{mosimage}Iako je vjerojatnost da se to dogodi izuzetno mala, Milan bi mogao ostati bez jedne od svojih titula europskog prvaka ukoliko UEFA prihvati peticiju potpisanu od strane 15.000 uglavnom navijaca Leedsa i pokrene novu istragu kojom bi se dokazalo da je finalna utakmica Kupa prvaka 1973. godine izmeðu ova dva kluba bila namještena. Richard Corbett, clan europskog parlamenta,  predstavnik engleske provincije Yorkshire u Brusselsu je prikupio 15.000 potpisa koje ce 16. svibnja, na 36. godišnjicu utakmice, predati UEFA-i.

Corbett i potpisnici od UEFA-e traže da istraže finalnu utakmicu, te ako se pronaðu novi dokazi o namještanju titulu prvaka za tu sezonu naknadno dodijeli Leedsu.

"Nakon što je UEFA nedavno objavila kako želi stati na kraj udruživanju kladionicarske mafije i namještanju utakmicu, sada može cijeloj Europi pokazati da iako se radi o utakmici odigranoj davno, korupcija i varanje ne smije biti tolerirano. Integritet nogometne igre mora biti sacuvan. UEFA je nakon te utakmice suspendirala suca zbog sumnje da je utjecao na rezultat, ali kažu kako ne mogu promijeniti konacni ishod jer u statutu stoji ogranicenje od deset godina. To znaci da ako dovoljno dugo uspijete prikriti zlocin, možete se izvuci. Mislim da UEFA mora promijeniti takvu politiku." rekao je Corbett u telefonskom razgovoru sa novinarom Reutersa.

Milan je u finalu odigranom u Grckoj pobijedio Leeds rezultatom 1:0 kontroverznim golom Luciana Chiarugija, koji je postigao gol izravno iz indirektnog udarca u cetvrtoj minuti utakmice.

Grcki sudac Christos Michas, koji je priznao neregularan gol Milana, poništio regularan gol Leedsa i uz to nije svirao dva ocigledna jedanaesterca za Leeds, te na kraju i iskljucio jednog gostujuceg igraca koji je izgubio živce nakon što na njemu nije dosuðen prekršaj sa leða, je kasnije bio pod istragom grckog nogometnog saveza zbog sumnje da je bio potplacen od strane Milana.

Grcki sud ga je proglasio krivim za uzimanje mita i poslao na služenje zatvorske kazne, a UEFA mu je zabranila da više ikada sudi meðunarodne utakmice, no titulom prvaka Europe nastavio se do danas kititi Milan.

Nedugo nakon finala Leeds je zatražio ponavljanje utakmice, ali iz UEFA-e su to odbili.

Video sa spornim trenucima možete pogledati OVDJE.