{mosimage}Predsjednik UEFA-e Michel Platini slaže se sa predsjednikom FIFA-e Blatterom kad se radi o utjecaju kupovine engleskih klubova od strane inozemnih bogataša, te smatra kako bi oni mogli u potpunosti izgubiti svoj identitet. Strani tajkuni kupuju engleske klubove poput igracaka za zabavu, a neki od njih su vec klubove doveli u tešku situaciju stvorivši im ogromne dugove.

Platini je rekao kako je ovo problem kojim bi se prije nego UEFA ili FIFA trebala pozabaviti britanska vlada, ali dodao je kako i UEFA traži nacina da uvede nova 'pravila igre' koja ce vrijediti u svim europskim zemljama.

Govoreci prije vlastite svecane inauguracije u englesku nogometnu kucu slavnih, Platini je rekao: "S moje tocke gledišta, to je engleski zakon i sve ovisi o vašem parlamentu. Što je nogomet? Nogomet je igra i to igra koja je postala popularna zbog svog identiteta. Morate imati vlastiti identitet, to je ono gdje leži popularnost nogometa. Ako dovedete 11 igraca iz Qatara ili iz Afrike i na terenu nemate nijednog igraca iz Liverpoola ili Manchestera, gdje su tu Liverpool ili Manchester? Mislim da to nije dobro, mislim da ljudi iz Qatara trebaju investirati u Qatar, nogomet treba razvijati u svim državama."

"Možemo li napraviti nešto protiv toga? Ja cu pokušati napraviti nešto. Nisam siguran hoce li to biti moguce, ali moram prouciti europski zakon, engleski zakon, francuski, njemacki, ruski, ukrajinski, puno njih." dodao je Platini.

Bivši francuski reprezentativac je kritizirao i politiku engleskih klubova koji sve cešce iz inozemstva dovode maloljetne igrace: "Kada kupite igraca kao šro je Ronaldo, Pele, Maradona ili Robinho, s tim nemam problema. Ali kada kupujete igrace od 13, 14 ili 15 godina, to mi se ne sviða. Nedavno je jedan jedanaestogodišnjak iz Marseillea prešao u Chelsea. Mislite da je to dobro za njegovu majku?"