Najveća legenda portugalskog nogometa i jedan od najvećih nogometaša svih vremena, Eusebio, rođen u današnjoj državi, a tadašnjoj portugalskoj koloniji Mozambique 1942. godine, preminuo je danas u u 72. godini života od zatajenja srca.

 

Bio je član reprezentacije Portugala koja je osvojila treće mesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Engleskoj 1966. godine. Na tom prvenstvu je bio najbolji strijelac s 9 postignutih golova, čime je postao dobitnik Zlatne kopačke. Godinu dana prije dobio je i Zlatnu loptu France Footballa. Četiri puta bio je najbolji strijelac portugalske lige. Dva puta je dobio Europsku Zlatnu kopačku, u sezonama 1967./68. (te se godine prvi put dodijeljivala nagrada) i 1972./73., za najboljeg strijelca u europskim prvoligaškim nogometnim natjecanjima. Poznat je po brzini i jakom udarcu desnom nogom. Prvi je nogometaš iz Afrike, koji je postao svjetska klasa.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Karijeru je pocčeo u Sportingu iz Maputa. Mogao je trčati 100 m za 11 sekundi. Tamo ga je zapazio brazilski trener i bivši nogometaš José Carlos Bauer, kada je imao 18 godina. Bauer je bio impresioniran i preporučio ga je brazilskom klubu São Paulu, koji ga je odbio dovesti. Preporučio ga je zatim treneru Béli Guttmannu, koji je tada trenirao Benficu. Umiješao se i Sporting iz Lisabona, jer je Sporting iz Maputa bio njihova podružnica. Eusébio je ipak prešao u Benficu, jer su bili uporniji i konkretniji.

Najveći dio svoje karijere proveo je u Benfici, gdje je igrao 15 godina od 1960. do 1975., i za to vrijeme postigao 315 golova na 301 utakmici, u prosjeku 20 po sezoni. Najbolji je strijelac kluba svih vremena. U 727 nastupa u karijeri postigao je čak 715 pogodaka. IFFHS ga je proglasio za 9. najboljeg igrača svih vremena, dok ga je Nogometni savez Portugala 2003. godine proglasio za najboljeg nogometaša te države u proteklih 50 godina. Nalazi se na popisu najboljih 100 nogometaša po izboru FIFE i Pelea 2004. godine. Poznat po nadimcima Crna pantera i Crni biser.

Nastupao je još za šest klubova iz Sjeverne Amerike te još dva iz Portugala. Igrao je za Toronto Metros-Croatia, klub na čijem se grbu nalazi hrvatska šahovnica. U klubu su kada i on igrali i hrvatski nogometaši Ivica Grnja, Filip Blašković, Ivan Lukačević i Damir Sutevski. Zajedno su osvojili prvenstvo Sjeverno-američke profesionalne lige 1976. godine.