Hrvatski reprezentativac proveo je posljednjih pet godina na Stamford Bridgeu, pridruživši se Chelseau iz Real Madrida 2018. godine. Kovačić je osvojio četiri trofeja s Chelseajem, uključujući pobjedu nad Man Cityjem u finalu Lige prvaka 2021. godine. Kovačić se pridružuje za početnih 25 milijuna funti, plus 5 milijuna funti u bonusima.


Nositi će broj 8 koji je nedavno ostao slobodan nakon odlaska Ilkaya Gundogana, koji se pridružio Barceloni.

Kovačić je bio na Stamford Bridgeu otkako se priključio iz Real Madrida - najprije na posudbi - ljeti 2018. godine. 29-godišnji hrvatski reprezentativac osvojio je četiri velika trofeja tijekom svog boravka u Chelseaju - uključujući svoju četvrtu Ligu prvaka na štetu upravo momčadi Pepa Guardiole 2021. godine - dok je nastupio 221 puta za klub.

Kovačić je rekao: "Ovo je sjajan potez za mene i jedva čekam da započnem raditi s Cityjem. Svatko tko je gledao ovu momčad pod Pepom zna koliko su dobri - za mene su najbolji na svijetu. Trofeji koje su osvojili poznati su svima, ali oni su i najbolja nogometna momčad koja postoji. Priključenje ovom sastavu stvarno je san za svakog nogometaša. Još uvijek imam puno učenja i razvijanja, a znam da pod Pepovim vodstvom mogu postati bolji igrač, što je jako uzbudljivo za mene. Moj plan sada je odmoriti se nekoliko tjedana prije nego što se vratim u Manchester kako bih se pripremio za novu sezonu. Želim pomoći ovom klubu da ostane na vrhu i osvoji još trofeja."

Sportski direktor Manchester Cityja Txiki Begiristain rekao je: "Mateo je izvrstan nogometaš. Može igrati kao šest ili osam, ima puno iskustva na vrhunskim klubovima i razumije Premier ligu. Bilo je vrlo jednostavno dovesti ga u City jer ima taktičke i tehničke kvalitete koje tražimo kod veznjaka. On je netko koga smo pratili jako dugo i uvijek smo bili impresionirani kad god smo ga gledali. Drago mi je što je ovdje. Ovo je sjajan potpis za ovaj klub i jako sam uzbuđen što mogu vidjeti što može učiniti s Pepom i ostatkom našeg stručnog tima."