Kao i na svim dosadašnjim europskim smotrama nogometa, i na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u nogometu koje se igra u Njemačkoj, igrat će se sa službenom loptom proizvođača Adidas, koja nosi naziv ‘Fusballliebe’, ili u prijevodu "Ljubav prema nogometu".


Njemački proizvođač sportske opreme je novu loptu, koju možete vidjeti ovdje: https://www.r-gol.com/hr/adidas-fussballliebe, predstavio još u studenom prošle godine, kad su objasnili kako je ova lopta inspirirana užitkom igranja nogometa i energijom turnira na europskom kontinentu.

Ova bešavna lopta ima klasične Adidasove dizajnerske elemente, a na njoj se nalaze i ilustracije stadiona na kojima će se ovog ljeta igrati utakmice Europskog prvenstva. Ovo je ujedno i prva lopta kojom će se igrati na europskom prvenstvu koja u sebi ima ugrađenu tehnologiju (Ball Connected Technology) koja sucima pomaže u donošenju odluka uz asistenciju VAR sustava. Naime, u ovoj lopti se nalazi elektronski čip koji šalje podatke 500 puta u sekundi kako bi zabilježio točku u kojoj je lopta udarena. To će značajno pomoći sucima prilikom donošenja odluka o zaleđu, uz dodatnu pomoć u vidu korištenja više kutova kamere za stvaranje trodimenzionalnog prikaza situacije na terenu.

Lopta u sebi ima jezgru naziva CTR-core, zahvaljujući kojoj je lopta prilagođena maksimalnoj preciznosti prilikom igre. Sastoji se od dvije komponente: mjehura napravljenog od obnovljive gume i dvostruke PES tkanine, koja mjehuru daje snagu i oblik. Većoj preciznosti igre doprinijet će i poliuretanski premaz naziva Preciosionshell. Lopta ima teksturiranu površinu koja pruža bolju kontrolu i aerodinamiku, a zahvaljujući bešavnoj površini manje će upijati vodu i imati predvidljiviju putanju, a za više detalja posjetite: https://www.r-gol.com/hr/lopta-euro-2024.

Lopta je, prema riječima ljudi iz njemačkog proizvođača, napravljena od recikliranog poliestera i tinte na osnovi vode, a razni slojevi lopte sadrže prirodne materijale, kao što su šećerna trska, kukuruzna vlakna, drvena masa, te guma.

Ovogodišnje Europsko prvenstvo igra se od 14. lipnja do 14. srpnja u deset njemačkih gradova. Bit će ovo prvo veliko natjecanje u Njemačkoj nakon sjajno organiziranog Svjetskog prvenstva 2006. godine i nema sumnje da nas i ovog ljeta očekuje vrhunski organiziran spektakl s prepunim stadionima i sjajnom atmosferom, a prije svega vrhunskim nogometom.