Nogometna oprema

Nogomet je popularan sport koji zahtijeva malo opreme, ali ipak je važno imati kvalitetnu i udobnu opremu koja će vam omogućiti da uživate u igri i izbjegnete ozljede. Nogometna oprema se sastoji od sljedećih dijelova:

Nogometna lopta: To je najvažniji dio opreme, jer bez nje nema igre. Nogometna lopta mora biti okrugla, napravljena od kože ili drugog prikladnog materijala, i imati promjer između 68 i 70 cm. Masa lopte mora biti između 410 i 450 g. Boja lopte može biti bilo koja, ali obično je bijela ili kombinacija boja koje se dobro vide na terenu.

Nogometni dres: To je odjeća koju nose igrači na terenu. Nogometni dres se sastoji od majice i kratkih hlača, koje moraju biti iste boje za sve igrače iste momčadi, osim za golmana koji mora nositi drugačiju boju od ostalih. Majica mora imati broj igrača na leđima, a može imati i ime igrača ili kluba, te grb kluba ili reprezentacije na prsima. Kratke hlače moraju biti dovoljno kratke da ne ometaju kretanje nogu.

Nogometne čarape: To su duge čarape (štucne) koje pokrivaju noge do ispod koljena. Nogometne čarape ne moraju biti iste boje kao i dres, a služe za držanje štitnika za potkoljenice na mjestu i za zaštitu nogu od ogrebotina i modrica.

Nogometni štitnici za potkoljenice: To su plastični ili metalni umetci koji se stavljaju ispod čarapa i služe za zaštitu potkoljenica od udaraca lopte ili drugih igrača. Nogometni štitnici za potkoljenice moraju biti dovoljno veliki da pokriju cijelu potkoljenicu, a dovoljno mali da ne smetaju kretanju noge. Oni su obavezni dio opreme za sve igrače.

Nogometne kopačke: To su posebne tenisice koje imaju izbočine (tzv. čepove) na donjem dijelu koje služe za bolje prianjanje na travnatom terenu. Nogometne kopačke moraju biti udobne i prilagođene veličini i obliku stopala igrača. Izbočine mogu biti različitih oblika i materijala, ovisno o vrsti terena na kojem se igra. Neki tereni zahtijevaju duže i tvrđe izbočine, dok drugi, poput terena s umjetnom travom, zahtijevaju kraće i mekše izbočine.

Golmanske rukavice: To su rukavice koje nose samo vratari i služe za bolje hvatanje lopte i zaštitu ruku od ozljeda. Nogometne rukavice moraju biti napravljene od mekog i ljepljivog materijala koji omogućuje dobar osjećaj lopte, a istovremeno pruža dobru amortizaciju udaraca. Rukavice moraju biti dovoljno velike da pokriju cijelu šaku i dio zapešća, a dovoljno male da ne smetaju kretanju prstiju.

S razvojem tehnologije, sva nogometna oprema je znatno napredovala u odnosu na svoje početke, pa se tako dresovi danas prave od lakšeg materijala, koji bolje upija znoj i dopušta koži 'disanje', odnosno omogućuje bolji protok zraka.

Lopte su se nekada pravile od prirodne kože, koja je bila teška, upijala je vodu i bilo je jako teško igrati s njom u kišnim vremenskim uvjetima, dok se danas lopte prave od laganih umjetnih materijala, koji ne upijaju vodu i zadržavaju svoja svojstva u svim vremenskim uvjetima.

Možda najveći napredak nogometaši su osjetili kad je u pitanju nogometna obuća, odnosno kopačke. Dok su se nekada kopačke, kao i lopte, izrađivale od teške prirodne kože, pa je u kišnim i blatnim uvjetima kretanje igrača bilo otežano, danas se i kopačke izrađuju od laganih, ali izdržljivih umjetnih materijala, koje omogućuju dobro prianjanje uz nogu bez stvaranja žuljeva i rana.

Isto se može reći i za golmanske rukavice, koje su danas lagane, ali izdržljive i napravljene od materijala koji jako dobro prianjaju za materijal od kojeg su napravljene lopte.