Dominaciji najvecih europskih klubova posljednjih godina tek se nakratko prikljuce i neki drugi klubovi poput Porta, Monaca, Valencie i slicnih, koji se nakon jedne ili dvije uspješne sezone ponovno utope u prosjecnost. Meðutim, postoje i klubovi koji su desetljecima dominirali europskim nogometom, dok su danas daleko cak i od prosjeka.

Za ove prve povratak u prosjecnost zapravo nije pad, nego je kratkotrajno uvrštavanje meðu velikane bio veliki uspjeh, no za one druge je pad od zvijezda do ponora nešto od cega se nikada nisu, a vjerojatno i nece oporaviti.

Engleski Nottingham Forrest je dva puta zaredom, u sezonama 1978./79. i 1979./80., osvajao naslove prvaka Europe. Inace, Nottingham je jedini klub na svijetu koji je više puta bio prvak Europe nego prvak svoje zemlje, buduci da su domace natjecanje osvojili samo u sezoni 1977./78., dok su godinu dana kasnije u Kupu Prvaka igrali kao prvaci Europe, uspješno obranivši tu titulu. Nottingham Forrest je jedan od najstarijih nogometnih klubova na svijetu, osnovan je 1865. godine, a sa gradskim suparnikom Notts Countyem igra najstariji gradski derbi na svijetu. 1889. su sudjelovali u osnivanju engleskog nogometnog saveza, FA, a 1992. godine i u osnivanju Premier lige. Forest je danas clan drugog razreda engleskog nogometa i jedini je bivši europski prvak koji ne igra u najjacoj ligi svoje države.

Stade Reims je bio najuspješniji francuski klub pedesetih i pocetkom šezdesetih godina prošlog stoljeca. Naslov prvaka Francuske su osvajali 1949., 1953., 1955., 1958., 1960. i 1962. godine, a u sezonama 1955./1956. i 1958./1959. igrali su u finalima Kupa Europskih Prvaka, oba puta izgubivši od madridskog Reala. Dres ovog kluba nekada su nosili slavni nogometaši, poput Raymonda Kope i Justa Fontainea.

Njemacki Eintracht je u sezoni 1959./1960. igrao finale Kupa Europskih Prvaka protiv madridskog Reala, no nikada više nakon toga nije osvojio naslov prvaka Njemacke. 1980. godine osvojili su svoj prvi i jedini europski naslov pobjedom u finalu Kupa UEFA, dok su njemacki kup osvajali 1974., 1975., 1981. i 1988. godine. Od osnivanja 1899. godine pa sve do sredine devedesetih bili su standardni clanovi prve njemacke lige, no nakon toga su konstatno na granici prve i druge lige, u kojoj su u tri navrata proveli ukupno pet sezona.

Još jedan nekadašnji njemacki velikan danas je potonuo u prosjecnost i borbu za prvoligaški život. Radi se o Borussiji iz Mönchengladbacha, koja je sedamdesetih godina pet puta, od cega tri zaredom, osvajala naslov prvaka Njemacke, a 1977. godine su igrali u finalu Kupa Prvaka. 1975. i 1979. godine ova je momcad osvajala naslov pobjednika Kupa UEFA, a još dva puta su igrali u finalu tog natjecanja.

Engleski Leeds je jedan od klubova koji je u svojoj povijesti imao možda najviše uspona i padova, od finala Kupa Prvaka 1975. i polufinala Lige prvaka 2001. godine do ispadanja u trecu ligu i plesanja na rubu financijskog bankrota. Najuspješnije razdoblje klub je doživio pod vodstvom menadžera Dona Revia šezdesetih i sedamdesetih godina, kada su osvojili veliki broj trofeja. Nakon Revievog odlaska na klupu engleske nogometne reprezentacije, Leeds je ispao u drugu ligu, godine 1982., te se tamo zadržao do 1990. kada ga Howard Wilkinson uvodi u Premier Ligu. Vec dvije godine kasnije Leeds je igrao i u Ligi prvaka. Leeds je trenutno drugoligaš, te se navijaci nadaju skorom povratku u vrh engleskom nogometa, gdje je Leeds bio u najvecem dijelu svoje povijesti.

Deset puta je Saint-Etienne osvajao naslov prvaka Francuske, a 1976. godine su igrali i finale Kupa prvaka, no kraj prošlog i pocetak novog stoljeca su i Saint-Etienneu donijeli velike probleme i ispadanje iz društva najboljih. Posljednje dvije sezone klub se ipak stabilizirao, pa cak zaigrao i u europskim natjecanjima, iako su još uvijek daleko od samog vrha francuskog nogometa, buduci da su protekle sezone opstanak u prvoj ligi izborili tek pobjedom u posljednjem kolu.