"Bježao sam iz škole kako bih igrao nogomet." prisjeća se danas dvadesetogodišnji kolumbijski napadač Carlos Rivas, koji je kao trinaestogodišnjak prekinuo školovanje kako bi se u potpunosti posvetio nogometnoj karijeri.


"Otac me je vodio sa sobom na gradilišta i provodio sam jutra metući smeće i bušeći rupe." dodaje napadač kluba Deportivo Cali, koji danas pred sobom ima karijeru koja obećava, s obzirom da se radi o jednom od najvećih talenata južnoameričkog kontinenta.

Sve to pokazuje kako je njegov prvi klub napravio veliki propust kad ga je pustio da ode. Rivas je odrastao u malom predgrađu kolumbijskog grada Cali, a 2009. godine su ga iz lokalnog giganta America pozvali da se priključi njihovoj omladinskoj školi.

"Proveo sam tamo šest mjeseci, ali nisam ostao. Ja sam uvijek bio napadač, a oni su me stavljali na poziciju lijevog beka. Bio sam predaleko od protivničkog gola, a ja nisam obrambeni igrač." kaže Rivas.


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Bilo je to pogreška, koju je brzo iskoristio klub Once Caldas iz grada Manizalesa, koji je Rivasu dao prvi profesionalni ugovor. Nekadašnji član stručnog stožera Manchester Citya Juan Carlos Osorio je jedan od najinteresantnijih kolumbijskih trenera, a dok je bio član Once Caldasa on je primijetio Rivasov potencijal.

Rivas je debitirao 2011. godine i odmah namjestio gol za suigrača, ali prisjeća se i kako je propustio dvije odlične prilike da se sam upiše u listu strijelaca, jer je bio previše nervozan. Nije mu bilo ugodno na hladnom planinskom zraku u Manizalesu, ali je u tom gradu pronašao put k velikoj sceni i stavio svoje ime u izlog.

U lipnju 2013. godine je preselio natrag u rodni grad i u klub Deportivo Cali, gdje je napredovao od zamjene s neznatnom minutažom do glavnog napadačkog oružja svoje momčadi pod vodstvom trenera početnika Hectora Cardenasa.


{adselite}


U svojim prvim utakmicama Rivas je na terenu izgledao pomalo krhko i mršavo, no u međuvremenu je ojačao bez da je izgubio na brzini i eksplozivnosti, a glavna mu je snaga odličan udarac lijevom nogom, koji nekada zna uputiti iznenada i uz malo dostupnog prostora, te tako uhvatiti protivničke vratare nespremne.

Nisu mu strane niti situacije kad se vrati duboko u polje kako bi uzeo loptu i pokrenuo brzi kontranapad, a sada je dovoljno snažan i kako bi se mogao nositi s protivničkim braničima na leđima. Često se izvlači i na krila, odakle ulazi u sredinu i tako prijeti protivničkom golu.

Iako nije prisustvovao na puno sati zemljopisa, Rivas točno zna u kojem smjeru želi krenuti - preko Atlantika u Europu, a najradije bi u Englesku ili Italiju.