Europsko prvenstvo češće nam servira iznenađenja od svjetskih nogometnih smotri. Ove godine također postoji nekoliko reprezentacija iz drugog plana koje se nadaju osvajanju trofeja.

Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj samo što nije počelo. Nakon uzbudljive klupske sezone koja nam je ponudila ponešto iznenađenja u Ligi prvaka, pred nama je natjecanje na kojem je još teže predvidjeti pobjednika.

Naime, upravo na Euru su se u prošlosti događala iznenađenja kojima se malotko nadao. Daleko bi dolazile reprezentacije iz drugog plana pa čak i osvajale trofej, što čini posebnim nogometnu smotru Starog kontinenata. Zato nije nemoguće da nam 14. srpnja veliko finale Eura 2024 ponudi trijumf momčadi na koju stručnjaci nisu ozbiljno računali, baš kao što je već bio slučaj nekoliko puta u povijesti ovog natjecanja.

Grčka najveća senzacija, iznenadila i Danska

Ako se vratimo u prošlost, najveća senzacija na Europskom prvenstvu svakako je bila titula Grčke 2004. godine. Otto Rehhagel uspio je s vrlo skromnom reprezentacijom šokirati europsku elitu i doći do naslova. Podvig je to u rangu titule Leicester Cityja u Premiershipu 2016. godine. Grčka se tada uspješno obračunala s Francuskom, Češkom i Portugalom u nokaut fazi, a zanimljivo je da nije trebala izvođenje penala kako bi svladala svoje suparnike. Sve je te utakmice pobijedila rezultatom 1:0. Njezin junak tada je bio napadač Angelos Charisteas.

Iznenađenje je svakako bila i titula Danske na Europskom prvenstvu 1992. godine. Ova reprezentacija nije trebala ni igrati na turniru, ali uletjela je u zadnji čas kao zamjena za Jugoslaviju koja se raspala. Momčad predvođena sjajnim Michaelom Laudrupom prošla je skupinu u kojoj su još bili Švedska, Engleska i Francuska. Zatim je još svladala Nizozemsku i Njemačku, za svoj najveći nogometni uspjeh.

Spomenimo još Čehoslovačku koja je ugodno iznenadila osvajanjem naslova 1976. godine, kada se u finalu protiv Zapadne Njemačke svojim izvođenjem penala proslavio Antonin Panenka. Češka je bila senzacija i 1996. godine, kada je na Euru u Engleskoj dogurala sve do finala i tamo izgubila od Njemačke zahvaljujući zlatnom golu Olivera Bierhoffa.

Pod zanimljive rezultate spada i trijumf Sovjetskog Saveza 1960. godine, na prvom izdanju Eura. Jugoslavija je pak igrala dvaput u finalu, 1960. i 1968. godine. Za kraj, treba reći i da je svojevrsno iznenađenje titula Italije na prethodnom Euru, jer ova se reprezentacija nije kvalificirala na prethodni SP, a ni na onaj u Kataru koji je uslijedio.

Tko može iznenaditi na Euru 2024?

Ako pogledamo koga u drugi plan stavlja Bet365, kao i ostale renomirane europske kladionice, jasno je da je Hrvatska prva momčad na koju će tipovati netko tko očekuje senzaciju na turniru. Naime, na našima se kvota na trijumf kreće oko 40 i tek su deveti na listi favorita. No, osvojili su tri medalje u zadnjih šest godina i definitivno imaju moć zagorčati život najmoćnijim reprezentacijama.

Ne zaboravimo ni Tursku koja je igrala krasan nogomet protiv naših u posljednjem međusobnom okršaju. U pitanju je dobro uigrana, darovita momčad koju uspješno vodi Vincenzo Montella. Imat će s njom posla svi kojima stane na put.

Mađarska je pak skupo prodala svoju kožu na prethodnom Euru, u grupi s Njemačkom, Portugalom i Francuskom. Sada momčad izbornika Marca Rossija ima ipak lakšu skupinu, a u nokaut fazi će je biti vrlo teško slomiti u regularnom dijelu utakmice.

Vrijedi još spomenuti Švicarsku koja uvijek igra ozbiljan i organiziran nogomet, a na prethodnom Euru je iz natjecanja izbacila favorizirane Francuze. Ukrajinu pak nosi nacionalni naboj, a ima nekoliko vrlo opasnih pojedinaca u svim linijama. Zato treba uzeti u obzir i momčad koju uspješno vodi Sergij Rebrov.

To su oni koji prijete iz drugog plana. Naravno, prema kladionicama glavni favorit za osvajanje naslova je Engleska. No, bio je veliki favorit i Manchester City u Ligi prvaka pa je ispao u četvrtfinalu. Francusku i Njemačku također mnogi vide u vrhu, a Španjolska i Portugal zaokružuju listu glavnih kandidata za dolazak do naslova prvaka.

Kako god, na Europskom prvenstvu sve je moguće. Zato će biti izuzetno zanimljivo pratiti rasplet turnira u Njemačkoj, pogotovo kad znamo da Hrvatska definitivno ima izgleda ostvariti još jedan zapažen rezultat...