Krovna svjetska nogometna organizacija FIFA je danas službeno predstavila najvažnije podatke vezane uz Svjetsko prvenstvo 2026. godine, odnosno sustav odigravanja utakmica, raspored, kao i domaćine najvažnijih utakmica.


Prvenstvo će trajati ukupno 38 dana, odnosno devet dana duže nego ono koje je prije nešto više od godinu dana ugostio Katar, a bit će odigrano ukupno 104 utakmice, odnosno 40 više nego na dosadašnjim natjecanjima.

FIFA je odustala od prvobitne ideje da turnir podijele u 16 skupina po tri momčadi, te će umjesto toga i dalje ostati na snazi sustav s po četiri momčadi u svakoj skupini, kojih će biti 12. S obzirom na povećan broj skupina, uvodi se jedno dodatno kolo knock-out faze natjecanja, odnosno šesnaestina finala, pa će za osvajanje natjecanja trebati odigrati jednu utakmicu više. U šesnaestinu finala plasirat će se po dvije prvoplasirane momčadi iz svake od skupina, te osam najboljih trećeplasiranih momčadi. Ostatak natjecanja igrat će se u jednakom sustavu kao i do sada.

Prvenstvo će se igrati u tri države: Sjedinjenim Američkim državama, Meksiku i Kanadi. U SAD će se utakmice igrati u deset gradova, u Meksiku u tri grada, a u Kanadi u dva grada. Finalna utakmica igrat će se na stadionu u East Rutherfordu, u blizini New Yorka i New Jerseya.