{mosimage}Za vecinu igraca termin 'odužiti se klubu' je samo izraz. Obicno to znaci ostati u klubu dok ne stigne poziv veceg i bogatijeg kluba ili prihvacanje nešto nižih primanja u klubu iz rodnog grada iako drugi klub nudi više. Meðutim, tako nije u slucaju Joseba Etxeberrie, nogometaša Athletic Bilbaoa, koji se klubu odlucio odužiti tako što ce sljedece sezone igrati bez ikakvih novcanih primanja.

Za Exteberriu, koji je 1995. u Athletic stigao iz Real Sociedada sa 17 godina i za taj klub odigrao preko 400 utakmica, sljedeca ce sezona ujedno biti i posljednja u karijeri, u kojoj je ubilježio i preko 50 nastupa u dresu španjolske reprezentacije.

Exteberria ima tek 32 godina i možda je malo prerano odlucio otici u mirovinu, jer nogomet treba igrace poput njega, igrace za koje je nogomet više od posla, a grb voljenog kluba nije nešto što ce poljubiti samo kako bi zadobio naklonost domacih navijaca, nego svetinja za koju se daje sve.

"Nakon toliko godina provedenih u ovom klubu shvatite da je Athletic puno više od nogometnog kluba. Puno je ljudi koji rade u pozadini. Ovo su za mene i moju obitelj bile izuzetno sretne godine i želim se odužiti klubu za ono što mi je dao u životu. To je ideja koju sam imao u glavi vec neko vrijeme. Moj je cilj bio igrati 15 godina za Athletic, što je prosjecno trajanje karijere jednog nogometaša. Otici cu u mirovinu relativno rano, ali bio sam mlad i kada sam zapoceo profesionalnu karijeru. Vrijeme je otvoriti prostor mlaðim nogometašima koji dolaze i koji sada krecu putem kojim sam ja jednom krenuo. Tko zna što ce se dogoditi u buducnosti. Volio bih se nastaviti baviti sportom na neki nacin, sport je moj život." rekao je Exteberria.