnom domaćih, navijača bez maski na licu donijele su pravu nogometnu atmosferu kakvu smo dugo iščekivali.


Za Mađare utakmica nije završila sretno, izgubili su na kraju uvjerljivo, iako su se do same završnice držali ravnopravno a aktuelnim prvacima Europe i jednim od favorita za osvajanje ovogodišnjeg natjecanja. I u sljedeća dva kola Mađarsku, o kojoj više možete pročitati na 2020-as EB fogadási ajánlatok, očekuje izuzetno težak posao, s obzirom da ih je ždrijeb sastavio u grupu s Portugalom, Njemačkom i Francuskom, ali Mađari se svakako imaju pravo nadati i, prije svega, imaju pravo biti ponosni na svoju nacionalnu momčad, koja je nakon desetljeća stagnacije konačno postala respektabilna snaga europskog nogometa.

Momčad predvođena talijanskim trenerom Marcom Rossijem se prije svega oslanja na svoju snagu u obrambenim redovima, čiji temelj čini dvojac iz najbolje obrane njemačke Bundeslige, Willi Orban i Peter Gulacsi. Ovaj dvojac je s RB Leipzigom u 34 ligaške utakmice protekle sezone primio samo 32 gola, a njihovo partnerstvo ulijeva sigurnost i ostatku momčadi, prije svega njihovim suigračima iz obrane, koja najčepće igra u formaciji s tri stopera.

Kad je napadački potencijal u pitanju, Mađarska će se ponajviše oslanjati na igru iz prekida, a već su pokazali da u takvim situacijama svakome mogu stvoriti probleme. Willi Orban je glavna prijetnja i u takvim situacijama, pa vrijedi napomenuti kako je u 21 nastupu za reprezentaciju već postigao pet golova.

Ipak, napadački potencijal je ujedno i najslabija točka mađarske reprezentacije. Izostanak glavnog kreatora Dominika Szoboszlaija zbog ozljede odnio je i one rijetke trenutke kreativnosti u veznom redu, koji bi trebao stvarati prilike najučinkovitijem napadaču Adamu Szalaiju, koji iza sebe ima 23 postignuta gola u 70 nastupa. Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da Mađarska uistinu mora iskoristiti svaku priliku koju kreira želi li proći dalje od grupne faze.

U mađarskoj je momčadi i nekoliko mladih imena na koje treba obratiti pozornost. Tu je, prije svega, napadač Roland Sallai, koji je u reprezentaciji zabio tek četiri gola u 22 utakmice, ali iza sebe ima sezonu u kojoj je u Freiburgu zabio 22 ligaška gola.

Prođe li Mađarska grupnu fazu natjecanja, bit će to jedno od većih iznenađenja u povijesti europskih prvenstava, ali taj gotovo nemogući zadatak za njih je izazov i povod da igraju opušteno i bez pritiska, pa makar to bilo i protiv najjačih mogućih protivnika i pred punim tribinama svog nacionalnog stadiona.

Facebook

Twitter

Instagram

.: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN