Predsjednik Juventusa Andrea Agnelli je na generalnoj skupštini europske udruge klubova rekao kako u sezoni ima previše utakmica koje 'nisu kompetitivne', te je otkrio kako je imao više rasprava s predsjednikom UEFA-e Aleksanderom Čeferinom.


Agnelli je svoj govor otvorio govoreći o utjecaju pandemije korona virusa na nogomet: "Suradnja i jedinstvo su nas doveli do toga da kompletiramo prošlu sezonu i da redovno igramo u ovoj sezoni. Iako više nismo u totalnoj krizi, i dalje osjećamo utjecaj pandemije korona virusa. Nemamo navijača na stadionima i naši prihodi su i dalje značajno umanjeni. Igrači se testiraju do krajnjih granica izdržljivosti, jer su natjerani na igranje u jako zgusnutom rasporedu utakmica. Pad prihoda je između 6,5 i 8,5 milijardi eura u dvije sezone, oko 360 prvoligaških klubova treba financijske injekcije u iznosu od šest milijardi eura. Dvadeset najvećih klubova je doživjelo pad prihoda u iznosu od 1,1 milijarde eura. Sve te udarce nosimo na svojim ramenima. Pandemija korona virusa je postavila neka ozbiljna pitanja oko održivosti našeg biznisa i modela vladanja." rekao je Agnelli.

"Kako se nogomet može promijeniti? Moramo staviti navijače u središte. Trenutni sustav ne donosi željeni rezultat modernim navijačima. Istraživanja su pokazala da se brojne tradicionalne pretpostavke o navijačima moraju promijeniti. Možemo reći da barem trećina navijača na globalnoj razini prati najmanje dva kluba, što je jako različito od situacije od prije nekoliko godina. Također, 10% navijača prati igrače, a ne klubove, 2/3 više prate nogomet iz modernog straha da nešto ne propuste ili samo zato što vole velike događaje, 40% mladih između 16 i 24 godine - famozne generacije Z - nemaju uopće interesa za nogomet.

Previše je utakmica koje nisu kompetitivne, i na domaćem i na međunarodnom planu. Navijače ne možemo uzimati zdravo za gotovo i moramo im dati najbolje moguće natjecanje ili riskiramo da ih izgubimo. Zbog svega toga ja pozdravljam razgovore koje smo mi, udruga klubova, imali s UEFA-om u posljednjim mjesecima oko razvijanja igre. Iako nije prisutan ovdje, želim se predsjedniku Čeferinu zahvaliti na argumentima i raspravama, gotovo borbama, koje smo imali od listopada do prosinca. Ali to su bile vrlo produktivne rasprave." zaključio je Agnelli.