Snovi predsjednika madridskog Reala o oživljavanju europske superlige danas su se u potpunosti porušili nakon što je od projekta odustao i njegov glavni financijer, američka investicijska banka JPMorgan Chase & Co.


Američka banka je bila spremna u projekt uložiti iznos od 3.25 milijardi eura, no vrlo brzo su shvatili kako su loše procijenili situaciju, zbog čega su se danas i službeno povukli iz projekta i ispričali navijačima europskih klubova.

"Očito smo pogrešno procijenili to kako će na ovaj projekt gledati šira nogometna zajednica i kako bi to moglo utjecati na njih u budućnosti. Iz ovoga ćemo izvući pouke." rekao je glasnogovornik banke.

Banka je ispriku uputila nakon što im je Vijeće za etičke standarde spustilo rejting s 'odgovarajući' na 'neusklađen' zbog sudjelovanja u propalom projektu.

"Vijeće za etičke standarde procjenilo je orijentaciju i klubova koji su bili uključeni u projekt i onih američke investicijske banke suprotnom najboljim praksama održivosti, koje je vijeće  definiralo u skladu sa smjernicama Ujedinjenih Nacija, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i Europske Unije, te uzevši u obzir interese dioničara." objavili su iz Vijeća, nakon čega su cijene dionica JPMorgan Chasea doživjele značajan pad.

Ne treba, svakako, zanemariti niti današnji tekst njemačkog lista Suddeutsche zeitung, koji tvrdi kako je stvari financijer projekta zapravo bio saudijski princ Mohammad bin Salman, dok je američka banka bila samo posrednik. Prema istom izvoru, najzaslužniji za stopiranje projekta je ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je zatražio od vlasnika Chelsea Romana Abramovicha da hitno napusti projekt, a da zbog činjenice da projekt financira neprijateljska država u njega nije želio ući niti vlasnik PSG-a, katarski emir. Iz istog razloga projekt je, navodno napustio i Manchester City, odmosno njegov vlasnik šeik Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U projetku su tako ostali usamljeni predsjednici Reala i Juventusa, Florentino Perez i Andrea Agnelli, uz privjesak u vidu Barcelone, čiji je povratnik na predsjedničku klupu Joan Laporta to vidio kao priliku da brzo klub izvuče iz dugova u kojima ga je ostavio njegov prethodnik.