Nogometni navijači diljem svijeta imaju različita mišljenja o korištenju tehnologije koja pomaže sucima. Neki vjeruju da je poboljšao nogomet, dok drugi tvrde da je umanjio privlačnost ovog sporta. Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. u Brazilu donijelo je uvođenje tehnologija Hawk-Eye i Goal-Line, što je označilo prvu značajnu tehnološku inovaciju u nogometu.


Ljudsko oko može protumačiti samo 16 slika u sekundi, zbog čega je sucu jako teško utvrditi tijekom igre je li lopta prešla gol-liniju ili ne, je li neki igrač u zaleđu ili ne, je li se neka situacija dogodila unutar šesnaesterca ili ne, i tako dalje. VAR je tehnologija koja omogućuje sucima da pregledaju svoje odluke pomoću video snimki i komunikacije s video pomoćnim sucima. VAR je uveden u nogomet s ciljem da se smanje pogreške i kontroverze koje mogu utjecati na ishod utakmice. VAR se može koristiti samo za provjeru četiri vrste situacija: pogodak/nema pogotka (zbog zaleđa, prekršaja, izlaska lopte izvan igre, je li lopta prešla gol-liniju ili ne, itd.), kazneni udarac/nema kaznenog udarca, izravni crveni karton i pogrešan identitet igrača.

VAR je promijenio nogomet na više načina. S jedne strane, VAR je donio više pravednosti i transparentnosti u nogomet, jer suci mogu ispraviti svoje odluke ako su napravili očitu pogrešku. VAR je također pomogao da se spriječe neke neprimjerene radnje igrača, kao što su simuliranje, nasilno ponašanje ili igranje rukom. Na stranici poput https://kladionice-online.hr/arena-casino/ možete pronaći najnovije vesti u nogometu, a osim toga, u ponudi su i bonus kodovi koje možete iskoristiti da bi igra bila uzbudljivija.

S druge strane, VAR je također donio neke probleme i kritike u nogomet. Neki od problema su tehničke prirode, kao što su loša kvaliteta slike, nedostatak kamera ili kašnjenje signala. Neki od problema su vezani uz ljudski faktor, kao što su nedosljednost ili subjektivnost sudaca koji koriste tehnologiju. Neki od problema su vezani uz utjecaj VAR-a na ritam i atmosferu utakmice, kao što su prekidi igre, gubitak spontanosti ili smanjenje slavlja pogodaka. Neki od problema su vezani uz nedovoljnu edukaciju ili komunikaciju o VAR-u, kao što su nedostatak informacija ili povratne veze za igrače, trenere ili navijače.

Nogomet kao najpopularniji sport na svijetu zahtijeva i najpreciznije odluke. VAR je uveden zbog pogrešaka sudaca, koje su normalne jer svako može pogriješiti, no skoro svaka kriva donesena odluka je skupo koštala neku momčad. Video pomoćni sudac pomaže pri odlukama sudaca jer on donosi preciznu odluku na temelju pregledavanja video zapisa sporne akcije na utakmici.

Postavlja se temeljno pitanje a to je utjecaj VAR-a na navijače tj. na njihove emocije. Draž nogometa ili bilo kojeg sporta je nadmudriti protivnika na bilo koji dopušten ili nedopušten način. Vjerujem da svakom navijaču svog voljenog kluba ne bi bilo žao što je pobijedio na nedopušten način npr. zabivši gol iz zaleđa. Njegove emocije i adrenalin su zadovoljene i njega nije briga što to nije u redu. Uvođenjem VAR-a sve se to promijenilo. Ako se samo sjetimo početke uvođenje video pomoćnog sudca kada su igrači slavili gol bez obzira koja je odluka, danas ipak igrači znaju da postoji šansa da je gol poništen te ga ne slave s punim oduševljenjem. Isto tako možemo usporediti slavlje navijača.

VAR u nogometu je još uvijek relativno nova tehnologija koja se razvija i poboljšava, ima svoje prednosti i nedostatke, ali za konačni cilj ima da se koristi na način koji će poboljšati kvalitetu i pravednost nogometa. VAR nije savršen niti zamjena za ljudske suce, već je alat koji im pomaže da donesu bolje odluke.