Ovih dana uveliko se priča i očekuje uvođenje tehnologije koja će sucima sugerirati da li je lopta prešla gol-liniju, no to svakako nije ni prva ni najveća promjena koja je promijenila nogometnu igru od njezinog uvođenja u 19. stoljeću. Prisjetimo se stoga dosadašnjih značajnijih promjena...


1863.: Na povijesnom sastanku u londonskom restoranu Freemasons' Tavern utvrđen je prvi službeni set pravila nogometne igre. Takozvana Cambridge pravila kreirana na sveučilištu Cambridge 1840. godine su preuređena i nogomet je dobio prva službeno usvojena pravila.

1869.: Po prvi put je uvedeno pravilo po kojem se lopta u igru nakon njezinog izlaska preko poprečne crte vraća ispucavanjem ispred gola.

1872.: U pravila je uvršten udarac iz kuta, popularni korner.

1875.: Umjesto trake koja se do tada koristila, vrh gola počeo se obilježavati čvrstom gredom.

1878.: Po prvi put je sudac korištio zviždaljku na susretu odigranom na Bramall Laneu u Sheffieldu između dvije lokalne momčadi, a bila je to i prva utakmica odigrana pod svjetlima reflektora.

1882.: Nogometni savez Velike Britanije je unificirao svoja pravila i kreirao International Football Association Board - tijelo koje i danas donosi i mijenja pravila nogometne igre.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


1891.: Po prvi put su uvedeni jedanaesterci, počela se koristiti mreža za gol i sudac je mogao biti na samom terenu za vrijeme utakmice.

1902.: Uveden je 'šesnaesterac' i točka za izvođenje jedanaesteraca, te je odlučeno kako će se penali suditi za prekršaje napravljene unutar šesnaesterca. Uveden je također i 'peterac', a trebalo je proći još 35 godina da bi se uveo i polukružni oblik na rubu šesnaesterca koji obilježava devet metara udaljenosti od bijele točke.

1912.: Vratarima je zabranjeno igranje rukom izvan šesnaesterca.

1958.: Po prvi put je uvedena mogućnost izmjene igrača za vrijeme utakmice, iako je bilo dozvoljeno zamijeniti samo ozlijeđenog vratara i jednog ozlijeđenog igrača.

1970.: Uvedeni su žuti i crveni kartoni, a počeli su se primjenjivati na Svjetskom prvenstvu u Meksiku.

1990.: Pravilo o zalađu je promijenjeno u korist napadača, koji od tada nisu u zaleđu ako su u liniji s pretposljednjim protivničkim igračem.

1992.: Vratarima je zabranjeno dirati rukom loptu vraćenu namjerno dijelom noge ispod koljena od strane vlastith suigrača.

1994.: Uvedena je 'tehnička zona' ispred klupa za pričuve, a godinu kasnije i četvrti sudac.